Creta: plaje superbe, munti salbatici, orase medievale


         Cand ne apropiam de aeroportul international din Chania innoptase deja. Din intuneric au aparut brusc luminile orasului, care se terminau brusc in apa. Am aterizat si am cautat reprezentantul partenerilor nostri locali, care ne astepta la iesirea din zona de control. Am urcat in autobuz si am pornit spre hotel. Pe drum am trecut prin Chania si am vazut suficient cat sa intelegem ca trebuie neaparat sa ne intoarcem in acest minunat orasel.

           Hotelul nostru era situat pe malul marii, in statiunea Maleme, la aproximativ 20 de minute de Chania. Ne-am cazat in camera cu vedere la mare, am deschis usa de la balcon si briza, sunetul valurilor au inundat camera. Am adormit nerabdatoare sa se faca dimineata, sa merg la mare.
           M-am trezit de la sunetul valurilor. Am mers pe plajasi am vazut pescarii in lumina zorilor. Pana a rasarit soarele, valurile s-au calmat, anuntand o zi perfecta pentru plaja.
 
         Louis Creta Princess - Rasarit de soare.

          E foarte greu sa nu te relaxezi pe o plaja din Grecia. Iti iei o bautura, fie de la hotel, fie de la una din taverenele de pe plaja, si poti folosi linistit sezlongul. In Grecia,  toate plajele sunt publice, adica plaja de la hotel nu apartine hotelului de fapt, ci municipalitatii. Desi unele hoteluri sau taverne au sezlongurile lor gratuite, pe unele plaje, pentru 2 sezlonguri si o umbrela, se platesc 5 – 7 euro pe zi. Poti merge foarte usor de la o plaja la alta, pe jos sau cu autobuzul, sa vezi care nisip iti place mai mult, unde sunt pietricele mai fine sau unde are marea culoarea mai intensa. Oriunde ai merge, apa e foarte curata si absolut transparenta, poti vedea pestisorii si scoicile de pe fund.

       Dupa o zi – doua de relaxat pe plaja, iti vine cheful de explorare. Grecia e locul perfect pentru asta, posibilitatie fiind nenumarate. De obicei, in apropierea hotelului se afla o statie de autobuz, de unde poti pleca spre vreunul dintre oraselele de pe insula. Eu am luat-o spre Chania. Al doilea oras ca marime din Creta, Chania e un mix de culturi. Cele 3 secole de dominatie venetiana in epoca medievala au ca rezultat un superb port venetian, de unde poti alege o croaziera de o ora – doua, sa admiri apusul pe mare sau sa faci snorkeling. Dominatia otomana care i-a urmat si-a lasat si ea amprenta, pe stradutele inguste, pavate vezi cladiri cu balcoane de lemn, tipic otomane. Daca te lasi purtat de stradute, ajungi in zonele mai linistite, la taverne micute, cu 2 – 3 mese, unde localnicii isi beau cafeaua sau joaca sah. Asa poti gasi si locuri cu mancare autentica, pregatita pentru localnici. La una dintre aceste taverne am baut cea mai buna cafea din viata mea.
                                                         Straduta din Chania - siesta

          O alta posibilitate minunata de explorare este sa mergi intr-o excursie. Partenerii nostri locali ofera mai multe optiuni. Poti vedea Cheile Samariei, cele mai lungi de pe insula, sau vizita Palatul Knossos, renumit drept casa minotaurului, poti participa la o adevarata seara Cretana, cu mancaruri, muzica si dansuri traditionale, poti merge pe una din insulitele din apropiere, Elafonisi sau Gramvousa, sau chiar Santorini.
           Eu am ales o croaziera spre insula Gramvousa si laguna Balos. Insula Gramvousa este renumita pentru ruinele unei vechi cetati venetiene, situate la peste 130 de metri deasupra marii. Te poti plimba printre ziduri, admira apele din jur, in toate nuantele de albastru, verde si turcoaz. Intr-o zi insorita, poti numara in jur de 14 nuante ale apei. Dupa vizita pe insula, urmatoarea oprire e laguna Balos, situata intre Gramvousa si Creta. Aici te poti plimba zeci de metri fara ca nivelul apei sa urce mai sus de genunchi, poti face plaja pe nisipul fin sau poti alege un loc in care sa inoti. Pentru cei mai curajosi, exista optiunea de snorkeling direct de pe vapor.
           O minunata posibilitate de explorare a insulei este excursia Creta Salbatica. Timp de o zi, am traversat insula de la nord la sud, trecand prin muntii Cretei, pe care se plimba norii si care se termina in mare, admirand defileuri si, daca ai ochi bun, caprele de munte, care se tin pe peretii aproape verticali ai muntilor. Si pe coasta sudica marea e superba, cu mult mai putini turisti si taverne in curtile localnicilor. La una dintre aceste taverne am baut din cel mai bun vin pe care l-am gustat vreodata, Mavros. Proprietarul mi l-a oferit pentru ca am refuzat raki si nu putea sa ma lase sa-i parasesc casa fara sa gust din bauturile sale. Mi-a spus ca vinul e mai in varsta decat mine, ca are 35 de ani. Un vin plin de arome, cu gusturi care se schimba pe masura ce-l bei, cu o culoare chihlimbarie superba. A avut dreptate proprietrul, n-o sa-i uit niciodata taverna, pestele facut la cuptor, si mai ales vinul si ospitalitatea.
 

       Cascade Chania

                           Excursia optionala Creta Salbatica este o buna modalitate de a cunoaste insula.

                                                                           Frumoasa laguna Balos


Apele limpezi si calde ale lagunei Balos din Creta

         Probabil unul dintre cele mai fascinante lucruri care mi s-au intamplat in Creta a fost sa ma cuprinda de starea lor de relaxare, bucuria lor de viata. Aici, soferii nu se grabesc nicaieri, toti isi cedeaza trecerea, iar daca auzi vreun claxon, e doar in semn de salut. La orele amiezii, toata lumea e la siesta, si tot ce nu e destinat turistilor se inchide pentru cateva ore.     
         Spre seara, se duc la taverne, unde socializeaza, se antreneaza in jocuri de masa, rad foarte mult...


            Dupa o saptamana acolo, nu mic mi-a fost socul sa ma intorc in Cluj in seara cu un concert la Sala Polivalenta si un meci la stadion, facand o ora jumate pana acasa, prin traficul care parea ciudat pentru mine. Cu siguranta ma voi intoarce in Creta sau voi vizita vreo alta insula greceasca.

            Creta are foarte multe de oferit. Te poti relaxa pe plajele superbe, poti vizita oraselele, gusta din branzeturile, maslinele si fructele locale. E o insula care merita explorata, fie alegand din excursiile optionale oferite de partenerii nostri, fie inchiriind o masina si explorand pe cont propriu. Daca iti lasi grijile si te lasi cuprins de atmosfera locala, in cateva zile nu-ti va veni sa crezi ca ai avut vreun motiv de stres vreodata...

                                         Natalia Graur - info trip in Creta - Chania, septembrie 2015