Sporturi acvatice in vacanta: scuba diving

Auzi in jurul tau ca niste prieteni tocmai s-au intors din vacanta lor in Egipt unde au facut, printre altele, si scuba diving. Si cat s-au mai distrat si ce minunatii au mai vazut pe acolo, incat, privindu-le pozele, aproape ii invidiezi gandindu-te ca tu nu ai incercat vreodata acest tip de sport acvatic. Daca vrei sa experimentezi o perspectiva inedita asupra vacantei tale la malul marii, atunci ia in considerare scufundarile, intr-o lume captivanta cu epave, recifuri de corali si o viata marina plina de culoare. Indiferent daca ai deja un certificat PADI sau nu, aici iti oferim cateva sfaturi de baza pentru a-ti planifica vacanta la scuba diving.

 
Inca nu ai certificat de scufundari?

Inainte de a merge in vacanta, ar trebui sa-ti instalezi pe telefonul mobil o noua aplicatie care sa te ajute sa reperezi mai usor centrele PADI din apropierea locatiei unde vei fi cazat. Recent, PADI a introdus o aplicatie mobila gratuita care iti indica centrele de scufundari din apropiere, orele de functionare si ce cursuri iti ofera. Multe centre de scufundari si hoteluri ofera un curs de o zi de scuba diving pentru incepatori. In primul rand, instructorul te va invata notiunile de baza ale acestui sport acvatic, cunostinte despre echipament si tehnici de scufundare. Dupa ce afli aceste notiuni teoretice, urmeaza proba practica, care se poate desfasura in piscina, bazin sau chiar intr-un cadru natural, in apa mai putin adanca. O persoana experimentata in scufundari se poate scufunda la maxim 40 de metri, limita standard pentru scufundari recreative.
 
Ce trebuie sa indeplinesti la acest nivel:
-in primul rand sa-ti placa in apa si sa nu-ti fie teama de ea
-sa nu suferi de boli ale sistemului nervos, boli de inima sau ale aparatului respirator (ti se va da sa completezi un formular medical)
 
Sursa: shutterstock.com


Etapa de mijloc: in curs de obtinere a certificatului PADI
 
Daca dupa sedinta de inceput, te decizi ca vrei intr-adevar sa practici diving, atunci urmeaza sa faci mai multe sedinte si cursuri de certificare PADI care se vor plati. Sedintele de certificare PADI dureaza de regula 3-4 zile, de aceea este recomandat sa faci aceste sedinte inainte sa mergi in vacanta, pentru a nu-ti petrece timpul alocat plajei intr-o sala de curs. Exista mai multe companii de certificare cu recunoastere internationala: PADI (Asociatia Profesionala a Instructorilor Subacvatici), NAUI (Asociatia Nationala a Instructorilor Subacvatici) sau SSI (Scuba Schools International), insa dintre toate acestea cea mai populara este PADI, in prezent aceasta avand peste 130.000 de instructori, 5.300 de centre de scufundari in peste 180 de tari din intreaga lume.
Vei avea nevoie de echipament de scufundari, care de regula se poate inchiria. Echipamentul include un costum umed care este foarte important, deoarece pastreaza temperatura corpului si impiedica astfel producerea hipotermiei, o butelie cu gaz presurizat, un regulator de presiune care controleaza presiunea aerului respirat, o masca, o centura de greutate cu plumbi si o pereche de labe inotatoare (care apropo, au aceleasi marime ca la pantofii pe care-i porti de obicei). Daca te decizi sa-ti cumperi un costum complet, acesta poate ajunge la circa 4.000 de lei. Totusi, daca iti planifici vacanta de zeci de kilometri distanta si 14 ore de zbor, sa cari dupa tine un asemenea echipament poate fi o povara. Asa ca cel mai bine este sa faci o mica investitie in cateva elemente de baza, cum ar fi masca, tub de snorkel si o pereche de labe inotatoare.

Ce trebuie sa indeplinesti la acest nivel:
-sa-ti insusesti bine notiunile teoretice si practice in urma cursurilor, pentru ca vei da un test grila la care va trebui sa raspunzi corect la circa 75% din intrebari, in urma caruia obtii brevetul de scafandru emis de una dintre asociatiile internationale de profil, care-ti va fi recunoscut oriunde in lume.
 
Sursa: shutterstock.com


 In sfarsit ai obtinut certificatul de scufundari!

Aici nu prea mai am ce sfaturi ale specialistilor sa-ti transmit, decat o urare personala, sa te bucuri cat mai mult de minunatiile pe care le vei gasi sub apa! Totusi, daca trece ceva timp de cand ai obtinut acreditarea, e bine sa iei cateva cursuri de improspatare a cunostintelor de diving (se organizeaza si astfel de cursuri), inainte sa mergi in vacanta. Nu toate centrele de diving sunt create la fel, asa ca unele ofera conditii mai bune, de care poate merita sa profiti, pentru un ban dat in plus. Informeaza-te inainte sa alegi. De exemplu, unele centre scot in larg catamarane mari cu grupuri mari de turisti. Daca preferi grupuri mai mici, atunci intreaba inainte cat de mare va fi barca sau catamaranul (desi daca e catamaran, clar va fi mare). Si cand am spus sa te informezi, m-am referit si la un alt aspect esential: sa te asiguri ca operatorul de diving este afiliat programului unei asociatii internationale de diving, cum ar fi PADI, NAUI sau SSI. Specialistii mai spun ca nu recomanda sa zbori sau sa calatoresti la mari altitudini in curs de 12 ore de la ultima sedinta de diving. Asa ca e bine sa nu faci diving in ultima zi a vacantei, mai ales daca ai a doua zi un zbor dimineata devreme.
 
Ce trebuie sa indeplinesti la acest nivel:
- Sa ai grija sa nu iti uiti certificatul acasa! Sau daca il uiti, poti avea totusi norocul sa-l gasesti in varianta electronica, on line, cu ajutorul unei aplicatii PADI adaptata telefonului mobil.

 

Daca ai mai multe intrebari despre scuba diving, gasesti raspunsurile aici.

Ti-ai imbunatatit cunostintele despe scuba diving? Daca gasesti folositor acest articol, lasa un comentariu mai jos.

Promit sa revin in curand cu un articol referitor la cele mai bune 10 locuri de scuba diving din lume.


Sursa fotografii: shutterstock.com