Conditii de calatorie in Barbados in contextul COVID 19

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

La intrare trebuie prezentat rezultatul negativ al unui test molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat la un laborator acreditat ISO:15189, cu cel mult 72 de ore anterior intrării. Buletinul de analiză trebuie să fie nominal. Rezultatul trebuie încărcat online sau trimis prin email la adresa pcrtest@visitbarbados.org, printat și prezentat la sosire.
Autoritățile din Barbados iau în considerare istoricul de vaccinare al călătorilor și statele în care aceștia au călătorit sau pe care le-au tranzitat în ultimele 21 de zile. Persoanele care au călătorit în Africa de Sud, Brazilia și India trebuie să prezinte la intrare un test PCR negativ, să se supună retestării la sosire, să efectueze o perioadă de carantină obligatorie de 7 zile, să se retesteze în ziua a 8 - a. În cazul persoanelor cu acest istoric de călătorie, nu are relevanță vaccinarea prealabilă.
Toți călătorii trebuie să completeze online, cu cel mult 72 de ore anterior sosirii, formularul  Embarkation/Disembarcation Form (ED Form), disponibil la: www.travelform.gov.bb.
 
La intrare se aplică protocoale diferențiate în funcție de nivelul de risc. Categoria de risc a unui călător este determinată fie în funcție de locul de origine al călătoriei, fie cel de tranzit, fiind luat în considerare statul cu cea mai ridicată categorie de risc în care persoana respectivă a fost în ultimele 21 de zile. Statele care înregistrează un număr de cazuri mai mare de 10.000 în interval de 7 zile intră în categoria de risc ridicat. Autoritățile din Barbados iau în considerare raportările Organizației Mondiale a Sănătății, disponibile la adresa https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/. Conform acestora, România este în categoria statelor de risc ridicat. Statele incluse în diferite categorii de risc pot fi reclasificate, pe baza
datelor OMS, la fiecare 2 săptămâni.
Persoanele provenind din state de risc ridicat, care dețin un rezultat negativ al testării, trebuie să rămână sub observație timp de 7 zile de la intrarea în țară. Cheltuielile trebuie asumate de călători. În interval de 4-5 zile de la sosire, persoanele vor fi retestate și, în cazul în care rezultatul se menține negativ, beneficiază de libertate de mișcare. În cazul unui rezultat pozitiv, vor fi plasate în izolare la hotel sau într-o instituție de stat, special desemnată.
Acest protocol se aplică, din 30 mai 2021, și călătorilor nevaccinați, indiferent de categoria de risc a statului din care provin.
Începând cu luna mai 2021, se aplică un protocol de intrare personalizat pentru persoanele care s-au vaccinat, cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intrarea în Barbados, folosind unul din vaccinurile aprobate de autoritățile din Barbados, respectiv AstraZeneca, Moderna, Pfizer-BioNTech și Johnson&Johnson. Protocolul constă în: prezentarea unui rezultat negativ al unui test molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, prezentarea dovezii de vaccinare, efectuarea unui test rapid la sosire, utilizarea transportului autorizat către locul de cazare, rămânerea în izolare la locul de cazare 1-2 zile până la primirea rezultatului testului rapid.
Începând cu luna mai 2021, se aplică restricții persoanelor care au călătorit în Brazilia, India sau Africa de Sud în ultimele 21 de zile înainte de sosire, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. Acestea trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat la un laborator acreditat ISO:15189, cu cel mult 72 de ore anterior intrării, să facă un nou test PCR la sosire, să efectueze măsura carantinei obligatorii de 7 zile și în a 8-a zi să se retesteze. Măsura carantinei încetează după primirea rezultatului negativ al testului efectuat în ziua a 8-a. Pe durata măsurii carantinei, turiștii trebuie să poarte obligatoriu un dispozitiv de Monitorizare.
Detalii despre proceduri, inclusiv clasificarea statelor și o secțiune de întrebări frecvente, sunt disponibile pe site-urile https://www.visitbarbados.org/covid-19-travel-guidelines-2020 și https://gisbarbados.gov.bb/blog/covid-19-protocols-for-the-tourism-sector/. Persoanele care se află în situații speciale, nemenționate în protocoalele elaborate de autoritățile locale, pot solicita mai multe clarificări Ministerului Sănătății, la adresa de email cmo@health.gov.bb, cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie.
  
MĂSURI PE PLAN INTERN:
  • Sunt premise activitățile sociale cu respectarea distanțării fizice (cel puțin 1 m).
  • Accesul pe plajă se face în intervalul orar anunțat de autoritățile locale.
  • Sunt permise adunările publice cu cel mult 500 de participanți.
  • Persoanele care nu se supun obligației de autoizolare la domiciliu sau locul de cazare sunt pasibile de sancțiuni, putând fi plasate în carantină instituționalizată, amendate cu până la 5.000 USD și/sau condamnate la pedeapsa cu închisoare de până la 12 luni. Persoanele aflate în carantină trebuie să poate obligatoriu o brățară de monitorizare.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare pentru a călătoriîn Barbados în scop turistic, pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile.
Atenţie! În cazul curselor aeriene cu escală pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, este necesar să obțineți, în prealabil, o viză de tranzit pentru SUA.
 
Pentru evitarea refuzului intrării în țară, se recomandă cetăţenilor români următoarele:
  • să deţină un paşaport valabil pe durata șederii
  • să deţină bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliază;
  • să demonstreze că beneficiază de servicii turistice achitate anticipat sau că deţine resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
  • să deţină asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii;
  • să facă dovada asigurării condiţiilor de cazare;
  • să facă dovada vaccinării contra febrei galbene dacă vin dintr-o țară cu incidența acestei boli.
 
Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, asistenţă medicală şi de viaţă!
Unitățile medicale sunt satisfăcătoare, există un spital public (Queen Elizabeth), unul privat (Bayview) și mai multe clinici. În majoritatea cazurilor, costul serviciilor trebuie achitat în numerar.
Consumaţi numai apa îmbuteliată şi alimente preparate şi nu cumpăraţi produse alimentare de la vânzătorii ambulanţi de pe stradă;
Respectaţi cu stricteţe normele de igienă şi luaţi cu dumneavoastră un antibiotic cu spectru larg de acţiune, medicamente antidiareice şi soluţii contra ţânţarilor (există riscul îmbolnăvirii cu virusul Zika și Chikungunya).

Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 02.08.2021, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe - https://www.mae.ro/travel-conditions/48635