Iarna asta mergi la schi? De data asta alege Italia. (II)

Astazi vom afla ce statiuni de schi din Dolomiti sunt mandria Italiei cand vine vorba ca La Bella Italia sa-si etaleze imaginea de destinatie perfecta pentru sporturile de iarna.
La Bella Italia nu-si dezamageste vizitatorii si vei intelege mai jos de ce.
 

 
Statiunea Val di Sole sau Valea Insorita se afla la o distanta de 1340 kilometri de Cluj (Cluj-Marileva), care pot fi parcursi cu masina in cca 13-14 ore. Este surprinzatoare prin marime, aceasta vale cuprinzand 50 de localitati. Valea este situata in regiunea Trentino, fiind inconjurata de Dolomitii Brenta si Parcul National Stelvio si se intinde de-a lungul raului Noce pe o distanta de 40 km. Altitudinea maxima la care se poate schia este destul de mare, 2540 metri.Val di Sole pune la dispozitia iubitorilor de schi 134 km de partie, dintre care 39 km pentru incepatori, 72 km de dificultate medie si 23 de km partii dificile, recomandate doar celor experimentati. Un skipass de 6 zile pentru un adult in Val di Sole incepe de la 211 euro, pretul fiind diferit in functie de sezonul de varf sau extra sezon.

Statiunea Val di Sole isi bucura vizitatorii prin cele 3 mari zone de schi:

  • Skiarea CAMPIGLIO DOLOMITI DI BRENTA Val di Sole Val Rendena,
  • Skiarea ADAMELLO SKI PASSO TONALE,
  • Skiarea PEIO,

    fiecare dintre acestea ingloband mai multe localitati.



Zona de schi CAMPIGLIO DOLOMITI DI BRENTA Val di Sole / Val Rendena cuprinde localitatile:
- Marileva
- Folgarida
- Commezzadura
- Dimaro
- Male
Daca vreti sa schiati mai mult, Val di Sole va ofera conexiune pe schiuri spre zonele de schi Madonna di Campiglio si Pinzolo. Aceasta din urma este o statiune renumita care a inceput sa fie dezvoltata in 1960. Pinzola este inconjurata de doi munti din lantul montan Brenta, Adamello si Presanella si isi pastreaza traditiile folclorice. Statiunea are un numar mare de partii de schi foarte bine intretinute si cu facilitati moderne de ridicare. Partiile de dificultate medie sunt de asemenea potrivite si pentru incepatori, in timp ce schiorii mai pretentiosi vor gasi partii mai dificile unde-si pot perfectiona tehnicile. Hotel Corona 3 stele superior din Pinzolo este unul dintre cele mai vechi si prestigioase hoteluri din muntii Dolomiti si are avantajul ca se afla la mica distanta de partiile de ski, oferind transfer gratuit cu autobuzul. Camerele sunt renovate, deci dotate cu facilitati noi. Are si un Spa generos si o atentia deosebita cand vine vorba de satisfacerea oaspetilor sai, asa ca poti sa-l alegi cu incredere.



In partea superioara a vaii Rendena, veti gasi o multime de locuri de o mare frumusete, printre care Val Campiglio cu statiunea Madonna di Campiglio, considerata Perla Dolomitilor Brenta sau Val Genova, numita si valea cascadelor si poarta de intrare in Parcul Natural Adamello Brenta. Daca mergi la schi cu grupul de prieteni sau cu familia, atunci trebuie sa alegi un hotel cu camere mai mari si facilitati pentru copii. Hotelul Bellavista 3 stele se afla in statiunea Pinzolo, la mai putin de 1 km de telecabina Pinzolo-Campiglio Express care duce la partiile de ski din zona Madonna di Campiglio. Renovat in anul 2008, resortul  pune la dispozitia oaspetilor sai camere cu vedere la padure si munte, un restaurant cu bucatarie traditionala si un miniclub cu programe de animatie pentru copii. Hotelul dispune de 63 camere, deci nu e prea mare, ceea ce te scuteste astfel de harmalaia din varful sezonului, cand hotelurile sunt de regula fully booked.



 
Zona de schi ADAMELLO SKI PASSO TONALE  cuprinde localitatile:
- Passo del Tonale
- Pontedilegno
- Temù
- Vermiglio
- Vezza d'Oglio
 - Ghiacciaio Presena

Aceasta zona de schi situata este intre regiunea Trentino si Lombardia este preferata indeosebi de cei care doresc sa schieze toamna tarziu si primavara, datorita teleschiurilor de pe ghetarul Presena, situat la o altitudine de 3000 de metri. Altitudinea la care se poate schia este intre 1121 – 3016 metri. Passo Tonale va iese in intampinare cu 30 de lifturi moderne care deservesc 100 km de partie incarcata tot sezonul de zapada naturala. Chiar si asa, desi zona este recunoscuta pentru ninsorile abundente, aici exista si echipamente speciale care pot genera zapada artificiala, in caz de nevoie. Partiile se opresc aproape de hoteluri, un avantaj pentru schiori care sunt la scurta distanta de bine venitele localuri après ski. Statiunea Passo del Tonale are in total 100 km de partii, dintre care 20 reprezinta partii albastre (pentru incepatori), 64 partii rosii (dificultate medie) si 16 partii negre (pentru cei experimentati si profesionisti). Daca iti place adrenalina, dar ai acumulat si multa experienta pe schiuri, atunci clar nu trebuie sa ratezi doua partii negre „Paraiso”, dintre care una este de 2.700 metri lungime si cu o diferenta de altitudine de 725 de metri. Dintre partiile rosii, adica de dificultate medie, incearca „Alpino”, unde poti cobori la vale pe o distanta de 4 kilometri si noua partie „Contrabbandieri” cu o lungime de 2700 de metri. Partiile pentru incepatori sunt foarte aproape de hotel, astfel ca te poti odihni daca obosesti prea repede. Hotelul Delle Alpi 4 stele este o alegere buna daca vrei sa fii aproape de partiile de schi, acesta fiind situat la doar 300 de metri distanta de acestea.  Partiile au avantajul ca sunt foarte ingrijite, ofera conditii de siguranta, pantele sunt line si insorite, astfel ca daca esti incepator poti invata destul de repede cum sta treaba cu schiul.



Passo Tonale este locul perfect sa inveti sa schiezi, deoarece aici exista piste usoare si fara copaci care sa-ti puna obstacole in cale, asa ca vei avea doar cerul deasupra ta. Aici vei avea peste 100 de instructori de schi la scolile de schi Pontedilegno-Tonale si Tonale-Presena.
Domeniul schiabil este deservit de 3 telecabine, 19 telescaune si 7 teleschiuri. Un skipass de 6 zile pentru o persoana adulta incepe de la 149 euro.
 
Zona de schi PEIO cuprinde localitatile:
- Celentino
- Celledizzo
- Cogolo di Pejo
- Comasine
- Peio Fonti
- Peio Paese
- Strombiano
Aceasta zona de schi iti ofera ascensiune directa in doar 6 minute  la altitudinea de 3000 de metri cu noua telecabina "Pejo 3000", unde poti admira o panorama uluitoare, de aici fiind 8 kilometri in coborare pana la Peio Fonti. Val di Peio este o statiune care inseamna mai mult decat schi, aici vei avea parte de cultura si traditiile locale, excursii cu rachete de zapada si tratamente spa la baile termale Terme di Pejo. Statiunea este situata in inima Parcului National Stelvio, la poalele lantului montan Ortles-Cevedale. Valea di Pejo este caracterizata de paduri intregi de brazi, pasuni alpine verzi si ghetari care au creat fluxuri de apa ce se varsa in vale. Prezenta masiva a apei in diferintele sale forme (ghetari, lacuri, cascade, parauri) este o caracteristica definitorie pentru Val di Pejo, sursele subterane de apa cu diferite minerale ducand la crearea de spa-uri si bai termale, renumite in intreaga lume pentru proprietatile terapeutice.