Bodrum 2016 - o noua destinatie din Cluj-Napoca

Bodrum, o localitate pitoreasca situata pe coasta egeeana, pe o peninsula care se invecineaza cu insula greceasca Kos, este recunoscuta pentru atmosfera sa boema si peisajele de o frumusete care-ti taie rasuflarea. Anul acesta te poti bucura de o vacanta in Bodrum din Bucuresti sau Cluj-Napoca, fiind organizate curse charter cu avionul directe spre Bodrum, pe care le poti rezerva impreuna cu servicii de cazare, transfer si asistenta turistica, deci pachete turistice de vacanta complete. Zborurile spre Bodrum sunt in fiecare saptamana si ca noutate a sezonului estival 2016 sunt zborurile in Bodrum din Cluj-Napoca, deci turistii clujeni care au fost pana acum in Antalya si au vazut litoralul turcesc al Marii Mediterane, pot alege acum sa-si faca vacanta in Turcia la Marea Egee.


Hotelul Jumeirah Bodrum Palace 5 stele

Cate date geografice si nu numai. Bodrum este un oras-port din Turcia situat in sudul peninsulei cu acelasi nume, pe coasta de vest a Turciei, avand iesire la Marea Egee. Se afla la 270 km sud de Izmir si in apropiere de insula greceasca Kos.
Centrul unui district administrativ, Bodrum are o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori si se afla pe locul orasului antic Halicarnas, odata capitala Regatului Caria. Bodrum este o atractie turistica majora datorita regiunii sale de coasta frumoase, climei excelente si multimii de site-uri arheologice de importanta istorica, printre care Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

Bodrum a devenit faimos si pentru ca este orasul natal al istoricului grec Herodot.
 
In fiecare an, peste un milion de turisti vin sa se relaxeze pe plajele din Bodrum, alegand cazare la hoteluri de tip boutique. Dar Bodrum este mai mult decat un loc de refugiu al litoralului turcesc, fiind o destinatie incarcata cu mii de ani de istorie, care-si pastreaza farmecul local prin cafenelele sale pline cu flori si stradute vopsite in alb. Chiar si in zilele cele mai aglomerate ale sezonului de vara, tot poti gasi un colt mic linistit unde sa te retragi din calea multimii de turisti, in oras, dar mai ales in satele de coasta periferice.

 


Bodrum era cunoscut ca locul unde erau trimisi in exil dizidentii impotriva noii republici turce

Turismul a inceput sa se dezvolte in Bodrum in ultimele decenii (incepand cu 1940), pana atunci fiind un sat simplu de pescari, ca oricare altul din Turcia. Cu mult inainte de promenadele strajuite de palmieri si restaurantele cu fructe de mare, Bodrum era cunoscut ca locul unde erau trimisi in exil dizidentii impotriva noii republici turce. Transformarea miraculoasa a acestui loc intr-o destinatie de vacanta de nivel international se spune ca se datoreaza unui scriitor, Cevat Sakir Kabaağaçlı supranumit Pescarul din Halicarnas, care a fost exilat aici trei ani in 1925, pentru a-si ispasi pedeapsa. Dupa ce a iesit din inchisoare, scriitorul indragostit de aceste locuri ale exilului sau a inceput sa promoveze frumusetile si atractiile orasului Bodrum printre cercurile de artisti, reusind sa starneasca la mijlocul anilor 1940 interesul unei intregi generatii de intelectuali si artisti turci pentru farmecul acestui loc. De atunci, Bodrum a cunoscut mari progrese, devenind o destinatie cu o identitate artistica care impreuna cu frumusetile naturii, plajele scaldate de apele marii Egee si hotelurile cu servicii bune, a deschis calea turistilor din toata lumea.
 


   Arhitectii urbanisti au cautat sa pastreze la Bodrum esenta specifica acestui oras-port la Marea Egee, care a fost influentata de cretanii care s-au mutat aici in timpul schimbului populatiei din anii 1920. Legile restrictioneaza inaltimea cladirilor la maxim 2 etaje, iar unele case albe incadrate cu ornamente de culoare albastru-stralucitor inca isi mai pastreaza farmecul de altadata.
Castelul evocator din Bodrum, ruinele antice si moscheile otomane din jurul orasului ajuta de asemenea, la evidentierea acestei destinatii de altele.

 

Plajele din Bodrum

 
Bodrum are doua zone distincte,  la fel de atragatoare pentru turisti. In partea de est se afla multe plaje superbe cu nisip, baruri, cluburi de noapte si restaurante, iar in partea de vest se afla portul din Bodrum, aici venind in fiecare seara numerosi turisti pentru a lua masa sau a sta pe terasele care se intind de-a lungul promenadei. In port sunt acostate multe iahturi comerciale, dar si iahturi private elegante (gulete), admirate si fotografiate de turistii care se plimba pe aici.
 Cele mai frumoase plaje din Bodrum sunt Ortakent (20 de minute distanta cu autobuzul din centrul orasului Bodrum), Yalikavak (35 de minute), Gumusluk (35 de minute) si Bagla (25 de minute). Cele mai apropiate plaje de Bodrum City sunt Gumbet (2 km, adica 10 minute cu masina) si Bardakci (la 5 minute). Toate plajele sunt usor accesibile cu autobuzul sau cu dolmus (microbuz tipic turcesc).

Gumbet. Este locul preferat in special de catre turisti tineri sau oamenii care vor sa se mentina tineri, statiunea fiind o buna alternativa pentru cei care s-au plictisit de distractiile de Bodrum si vor sa vada si altceva, doar un pas distanta.
In timp ce te plimbi pe strada, poti sa auzi muzica de la baruri si cluburi de noapte amestecandu-se in aer si dand orasului Gumbet acel aer tineresc si energic care-l face preferatul celor care vor distractie. In Gumbet vei gasi multe restaurante unde poti incerca bucataria indiana, mexicana si chineza. In concluzie, daca alegi statiunea Gumbet pentru vacanta ta in Bodrum, nu prea va fi timp pentru relaxare pe sezlong, pentru ca aici ai de ales intre multe alte activitati pe timpul zilei. Poti practica toate tipurile de sporturi nautice, schi nautic, navigatie, parasailing si waterski.
Daca vorbim de cazare in Gumbet, aici vei gasi cele mai frumoase si cele mai mari hoteluri. Cele mai multe familiile cu copii aleg hoteluri aproape de mare, mai ales ca apa este putin adanca, iar plaja lunga.

Shark Club Hotel 4*. Este situat in centrul statiunii Gümbet, la 300 de metri distanta de plaja si la doar 2 km de centrul orasului Bodrum. Avantajul este ca hotelul ofera transport gratuit la plaja privata de doua ori pe zi.

WOW Bodrum Resort 5*. Are o pozitie privilegiata, intr-un frumos golf al statiunii Gümbet, la 5 minute de mers de malul marii din Gumbet, si la 5 km de centrul orasului Bodrum, precum si de Castelul Bodrum. Are o multime de facilitati pentru copii.

Hotelul WOW Bodrum Resort este recunoscut pentru serviciile excelente.

Torba. Este o statiune foarte moderna, cautata de turisti, dar mica. Are plajele cu nisip si pietris si ofera cateva hoteluri elegante si luxoase care se ridica pe dealurile presarate cu ierburi parfumate si flori, care-i dau statiunii un aer de salbaticie. In Torba exista multe urme ale trecutului care merita vizitate. Exista aici o superba constructie rotunda construita de intemeietorii acestei asezari acum 2500 de ani care a fost probabil mormant in trecut, iar astazi incununeaza un deal inalt cu vedere la sat. In partea de est a golfului, poti descoperi ruinele unei manastiri bizantine. Datorita apropierii de orasul Bodrum, Torba este un loc popular unde turistii vin sa ia masa si sa inoate. De asemenea, este punctul terminus pentru serviciile de transport cu feribotul intre Didyma si Peninsula Bodrum, unde poti face excursii de o zi la faimosul Templul lui Apollo. Bacul este, de asemenea, un mijloc convenabil pentru a vizita site-urile impresionante antice Priene si Miletos. Poti face aceste excursii de o zi si cu microbuze care circula destul de frecvent.

Thor Luxury Hotel 5*. Este un hotel "Adults Only" si gazduieste doar oaspetii care au peste 16 ani, fiind ales in special de cuplurile aflate in luna de miere sau cei care isi doresc un cadru de vacanta exclusivist. Resortul ofera cazare de tip Ultra All Inclusive si o plaja privata cu nisip si pietricele.

Rixos Premium Bodrum 5*. Hotelurile din lantul Rixos sunt un etalon al excelentei, asa ca la fel este si acest hotel, unul dintre cele mai bune hoteluri din Bodrum, cu un spatiu exterior extins, cu multa verdeata si plaja proprie cu nisip. Mancarea este exceptionala!

Hotelul Rixos din Bodrum se adreseaza clientilor foarte pretentiosi.

Samara Hotel 5*. Este situat in regiunea Torba din Bodrum, pe una dintre cele mai frumoase plaje cu nisip, unde te poti bucura din plin de soare. Plaja este privata si este amenajata cu sezlonguri, umbrele, folosirea lor fiind gratuita pentru oaspetii hotelului.
 
Turgutreis. Orasul este numit dupa faimosul amiral, Turgut Reis, care s-a nascut aici in secolul al 16-lea, intr-o familie saraca. Destinul sau a fost insa maret, pentru ca acesta a comandat marina otomana, a cucerit Corsica si a revenit la Istanbul cu un numar mare de prizonieri. In 1595, in timpul unei incercări de a lua Malta, a fost ucis. Aproape de orasul Turgutreis ii este dedicata o statuie.
Datorita vanturilor prielnice, coasta statiunii Turgutreis este frecventata de surferi profesionisti. Sambata este zi de targ, de aceea aici se strag multi oameni. Pentru ca relieful vulcanic este mai pronuntat, cu dealuri intinse, in Turgutreis poti face plimbari lungi pe jos si excursii in natura. Vizitatorii se pot bucura de peisajul vulcanic, care este spectaculos si impresionant. In apropiere de Turgutreis, exista 14 insule mici, ce sunt folosite de catre fermieri ca terenuri suplimentare de pasune pentru animale, precum si de pescarii locali pentru a prinde peste. Aceste insule impreuna cu frumoasa zona de coasta ofera o multime de posibilitatii pentru excursii cu barca, scufundari si tururi de navigatie.
Turgutreis este un punct de plecare pentru multe autobuze care călătoresc prin toata Turcia. Poti alege o excursie zilnica cu barca de la Turgut Reis la Gumusluk, Karaincir, Akyarlar si Yalikavak.

Yalikavak. Statiunea este situata in partea de nord-vest a peninsulei, la 18 km de orasul Bodrum.
Yalikavak este cu siguranta singurul oras din Bodrum care creste cu o viteza coplesitoare si cel mai faimos din Bodrum.
Legenda spune ca numele sau se datoreaza numarul mare de plopi care erau aici cu mult timp in urma. Astazi este destul de greu sa observi plopi in zona, insa dealurile localitatii sunt acoperite in cea mai mare parte cu paduri de stejar. Statiunea Yalikavak detine o mandrete de tarm, insumand 29 km de coasta presarata cu multe plantatii de ceai, restaurante, cafenele. De asemenea, un aspect specific acestei zone este vantul puternic care pare ca nu inceteaza vreodata sa bata, de aceea vei observa multe mori de vant. Pana nu demult, localnicii s-au ocupat cu pescuitul. Daca ajungi aici, ia-ti cateva zile sa vizitezi asezarile din apropiere Tilkicik, Agirbasli, Pasha, Dutlu si golful Alaca, unde vei descoperi farmecul autentic al acestor asezari tipic turcesti. Un alt simbol al statiunii Yalikavak demn de mentionat, alaturi de morile de vant, sunt focile mediteraneene, care traiesc in golfurile orasului.

Satele din jurul statiunii, imprastiate pe dealurile dimprejur sunt la fel de caracteristice asezarilor de la Marea Egee ca Yalikavak in sine si la fel de primitoare. Geris, comparat de unii turisti cu satele tibetane, Gocabel, Sandima si Dagbelen, toate au ceva specific si merita descoperite ... Este imposibil sa nu te simti ca intr-o urzeala a timpului atunci cand vizitezi satul Geris (Pasanda), care are o istorie ce dateaza de 4500 de ani. Satul pustiu Sandima este ridicat la poalele sudice ale Dealului Partipanaz (35 de metri inaltime) si este vizibil din orice parte te-ai uita. Acest deal are o istorie bogata, fiind folosit de catre locuitorii din Yalikavak ca ceas natural care le indica momentele zilei in functie de orientarea soarelui pe culmile dealului. Astazi populatia satului se compune din trei oameni... Daca vei ajunge sa te plimbi pe jos prin acest sat, vei avea senzatia de participant la un film mistic atent configurat, toate elementele decorului de odinioara fiind la locul lor.

Delta Beach Resort Bodrum 5*. Este situat in golful Yalikavak, la 3 km de centrul statiunii, avand o locatie linistita si o plaja privata cu nisip fin. Avantajul acestui hotel este ca a fost renovat complet in 2013.
  De pe plaja hotelului Delta Beach Bodrum vei avea o perspectiva deosebita.

Guvercinlik. Este prima asezare inainte sa ajungi in orasul Bodrum, un frumos sat de pescari, inconjurat de natura. Satul este in jurul unui golf ce inchide marea ca un lac. In statiune vei gasi mici restaurante, hoteluri si case tipic turcesti. Din Guvercinlik poti vedea malurile insulei Salih, situata la nord-est de Bodrum. Dealurile mai inalte ale insulei sunt acoperite cu paduri de pini, in timp ce in partile mai joase vei gasi maslini. Guvercinlik este foarte aproape de Aeroportul International Bodrum, de aceea se asteapta ca popularitatea zonei sa creasca.
Pe masura ce te plimbi de-a lungul coastei, vei putea observa o serie de ferme piscicole ce cresc bibani de mare.

La Blache Island Bodrum 5*. Este alegerea perfecta daca vrei sa te retragi departe de civilizatie intr-un cadru natural deosebit. Hotelul este situat la 3 km de Guvercinlik, pe un teritoriu ce seamna cu o insula ce se pierde in mare. Hotelul este nou, deschis in 2014.

Akyarlar. Este un oras situat in partea de sud-vest a Peninsulei Bodrum si are vedere la insula greceasca Kos. Aici vei gasi un golf retras, cu un mic observator de unde poti vedea insula Kos si o multime de restaurante, cafenele si cateva magazine de suveniruri. Exista o plaja mica cu sezlonguri, precum si un port de unde se pot rezerva excursii de o zi cu barca in jurul coastei.
Akyarlar este, de asemenea, o punct de oprire pe ruta vaselor care fac zilnic drumul din Turgutreis spre coasta de sud, orasul fiind o binevenita pauza in calatoria turistilor care se opresc aici pentru a servi un ceai de dupa-amiaza si prajituri la una din terasele din port.

Kefaluka Resort 5*. Este un hotel construit in 2009, situat pe o plaja privata care dispune si de un parc acvatic, spre distractia turistilor si mai ales a copiilor. Este inconjurat de crestele muntilor din Golful Akyarlar, oferind o panorama spectaculoasa asupra apelor albastre ale Marii Egee si asupra insulei Kos. Cel mai mult il apreciaza familiile cu copii.

Kefaluka Resort Bodrum este amplasat intr-un cadru natural deosebit.

Gundogan. Este locul in care vei gasi flori colorate, parfumate pe tot parcursul anului, pentru ca este un oras situat pe partea de rasarit a peninsulei Bodrum, cu mult soare. Gundogan este faimos pentru formatiunile stancoase spectaculoase si cimitirele antice construite in roca. Unii localnici spun ca aceste formatiuni de piatra ar fi ramasitele unei vechi gradini zoologice construita in piatra. Mica localitate este situata foarte aproape de orasul antic Madnasa, poate de aici si legatura... Locuitorii statiunii se ocupa cu pescuitul, stransul de masline si mandarine. Cele mai multe case si-au pastrat arhitectura de odinioara, fiind inconjurate de maslini batrani, bananieri si stejari. Se spune ca mirosul portocalilor este cel mai ademenitor oaspete care isi farmeca vizitatorii din toate partile litoralului. Daca vrei sa ajungi in cele mai indepartate parti ale coastei, poti alege din Gundogan o excursie de o zi cu barca. Daca alegi sa mergi spre Didim, de cealalta parte a golfului, vei putea vedea delfinii si focile inotand alaturi de barca in care te afli.
Restaurantele si cafenelele ascunse intre mandarini, maslini si pini, sunt construite pe debarcadere in forma de de-a lungul golfului si ofera bucatarie traditionala turceasca. Oraselul Gundogan este mai putin costisitor decat ​​alte parti ale peninsulei. Asa ca relaxeaza-te si ia-o usor cu delicatese locale sau un pahar rece de vin. Exista perne mari colorate pe care te poti aseza, pe mai multe debarcadere care circula prin golf, unde te poti relaxa privind oamenii, savurand o bautura racoritoare si observand valurile care se lovesc de stanci. Gundogan este un loc minunat pentru snorkeling. Poti sa intri in mare chiar sarind din debarcadere. Exista in port un centru de sporturi acvatice, oferind posibilitatea de a face navigatie, windsurfing, schi nautic si jetski.
Vizavi de golf, vei gasi Rabbit Island, care are o biserica greaca veche si ruinele unei asezari monastice bizantine ce dateaza din secolul al 9-lea i.Hr. Daca vrei o vacanta activa, vei avea o multime de activitati, cum ar fi excursii la siturile arheologice din zona, sedinte de fotografie sub apa, calarie, windsurfing, lectii de scufundari, plimbari pe jos si trekking.

Baia Bodrum 5*. Este un hotel cu o priveliste superba asupra Golfului Gundogan, cu plaja proprie cu nisip si pietris, recomandat tuturor care isi doresc un sejur cu facilitati peste medie.