Indonezia


UNDE SA MERGEM IN VACANTA IN LUNA MAI:

 

INSULA LOMBOK & INSULELE GILI


Insula Gili Trawangan este cea mai dezvoltata turistic dintre cele 3 insulite din grupul Gili Islands.

Da, majoritatea dintre noi atunci cand auzim de arhipelagul indonezian, ne gandim la Bali, cea mai populara insula din Indonezia printre turistii care vin aici din toate colturile lumii. Insa trebuie sa recunoastem ca exista turism si dincolo de Bali, pe niste insule putin atinse de civilizatie, cu natura virgina, plaje pustii cu nisip alb si ape limpezi.

Insula Lombok & Insulele Gili

In Lombok, cea mai dezvoltata zona a insulei din punct de vedere turistic este coasta de vest, fiind centrata in jurul localitatii Senggigi. Cele mai apropiate zone de acest oras cuprind si cele mai multe facilitati pentru turisti, hoteluri, restaurante, magazine si cafenele. Litoralul de pe coasta de vest se intinde pe 30 de kilometri, la nord de Mataram si vechiul aeroport Ampenan. Principalul domeniu turistic se extinde pana la Tanjung in nord-vest, localitate situata la poalele Muntelui Rinjani si include peninsulele Sire si Medana si bineinteles, extrem de popularele insule Gili situate la intretaierea apelor oceanului Indian cu cele ale Pacificului.  
Aceste trei insule mici sunt cele mai des vizitate cu barca din Bangsal (in nordul insulei Lombok), din Teluk Nare (putin mai la sud de Bangsal) sau din Senggigi si de pe plaja Mangsit. Mai nou, exista transport rapid cu barca de viteza din Bali, un avantaj pentru cei care vor sa ajunga in aceste insule paradisiace. Chiar daca turismul schimba repede lucrurile, Gili Islands inca mai ofera un refugiu exotic backpackerilor, alaturi de hoteluri de inalta clasa.
 
Insulele Gili sunt considerate Maldivele din Estul Asiei.

Incearca sa-ti imaginezi trei insule mici izolate, inconjurate de plaje cu nisip alb si cocotieri, stand in mijlocul unei mari de culoare turcoaz si vei avea in fata ochilor imaginea paradisului! Fiecare dintre cele trei insulite are specificul sau: Gili Trawangan (sau Gili T) este de departe cea mai cosmopolita, cu baruri si scene de petrecere in aer liber, cu hoteluri si restaurante decorate in stilul specific tarilor tropicale, dovedind mult bun gust si atentie la detalii. Insula Gili Air isi pastreaza cel mai bine caracterul local, dar si un amestec interesant de viata agitata si lentoare. Gili Meno este cea mai mica dintre insule, fiind cel mai bun loc in care sa evadezi, insula fiind nelocuita.

Cand sa calatoresti in Lombok si insulele Gili?

In linii mari, in Bali si Lombok vremea este similara, cu diferenta ca in Lombok nu ploua atat de mult. Sezonul uscat este cel mai popular printre turisti si reprezinta sezonul de vara pentru localnici, desi vremea este mai racoroasa si placuta. Cea mai buna perioada sa vizitezi insula Lombok este din aprilie pana in octombrie. Lunile de varf ale sezonului uscat sunt iulie si august, cand tarifele biletelor de avion si cazarii sunt maxime. Din iunie pana in august, temperaturile scad usor si se simte peste tot o unda de aer racoros.
Sezonul ploios este caracterizat de precipitatii si umiditate ridicata si dureaza din octombrie pana in martie, ploile facand o perdea de ceata care scade vizibilitatea. Sezonul umed aduce in insula Lombok si insulele Gili ploi in fiecare zi, cele mai multe inregistrandu-se in decembrie si februarie.

Poti descoperi Bali, Lombok si Gili Trawangan intr-un singur circuit de 9 nopti, petrecand 3 nopti/4 zilein fiecare insula. Cazarea este la hoteluri de 4 si 5 stele. Programul se numeste Descopera trei insule de vis: Bali, Lombok si Gili si poti vedea detaliile aici.