Santorini 2016 – o noua destinatie din Cluj-Napoca

Semne bune anul are! Santorini este o noua destinatie in portofoliul turoperatorilor care au introdus in sezonul de vara 2016 curse charter spre aceasta insula cu zbor din Cluj-Napoca. Este o veste pe care o asteptam de mult timp si de care ne bucuram cu totii, pentru ca pana acum zborurile spre Santorini erau doar din Bucuresti. In fiecare sezon estival, ardelenii dornici de o vacanta in Grecia erau dezamagiti cand aflau ca nu exista zboruri din Cluj-Napoca spre Santorini. Iata ca acum putem zbura repede si usor spre aceasta insula greceasca din sudul Marii Egee.

Santorini, insula a arhipelagului Cicladelor, si-a castigat printre turisti un renume aparte, de insula mai deosebita fata de celelalte insule grecesti, exclusivista, destinata firilor romantice, boeme si romantice. Este destinatia no 1 cand vine vorba de luna de miere in Grecia, atat printre turistii romani, cat si in topurile preferintelor turistilor straini. Este, daca vreti, cireasa de pe tort atunci cand ne referim la o vacanta in Grecia si una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta din Europa, datorita peisajelor pitoresti si hotelurilor de lux de aici. Frumusetea extraordinara a zidurilor inalte de stanci, acoperite de sate intregi cu case albe, impreuna cu vremea insorita o mare parte din an au facut din Santorini un magnet pentru vulcanologi, precum si emblema turismului din Marea Egee.
 
Santorini, insula de origine vulcanica, se numea in trecut Thera si se presupune ca a aparut in urma unei eruptii vulcanice acum 4000 de ani. Caldera insulei Santorini este intinsa, cea mai mare parte din ea scufundata, fiind vizibila deasupra apelor marii Egee doar marginile acesteia, sub forma grupului circular de insule format din Santorini – insula principala, Therasia si Aspronisi la periferie si insulele Kameni in centru. Astazi, hotelurile din partea de vest a insulei Santorini se inghesuie sa-si imparta panorama la caldera vulcanului acoperita de apa.

Urmele adanci ale istoriei insulei Santorini pot fi vazute si astazi, ruinele orasului antic Akrotiri fiind cel mai important sit arheologic de pe insula, datand din secolul al 17-lea i.Hr. Santorini se afla la o distanta de 203 kilometri sau 120 de mile marine de Creta, care se pot parcurge in cca 8 ore cu feribotul.


Ce parte a insulei sa alegi cand vrei sa-ti faci vacanta in Santorini


Santorini este atat de diversa ca relief, incat pare ca aici ar exista trei insule diferite: partea de vest, cu vedere la caldera, partea de est si sus-est, cu plajele de nisip negru si restul insulei, cu asezarile localnicilor si centrul insulei.

Orasele cu vedere la caldera sunt Fira, Imerovigli, Firostefani si Oia. Apusurile de soare din Oia - orasul cocotat pe stanci, deasupra marii - sunt o experienta esentiala pe care sa o ai in Santorini. Aici este cea mai comerciala parte a insulei, exploatata la maxim in toate cataloagele turistice. Aici sunt cele mai mari investitii turistice, in hoteluri de lux, butic-hoteluri sau apartamente spatioase sculptate in stanci si cu o panorama la Marea Egee care te lasa fara cuvinte. Aceasta parte a insulei atrage cei mai multi vizitatori, chiar si americani si aduce cei mai multi bani. Este imposibil sa nu fii impresionat de frumusetea acestor orase construite pe stanci, la care ajungi pe poteci inguste si cu magarul, daca te incumeti. Sa te cazezi la un hotel amplasat pe stancile din Oia este o experienta pentru oricine vrea sa vada o alta latura a vacantelor obisnuite in Grecia si chiar si pentru cei care iubesc Grecia nealterata de turismul de masa. Pentru ca  peisajele de la inaltimea stancilor nu vor fi alterate niciodata de vreo tendinta a turismului comercial.   
 

Ce hoteluri gasesti in vestul insulei Santorini

Oia. Toate hotelurile de aici ofera vedere la caldera si cazarea aici costa o avere. Nu te astepta sa platesti putin pentru un hotel care-ti ofera camera cu vedere la caldera, pentru ca daca nu platesti mult pe camera, cel mai probabil nu ai vedere la caldera.

Canaves Oia 4* este unul dintre cele mai bune hoteluri din Oia si membru acreditat al Small Luxury Hotels of the World din 2008. Hotelul este sculptat pe cele mai inalte stanci ale calderei, cu vedere la intregul crater, la insulele de lava din mijlocul calderei, la insula Thirasia in departare. Canaves Oia Hotel Santorini nu ofera facilitati pentru copii si nu este in masura sa ofere cazare pentru copii sub varsta de 13 ani, evident, din motive de siguranta.
 
Katikies Hotel 5* este situat pe stancile din Oia, la 300 de metri altitudine. Restaurantul de pe acoperis si piscina Infinity iti vor conferi o vedere panoramica superba la caldera. Lantul hotelier Katikies a fost votat in mod constant, an dupa an, de catre expertii in calatorii de la Conde Nast Traveler, Travel & Leisure, ca fiind unul dintre cele mai bune din Grecia.
 
Andronis Luxury Suites 5* are la baza conceptul de stil de viata sanatos si natural, prezent in cazul tuturor facilitatilor, de la sala de masaj si centrul Spa pana la restaurantul mediteranean cu meniuri adaptate.

Katikies Hotel 5 stele, Santorini
 
Fira. Fira este capitala insulei Santorini. Pe partea cu caldera vei avea una dintre cele mai bune panorame asupra insulei si multe activitati pentru a te distra ore in sir. Exista cafenele, baruri, restaurante, toate cu vedere la caldera si unele cu mai multe niveluri de terase si balcoane pentru a ospeti toti turistii care vin cu vasele de croaziera.
 
Panorama Boutique 4*. Hotelul este situat in centrul capitalei Fira, pe faimoasa pasarela Ipapantis. Panorama Boutique este locul perfect pentru cei care doresc sa o vacanta activa, toate restaurantele, magazinele si barurile din Fira fiind chiar la usa hotelului.
 
El Greco Resort 4*. Renovat in 2010 si situat foarte aproape de centrul statiunii Fira. Dupa renovare, a devenit unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Fira.



El Greco Resort 4 stele, Santorini
 
Imerovigli. Statiunea are vederi minunate asupra calderei si unele dintre cele mai frumoase vederi la apusul soarelui. Unele dintre cele mai luxoase hoteluri de pe Santorini isi au locul pe stancile micii localitati. De la Fira la Imerovigli sunt cca 4 kilometri, deci o plimbare scurta cu taxiul.

Above Blue Suites 4*. Un hotel boutique de lux, construit in 2010, detine 10 apartamente elegante, ofera intimitate, dar si acces usor la atractiile capitalei Fira, fiind situat la scurta distanta de aceasta. Plaja este la 250 de metri. Preferat in general de cuplurile tinere.
 
Avaton Resort & Spa 4*. Amplasat pe marginea stancilor din Imerovigli si la doar 2 km de principalul oras, Fira, este un hotel de tip boutique de lux situat intr-o zona linistita, dar aproape de centrul statiunii.
 
Santorini Princess 5*. Este situat in satul Imerovigli si ofera piscina in aer liber, terasa cu vedere panoramica la zona de coasta si un restaurant in aer liber de unde poti admira marea.