11 evenimente pentru care merita sa calatoresti in 2015

Daca nu ti-ai facut inca calendarul calatoriilor pentru 2015, iata mai jos cateva motive care sa-ti starneasca interesul de a calatori. Iar daca esti deja in vacanta si se intampla sa aiba loc vreun eveniment important in tara in care te afli, verifica lista de mai jos, asta daca pregatirile de sarbatoare din jurul tau s-au desfasurat in liniste si nici agitatia din strada nu ti-a ridicat semne de intrebare…

1. Festivalul International al Marionetelor 

Cand: 18 – 27 septembrie
Unde: Charleville, Franta

          

              Acest orasel din nordul Frantei asezat pe malurile raului Meuse este recunoscut pentru Festivalul Marionetelor care are loc inca din 1961 si pentru cele mai bune scoli de papusari din lume. La acest eveniment anual participa tari din intreaga lume, trupele profesioniste de artisti papusari venind de la mii de kilometri distanta, din Birmania, Mali si Iordania punand pe scena chiar si 50 de spectacole pe zi. Marionetele sau Les Petits Comedien, cum le numesc localnicii, starnesc cel mai mare entuziasm printre spectatori inainte de Marea Parada, dupa care urmeaza zece zile de distractie pe strazi si pasajele pietonale din Charleville.
Poetul Arthur Rimbaud (1854 – 1891) s-a nascut in Charleville. Muzeul Rimbaud ii este dedicat, acesta fiind localizat in vechea moara de apa (Le Vieux Moulin) din nordul comunei.
 

2. Mexico Grand Prix 

Cand: 1 noiembrie
Unde: Mexico City

            Mexicul va sustine importantul eveniment international anul acesta, dupa 23 de absenta, ultima data cand aceasta tara a gazduit cursele de Formula 1 fiind in 1992. Marele eveniment sportiv va avea loc de 1 noiembrie, data care reprezinta pentru mexicani si ziua dedicata comemorarii celor dragi din familie care au murit. Se prevede un traseu de circuit cum nu s-a mai vazut. Autodromo Hermanos Rodriguez care va gazdui cursa de Formula 1 a primit aceasta denumire dupa numele a doi frati, piloti celebri de curse, Ricardo si Pedro Rodriguez. Tot aici au avut loc multe evenimente NASCAR. Daca vrei sa-ti cumperi biletul la Mexico Grand Prix, da click aici.
 

3. Singapore si Jubileul de aur

Cand: 9 august
Unde: Singapore

          Anul acesta, Singapore sarbatoreste 50 de ani de independenta, cu evenimente  si festivitati care se intind pe parcursul intregului an. Cel mai bine sa vizitezi Singapore este de ziua nationala a acestui stat, in 9 august. Pregatirile de anul acesta prevad insa o celebrare mai fastuoasa decat oricare alta de pana acum, cu focuri de artificii, parade, spectacole si deschiderea unei noi pasarele intre Districtul Civic si Marina Bay.
 

4. Expo Milano 2015

Cand: 1 mai – 31 octombrie
Unde: Milano
 Macheta Pavilionului statului Qatar la Expo Milano 2015.
 
          Milano va gazdui aceasta expozitie internationala  pentru a doua oara anul acesta, prima data fiind in 1906. Tema este “Hrana pentru planeta, energie pentru viata”. Pregatirile pentru acest mare eveniment au implicat pentru orasul Milano si o regandire a spatiilor urbane, sub atenta supraveghere a arhitectului italian Massimiliano Fuksas. Punctele de atractie se asteapta sa fie Future Food District, unde vizitatorii pot afla cum sunt produse, distribuite si consumate alimentelein viitor, Arts si Food Exhibitions, care dezvaluie toate etapele din procesul de productie al alimentelor, de la design-ul ambalajelor pana la estetica ustensilelor de bucatarie. Informatiile complete despre Expo Milano 2015 le poti afla aici.
 

5. Linia de croaziera Cunard aniverseaza 175 de ani de existenta

Cand: 24 – 26 mai
Unde: Liverpool, Marea Britanie
 
           Cele trei regine ale croazierelor, Queen Mary 2, Queen Elisabeth si Queen Victoria vor sosi in Liverpool in luna mai, pentru aniversarea liniei de croaziera Cunard, care implineste 175 de ani. Claire McColgan, director al culturii – Liverpool promite vizitatorilor ca intalnirea celor trei regine este un eveniment unic, iar intrarea navelor in port va fi sarbatorita cu mult fast.
 

6. Songkran sau Anul Nou Thailandez

Cand:  13 – 15 aprilie
Unde: in intreaga Thailanda
 
           Cele mai mari grupuri de oameni, deopotriva localnici si turisti iau cu asalt strazile din orasele mari si provinciile Thailandei pentru a sarbatori Anul Nou Solar printr-o baie generala cu apa! Inainte ca aceasta petrecere sa se transforme in adevarate lupte stradale cu apa, lucrurile erau un pic diferite. Initial, familiile si prietenii sarbatoreau Songkran prin vizite la temple unde-si spalau mainile turnandu-si unul altuia apa si stropind cu apa statuile lui Buddha, ca pe o binecuvantare, pentru a incepe anul nou cu noroc. Desi aceste traditii inca sunt continuate, oamenii au inceput sa se angajeze si in lupte cu apa in strada. Daca luam in considerare si faptul ca luna aprilie este cea mai calduroasa luna a anului, atunci ne dam seama ca aruncatul apei cu galeata sau furtunul asupra vecinului este chiar un gest frumos! Chiang Mai din nordul Thailandei are reputatia de a organiza cele mai salbatice festivitati Songkran.


7. Bicentenarul intoarcerii lui Napoleon in Franta

Cand: 28 februarie – 1 martie
Unde: Golfe-Juan, Franta

In martie 1815 Napoleon a ajuns in Golf-Juan, dupa ce a scapat de exilul din insula Elba. Astazi Gofe-Juan este o statiune balneara a Frantei de pe Coasta de Azur. Acesta este locul de unde Napoleon si-a inceput drumul de recastigare a puterii care l-a dus in cateva saptamani la Palatul Tuileries, unde a locuit ulterior. Acel drum este cunoscut astazi sub numele de "Route Napoleon". Cu ocazia bicentenarului  va avea loc o ceremonie, dar daca o ratezi, poti face oricand cu bicicleta sau cu masina drumul lui Napoleon care l-a condus pe acest personaj istoric in nordul Parisului, via Grenoble. Cei care sunt pasionati de istorie si natura, vor avea parte de niste privelisti superbe asupra mediului rural inconjurator din Provence si Riviera.
 

8. Festivalul International de Muzica Gnaoua

Cand: 14 – 17 mai
Unde: Essaouira, Maroc
 
         
          Acesta este unul dintre cele mai bune festivaluri de muzica africana din lume, care a avut prima editie in 1990 si unde se strang trupe de jazz, rock, hip-hop si muzica contemporana de pe intregul continent african. Situat pe coasta oceanului Atlantic, orasul Essaouira este capitala windsurfing-ului din Maroc, un oras care merita vizitat pentru fortaretele vechi, porturile cu pescari de unde se aud tipetele pescarusilor care strabat cerul, strazile inguste si vantul de coastra, numit taros in limba berbera, alizeu pentru noi din cauza caruia orasul a fost numit “Wind City of Africa”, un paradis pentru cei ce doresc sa practice windsurfing-ul. Informatii complete despre eveniment si lista participantilor o gasesti aici.
 

9. Festivalul Berii din Stuttgart (Cannstatter Wasen)

Cand: 25 septembrie – 11 octombrie
Unde: Stuttgart, Germania

          Stiu, Oktoberfest din Munchen este primul pe lista cand vine vorba de un festival al berii, insa acest festival al berii din Stuttgart este un concurent puternic, fiind considerat al doilea eveniment de acest gen din lume, dupa amploarea pe care o are. Prima editie a avut loc in anul 1818. Festivalul dureaza doua saptamani pline, deci este timp suficient pentru fiecare sa ajunga sa bea macar un pahar cu bere! In plus, pe langa numeroasele corturi cu bere, exista o roata mare de distractii Ferris, carnaval, si muzica live. Alaturi de un pahar cu bere, incearca migdalele zaharisite, o specialitate a orasului Stuttgart, care are rolul de a absorbi alcoolul.
 

10. Jocurile Mondiale ale Popoarelor Indigene

Cand: 18 – 25 aprilie
Unde: Porto Nacional, Brazilia

       Desi perspectiva Jocurilor Olimpice din Brazilia in 2016 este cea la care viseaza multi pasionati de sport, Brazilia gazduieste anul acesta un eveniment de mai mica amploare, dar inedit: Jocurile Mondiale ale Popoarelor Indigene, in Porto Nacional. Peste 2000 de sportivi din peste 30 de tari cu populatie indigena vor veni aici, pentru a participa la sporturi ca tir cu arcul, aruncatul sulitei, canotaj, fotbal, inot, wrestling, tug-of-war. Desi Jocurile au loc de peste 10 ani, anul acesta va fi prima data cand vor participa si sportivi din afara Braziliei.
 

11. Cheung Chau Bun Festival

Cand: 22 – 26 mai
Unde: Hong Kong
 

        In timpul dinastiei Qing (1644-1911), o epidemie de ciuma a ucis mii de oameni pe Cheung Chau, o insula la sud de Hong Kong. Cei de pe insula au ridicat un altar, unde au practicat ritualuri taoiste si au ars efigii in incercarea de a alunga spiritele rele pe care le-au considerat vinovate de o asemenea catastrofa. Festivalul Cheung Chau Bun este in cinstea acestor oameni ai insulei care au crezut in victoria binelui. Numele festivalului vine de la cel mai popular eveniment, in cadrul caruia localnicii urca intr-un turn inalt din bambus, incercand sa culeaga cat mai multe „lucky buns”, in traducere chifle norocoase. Obiceiul este unic in lume. Dupa aceea, chiflele sunt impartite spectatorilor, ca un gest de generozitate care ar putea aduce noroc.