Cayo Coco


UNDE SA MERGEM IN VACANTA IN LUNA IULIE:


CAYO COCO

Cayo Coco este o mica insula cu o suprafata de 370 km2, a doua ca marime dupa insula vecina Cayo Romano (465 km2), localizata in partea de nord a Cubei, in apele oceanului Atlantic. Ambele sunt parte dintr-un grup de insule numit "Jardines del Rey", care face parte la randul sau dintr-un arhipelag numit Sabana-Camaguey. La vest de Cayo Coco se afla Cayo Guillermo, sora mai mica, cu o suprafata de 13 km2. Arhipelagul de insulite din nordul Cubei insumeaza peste 2500 de intinderi de pamant numite in limba localnicilor Cays, adevarate oaze exotice de relaxare unde turismul nu a patruns atat de masiv, lasand plajele si natura nealterate.

Faptul ca aceasta parte a Cubei este in prezent locul exotic perfect de relaxare si evadare din civilizatie este argumentat de constuirea unitatilor de cazare tarziu, in Cayo Coco primul hotel fiind deschis abia in 1993. Evident ca la vremea aceea nu exista un aeroport international pe insula, fiind folosit aeroportul situat in Ciego de Avila. In 1988 a fost construit un drum de legatura lung de 27 km care sa lege Cayo Coco de marea insula a Cubei, deschizand astfel calea turistilor spre aceste locuri exotice din partea de nord. De asemenea, Cayo Coco este conectata de Cayo Guillermo printr-o sosea, iar daca vei trece vreodata pe aici, sa nu fii surprins daca vei vedea animale primbandu-se pe drum! Este un obicei al locului ca  oamenii sa isi lase vacile sa se plimbe in voie. In partea de vest a insulei Cayo Coco exista o sectiune a drumului care a folosit in trecut ca pista pentru avioane, atunci cand a fost construit primul aeroport pe insula. In prezent aceasta sectiune face parte din rezervatia naturala Parque El Baga.

Cayo Coco si Cayo Guillermo apartin de provincia Ciego de Avila. Cel mai apropiat oras este Moron, unde locuiesc majoritatea angajatilor hotelurilor, guvernul cubanez construind aici mai multe locuinte. Provincia Ciego de Avila care a fost asociata pana in 1976 cu localitatea vecina Camaguey, este destul de mare, cu o suprafata de 6783 km2 si cca 263 de locuitori, avand capitala la Ciego de Avila (din 1840).

O alta insula care s-a remarcat din punct de vedere turistic in arhipelagul Jardines del Rey, dezvoltandu-se cu rapiditate, a fost Cayo Santa Maria. Insulita este localizata la 25 km vest de Cayo Guillermo, fiind conectata de partea continentala a Cubei printr-un dig de 48 km. Cayo Santa Maria a cunoscut un ritm ascendent fulminant, devenind in scurt timp a doua destinatie turistica din Cuba, dupa Varadero.

Plajele in Cayo Coco sunt situate in partea de nord a insulei, iar perspectiva pe care o vei avea aici este una cu adevarat spectaculoasa, pentru ca soarele rasare in fata hotelurilor insirate pe plaja. Exista mai multe plaje frumoase care insumeaza in total aproximativ 20 de kilometri, dar nu continuu, ele fiind intrerupte de vechi portiuni de corali care s-au unit formand un lant coralier, numit de localnici Diente del Perro. Daca nu ai incaltaminte adecvata, este aproape imposibil sa treci peste aceste portiuni care despart plajele.

In Cuba toate plajele sunt publice, deci accesul este nerestrictionat. Intrarea in mare este lina, iar apa este putin adanca datorita dunelor de nisip, care sunt cele mai mari din zona Caraibelor (15 metri deasupra nivelului marii). Toate hotelurile din Cayo Coco au propriile lor centre de sporturi acvatice situate pe plaja din fata acestora. Sezlongurile, umbrelele de soare si prosoapele de plaja sunt de regula incluse in pretul cazarii. Cele mai frumoase si renumite plaje din Cayo Coco sunt Playa Los Perros (2.4 km), Playa La Petrolera (1.2 km), Playa Uva Caleta (5 km), Playa La Jaula (2.7 km), Playa Flamenco (2.7 km). Lista completa o poti gasi aici.    

Daca vrei sa mergi din Cayo Coco pana in Cayo Guillermo (Playa Pilar), exista un autobuz panoramic care te plimba intreaga zi, iar biletul costa doar 5 CUC (Cuba Convertible Peso). Cayo Coco are un climat subtropical si temperaturi ridicate tot timpul anului. In luna iulie nivelul precipitatiilor este scazut, media zilelor ploioase fiind de 9 zile in intreaga luna. Umiditatea este la fel ca in cele mai uscate luni (ianuarie si februarie), iar apa este calda, atingand 29 °C.
Mai multe informatii despre Vremea in Cayo Coco gasesti aici: http://www.cayocococuba.net/weather.html

 

● Oferta Vacanta Cayo Coco - Cuba