Expeditie in Antarctica

Antarctica, vazută prin ochii şi obiectivul unor cineaști clujeni.
AEROCENTER a susţinut călătoria spre Antarctica a doi cunoscuți cineaşti documentarişti clujeni, Gabor Xantus şi Aron Xantus, care au întreprins o expediţie cinematografică inedită în America de Sud - Ţara de Foc  şi în  îndepărtata Antarctica, în  perioada februarie-martie 2014.


Ei au parcurs  cu aparatul de filmat  traseul de odinioară al celebrei expediții "Belgica", prima călătorie de explorare ştiinţifică complexă din istoria omenirii, desfăşurată între anii 1897-1899. Printre cele cinci naţiuni participante se afla atunci, la loc de cinste şi un român, savantul biolog, Emil Racovita (http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Racoviţă). Echipajul "Belgicăi" a petrecut iarna polară blocat în banchize, înfruntând întunericul, gerul şi furtunile, fără să ştie, dacă va mai fi vreodată cale de întoarcere acasă. Expediţia echipei clujene a început în Țara de Foc, în orașul Ushuaia, orașul de la “capătul lumii“, şi a parcurs teritoriile de unde a pornit vasul Belgica spre continentul gheţurilor eterne. Aici s-au realizat filmări spectaculoase pe Canalul Beagle, pe Isla de Los Lobos, pe Isla de Los Pajeros şi în pădurile de Nothofagus, îndoite de vânturile puternice ale acestor ţinuturi. Cape Horn nu şi-a dezminţit nici acum temuta faimă de a fi cea mai furtunoasă şi cea mai învolburată regiune maritimă din lume. Traseul cineaştilor în Antarctica la bordul unui vas special de categoria de gheţă 1A a urmărit  traseul geografic parcurs de celebrul velier Belgica acum 116 ani.


Cele 14 acostări şi filmările pe insule, la coloniile de foci şi de pinguini s-au realizat cu o barcă pneumatică  Zodiac,  pregătită pentru a naviga printre banchize şi sloiuri de gheață. În timpul filmărilor, într-o dimineață geroasă, cu ceaţă şi lumini apocaliptice, la doar câţiva metri de barcă s-au ridicat trei balene cu cocoaşă (Humpback whales), misterioase mamifere care ajung la 16-18 metri lungime şi la o greutate de peste 30 de tone. A fost o întâlnire aproape transcendentală, care a durat  mai mult de o oră, în decorul sumbru al banchizelor în  derivă şi al icebergurilor antarctice.


Recent întorşi acasă, după un zbor de peste 30 de ore şi un drum care a însumat dus-întors cca 28.000 de kilometri, directorul de imagine Aron Xantus ne dezvăluie acum şi prin fotografiile sale Antarctica, un tarâm îndepărtat şi încă plin de enigme, la care doar visăm să ajungem.


Drd. Aron Xantus este cineast documentarist, operator de imagine şi regizor, cu un palmares bogat de expediţii cinematografice, care cuprinde toate cele şase continentele ale Terrei. Este membru IDA International Documentary Association, conduce studioul de producţie cinematografică şi de televiziune Xantus Film din Cluj-Napoca, un studio specializat pe subiecte inedite, în arii geografice puţin cunoscute şi greu accesibile.

Gabor Xantus este cineast-documentarist, regizor şi operator de imagine, profesor universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru al IDA şi al APTR - Asociaţia Profesioniștilor de Televiziune din România.
 Cu o experienţă de peste 40 de ani în producţia filmelor documentare şi în televiziune, filmografia sa  cuprinde peste 120 de filme de autor. Pe lângă filmările realizate în România, echipa Xantus Film a desfășurat expediţii cinematografice în America de Nord şi în America de Sud, Africa, Australia, Asia, Papua Noua Guinee, Borneo, Arhipelagul Indonesian, Hawaii, Antarctica etc.

Ne bucurăm că am putut să contribuim la startul acestui  amplu şi îndrăzneţ proiect  cinematografic, care va aduce pe ecrane întreaga poveste a Expediţiei "Belgica" şi a savantului explorator Emil Racoviţă. Filmările au fost realizate cu cea mai performantă tehnică de înregistrare, pregătită pentru condiţiile antarctice. Secvenţele aeriene s-au filmat cu o dronă  specială, un experiment  inedit  reuşit.
Proiectul se află sub înaltul patronaj al Academiei Române.
 
Partenerii proiectului sunt:
The Explorer International
National Geographic
Institutul de Speologie "Emil Racoviță”
“Belgica" Society
“New Belgica" Organization
TELTEC
Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Aerocenter
 
Producătorul documentarului de lung  metraj este  Xantus Film (www.xantusfilm.eu), cu sprijinul Asociaţiei Terra Incognita.

Pagina officială a proiectului: www.belgica.ro
 
Link-uri:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Racoviţă