Early booking sau Last minute?

Dacă ar fi să-mi aleg vacanţa, clar aş rezerva-o din timp! Vreau să fiu sigură că găsesc locuri la hotelul pe care-l doresc, iar apoi să stau liniştită visând la vacanţa mult aşteptată. Dar dacă mă gândesc mai bine, şi ofertele Last minute sunt tentante, pentru că reducerile pe ultima sută de metri pot fi substanţiale, mai ales când mai este o zi până la plecare şi doar două locuri la avion. Întrebarea este însă dacă vor rămâne acele două locuri la avion! Pentru că dacă ţi-e totuna că mergi în Creta sau Corfu, poţi aştepta liniştit o ofertă Last minute. Dar ce te faci dacă vrei neapărat în Corfu, la hotelul Aquis Sandy Beach și mergi cu gașca de 10 prieteni în vacanță? Atât ofertele de Early booking sau First minute, cât și cele Last minute au avantajele lor. Hai să vedem ce avantaje ai dacă alegi una sau alta din aceste două modalități de a-ți rezerva vacanța, ca să-ți fie mai ușor să te decizi cum să-ți planifici vacanța pentru vara 2015.

Dacă alegi ofertele Early Booking sau First minute...


  1. Vei economisi până la 30% din valoarea sejurului, dacă rezervi un pachet turistic al turoperatorilor români ce include zbor din București, Cluj-Napoca sau orice alt oraș din țară de unde se organizează zboruri spre destinații europene ca Rhodos, Creta, Corfu, Santorini, Turcia. Excepția de la regulă este Egiptul, unde te sfătuiesc să aștepți ofertele Last Minute, care sunt foarte avantajoase ca preț. Mai ales cu problemele politice din ultimul timp din această țară, lumea nu prea se mai înghesuie... Lumea din România, pentru că turiștii din Germania, Italia, Spania umplu avioanele. Și bine fac, pentru că poți călători fără probleme în Hurghada sau Sharm El Sheikh, deoarece aceste zone turistice nu sunt afectate de revoltele din capitală. Dacă alegi o vacanță exotică, atunci te sfătuiesc să o rezervi din timp, pentru că astfel vei plăti cel mai mic preț la biletele de avion și vei avea pe deasupra și reducere de Early Booking la cazare. Ce înseamnă din timp pentru o vacanță exotică? Cam cu 6 luni înainte în medie. Am avut recent patru prieteni care s-au întors din Thailanda și care și-au rezervat vacanța din luna aprilie pentru noiembrie. Și ce preț bun au plătit!

     
  2. Ofertele de Early Booking îți garantează o disponibilitate maximă a camerelor la hotel, astfel că poți să alegi cea mai bună unitate de cazare pentru voi: aproape de plajă, aproape de centrul orașului, camere cu vedere la mare sau un hotel cu facilități pentru copii, dacă mergi în vacanță cu familia. Adică ce spuneam mai sus: dacă mergi cu gașca de prieteni la distracție în Corfu și mai ales dacă tu ești lider de grup, trebuie să te asiguri că toți au camere, altfel se spart toate oalele în capul tău și bănuiesc că nu vrei asta! La vacanțele exotice principiul funcționează la fel, toate tipurile de camere sunt disponibile și poți alege după bunul tău plac. De exemplu, multe cupluri care merg în luna de miere în Maldive vor să stea în căsuțe pe apă sau în camere cu Jacuzzi. Mai ales pentru această ocazie specială din viața ta, este bine să te asiguri că vei avea o lună de miere perfectă!
     
  3. Plătești un avans minim și ai tot restul anului să strângi bani pentru cheltuielile din vacanță.
    Asta se aplică mai mult la vacanțele exotice, unde cu un avans de 50% ai garanția serviciilor contractate, iar în următoarele luni ai libertatea să plătești oricând până se apropie următorul termen din contract, de obicei cu 3 saptămâni înainte de plecare. La pachetele turistice în regim charter, termenul de Early Booking este mai apropiat și de regulă în 3 saptamâni trebuie să achiți întregul cost al vacanței.
     
  4. Poți să îți alegi ce locuri vrei în avion și în autocar. Dacă îți rezervi vacanța exotică din timp, ai posibilitatea să rezervi și locuri alăturate în avion, altfel, pe ultima sută de metri e greu să găsești patru sau chiar două locuri alăturate. Și cred că e neplăcut să zbori 12 ore spre Thailanda și să stai despărțit de iubită sau de proaspăta ta soție, nu? Dacă rezervi un sejur cu autocarul, locurile se dau în ordinea înscrierii, deci primele locuri se vând ca pâinea caldă. Dacă te lași pe ultimul moment, s-ar putea să nimerești chiar pe bancheta din spatele autocarului, ceea ce la un drum de 14 ore s-ar putea să fie chinuitor.
     
  5. Odată rezervată vacanța, parcă ai mai multă energie pentru toate! Tragi la muncă, tragi cu copiii, tragi cu banii, dar știi ca zilele până la vacanța mult visată sunt numărate! Ai la ce visa! Poți să-ți faci chiar un calendar cu zilele care mai sunt până la ziua cea mare, când vei decola.


     
  6. Ai timp să te documentezi, să strângi informații și să-ți faci planul de bătaie. Poate găsești lucruri pe care vrei sa le încerci și la care nu te-ai gândi dacă ar fi să-ți iei vacanța în pripă. Astfel, când vei ajunge pe o insulă, vei sti unde găsești cele mai bune plaje, unde poți practica scufundări și care sunt atracțiile pe care nu trebuie să le ratezi. Am avut o clientă care înainte de fiecare vacanță își făcea fișe de călătorie cu distanțe, locuri de luat masa, mijloace de transport în comun și chiar o anumită floare pe care dorea neapărat să o vadă și care se găsea doar la o grădină botanică uitată de lume.


Dacă alegi ofertele de Last minute...


  1. Simți că tocmai ai făcut un deal. Știi că un preț mai mic nu ai fi avut cum să obții! Decât dacă oferta de Early Booking ar fi fost mai bună, dar acum e tardiv și inutil să te gândești la asta, doar peste 3 zile pleci, nu? Te sfătuiesc să alegi o ofertă Last minute la pachetele turistice atunci când nu ai pretenția de a fi cazat la un anumit hotel și numai la acela și când ești pregătit să mergi în vacanță, uneori indiferent de destinație.
     
  2. Se poate ca cineva să renunțe, iar pachetul turistic să se revândă la jumătate de preț. Aceste situații sunt însă rare, dar și dacă le prinzi, poți să te consideri un norocos! Să nu te obișnuiești însă cu acest gen de noroc chior și să nu te bazezi că data viitoare va fi la fel, pentru că s-ar putea ca orice vacanță de acum înainte să ți se pară nejustificat de scumpă!
     
  3. Rezervând o vacanță Last minute, eviți situațiile care presupun schimbări de plan până la plecare. Gata, ai luat vacanța, știi că nu te mai poți răzgândi! Și mai știi că nu ai alte planuri la care ar fi trebuit să renunți dacă acestea ar fi apărut acum 6 luni, când ți-ai fi luat vacanța la Early booking.
     
  4. Poți să-i faci o surpriză frumoasă iubitei sau iubitului și să plecați în vacanță de pe o zi pe alta! Cu siguranță va fi ceva ce nu va uita! Să nu uiți însă un amănunt: verifică-i pe furiș pașaportul pentru a vede dacă e valabil, dacă mergi în Egipt, Tunisia sau alte țări extracomunitare. Dacă alegi o țară din spațiul european, nu e problemă, poți merge cu buletinul.
     
  5. Te poți bucura de avantajele vacanțelor Last minute în extrasezon: cele mai mici prețuri, temperaturi moderate și plaje pustii. Dacă alegi un pachet turistic spre Grecia să spunem, în luna septembrie, tarifele vor fi mult mai mici decât in iulie, august, când e varf de sezon, temperaturile vor fi mai moderate, asta fără să afecteze apa mării care va rămâne la fel de caldă după o vară în care a clocotit, iar numărul turiștilor va fi mult mai mic, astfel că nu mai trebuie să te trezești cu noaptea-n cap ca să-ți ocupi locul la piscină și vei putea înota în mare în toate stilurile posibile, fără să te preocupi că te bați de cineva.
 
          Tu cum îţi rezervi de obicei vacanţele?