Iarna asta mergi la schi? De data asta alege Italia. (I)

       Muntii Dolomiti din Italia sunt recunoscuti printre iubitorii sporturilor de iarna, aici fiind locul perfect indeosebi pentru cei ce practica schiul. In regiunea Dolomiti Superski va puteti bucura si de alte activitati in afara de schi: snowboard, drumetii de iarna, patinaj, sanius, festivaluri, evenimente muzicale de apres ski, petreceri, tratamente spa si bai termale. Dar bineinteles ca zona este renumita in primul rand pentru zapada, munti spectaculosi si facilitati moderne pentru schiori.
Dolomiti Superski  se refera la un domeniu schiabil din Italia, din zona Muntilor Dolomiti. Dolomitii se intind pe teritoriul regiunilor din Tirolul de Sud, Trentino-Alto Adige si Venetiei, cat si pe teritoriul provinciilor Belluno si Trentin din nordul Italiei. Lanturile muntoase care alcatuiesc Dolomitii sunt: Dolomiti di Brenta (la vest deTrentino), Sella, Odle-Puez-Putìa, Sciliar-Sassolungo, Marmolada, Pale di San Martino, Catinaccio-Latemar, Civetta-Moiazza, Pelmo-Nuvolau-Croda da Lago, Fanes-Sennes-Braies, Tofane-Cristallo, Sorapiss-Antelao-Marmarole, Cadini di Misurina, Dolomiti di Sesto si Alpi Feltrine-Schiara.

          Frumusetea si unicitatea Muntilor Dolomiti din Italia au fost motivele pentru care UNESCO a inscris acesti munti pe lista patrimoniului mondial, in anul 2009. Muntii Dolomitii s-au format in urma cu 200 de milioane de ani.
         Marmolada este cel mai inalt varf al Muntilor Dolomiti cu o altitudine de 3342 metri. Este situat in partea de nord-est a Italiei, la est de Trento si la 100 km nord-vest de Venetia, oras care se poate vedea intr-o zi senina de pe culmea muntelui. Pe partea de nord a muntelui exista un ghetar cu o forma relativ plata, singurul ghetar mare din Dolomiti, ghetarul Marmolada sau Ghiacciaio della Marmolada. Marmolada mai este numit Regina Dolomitilor, pentru ca se ridica maiestos peste celelalte varfuri montane ale Dolomitilor. Statiunea de schi Marmolada ofera partii perfect amenajate, refugii montane confortabile, restaurante traditionale si cabine de teleschi moderne care va permit sa ajungeti in cateva minute la o altitudine de peste 3000 de metri si sa va bucurati de o vedere spectaculoasa asupra varfurilor montane din jur. Tot aici, veti gasi cea mai lunga partie de schi din Dolomiti, numita „Bellunese”, care are o lungime de peste 12 de kilometri din varful muntelui, pana in satul montan Malga Ciapela. Statiunea Marmolada este de asemenea unul din punctele de acces catre binecunoscutul traseu „Sellaronda”, atractia principala a domeniului schiabil Dolomiti Superski, un traseu senzational care cuprinde patru vai diferite (Arabba, Fassa, Gardena si Badia). Impreuna cu statiunile de schi din apropiere, zona de schi Marmolada ofera un total de 500 de kilometri de partii, pentru toate nivelurile de dificultate si categoriile de varsta.
 
      Zona de schi Dolomiti Superski este renumita printre iubitorii sporturilor de iarna datorita faptului ca aici exista peste 1.200 kilometri de partii de schi si 1.177 kilometri de piste pentru schi fond. Daca te gandesti la infrastructura partiilor de schi, aceasta este impecabila: domeniul de schi are peste 450 de instalatii de urcare (telecabine, telescaune si teleschiuri) si 300 de ratracuri care opereaza pe timp de noapte si asigura uniformitatea zapenii pe partii, pentru ca a doua zi dimineata schiorii sa se bucure de partii perfecte. Exista peste 300 de oameni pregatiti sa se ocupe de schiorii aflati la instalatiile de transport pe cablu.
      Schiul nocturn a inceput in ultimii ani sa se bucure de o popularitate din ce in ce mai mare, de aceea in regiunea Dolomiti Superski veti avea la dispozitie 10 statiuni care ofera schi nocturn care sunt deschise pana la 10 sau chiar 11 seara. Posesorii unui Skipass Dolomiti Superski valabil pentru mai multe zile se vor bucura de gratuitate la biletul pentru schiul nocturn.
     Familiile cu copii pot alege cu incredere acest domeniu de schi din Italia, cei mici putandu-se bucura aici de parcuri de zapada special amenajate pentru ei, scoala de schi pentru copii si parcuri de iarna, cum este cel din Val di Fassa, o statiune recomandata in primul rand famililor cu copii.



Avantajele sa mergi la schi in Italia

* 1200 de kilometri de partii de schi
* 12 domenii de schi diferite
* 1 singur skipass pentru 12 domenii de schi diferite insumand 1200 de kilometri
* 3342 metri altitudine in statiunea Arraba, varful Marmolada, cel mai inalt varf din Dolomiti
* 223 de kilometri totalul partiilor din statiunea Fassatal
* partii pe trei categorii: albastre (usor), rosii (mediu) si negre (dificil)
 
Domeniul schiabil in Dolomiti este de 1200 kilometri, care se impart in 12 statiuni. Poti alege sa achizitionezi un skipass pentru o singura zona de schi sau pentru toate cele 12 statiuni, la o diferenta mica de pret. Ai la alegere mai multe variante de skipass (lista completa: http://www.dolomitisuperski.com/en/ski-pass/assortment-of-ski-passes ):
  • Skipass de zi „Direct to lift”
    Avantajele acestui skipass este ca nu mai trebuie sa stai la rand la biroul de bilete inainte de a urca pe partie si ca salvezi pana la 10% din pretul de lista. Poti sa-l achizitionezi de la toate birourile centrale de skipass, unde ai posibilitatea sa-ti dai acceptul sa ti se extraga de pe card suma aferenta fiecarei zi, prin intermediul unui card DTL. Dupa primele 5 zile de skipass cumparate, beneficiezi de o reducere de 5%, iar din a sasea zi vei avea o reducere de 10% din tarifele de lista.
  • Skipass-uri combinate (Combined skipasses)
    Biletele de skipass combinate se refera la bilete de skipass pentru un numar de zile cumparate intr-o anumita statiune + Dolomiti Superski pe alte cateva zile.
  • Skipass pentru tot sezonul (Seasonal Skipass)
    La acest tip de skipass ai reducere de Early Booking pana la data de 24 decembrie.
Toate tipurile de skipass din regiunea Dolomiti Superski  nu presupun cheltuieli suplimentare pe “chip card”-uri normale ori reincarcabile, fapt ce va garanteaza servicii de calitate, preturi atractive, reduceri de Early Booking si pentru familii cu copii, juniori si seniori si anumite pachete promotionale.
 
 

Regiunea Dolomiti Superski este compusa din urmatoarele 12 statiuni:
  1. Cortina d'Ampezzo
  2. Kronplatz
  3. Alta Badia
  4. Val Gardena/Alpe di Siusi
  5. Val di Fassa/Carezza
  6. Arabba/Marmolada
  7. Alta Pusteria
  8. Valle di Fiemme/Obereggen
  9. S. Martino di Castrozza/Passo Rolle
10. Valle Isarco
11. Trevalli-Moena/S. Pellegrino/Falcade
12. Civetta

Statiunea Val di Fassa / Fassatal se afla la o distanta de 1210 kilometri de Cluj (Cluj-Moena), fiind situata pe cursul superior al raului Avisio. Frumusetea locului a dat nastere unei legende legata de regele Laurin, care-si avea regatul aici. Faimosul rege a fost gardianul acestei vai fermecate in care chiar si astazi cand se lasa amurgul pare ca se aprinde o flacara la orizont, fenomen luminos cunoscut sub numele de "Enrosadira". Valea se intinde pe o suprafata de cca 20 km, fiind inconjurata de o parte si de alta de varfuri montane ale Dolomitilor, printre care cele mai renumite sunt Roda di Vael, Catinaccio, Sassolungo, grupul de munti Sella, Pordoi, Monzoni, deasupra carora sta maiestos varful  Marmolada, cel mai inalt din Dolomiti.
Val di Fassa cuprinde 7 statiuni: Moena, Soraga, Vigo, Pozza di Fassa, Mazzin, Campitello di Fassa si Canazei, impreuna cu 9 domenii de schi insumand 230 km de partie.
Val di Fassa este una dintre cele mai complete si mai renumite statiuni de schi din Dolomiti, cele 9 zone de schi diferite fiind legate intre ele prin trecatori si servicii de transport. Un skipass de 6 zile pentru aceasta statiune costa 195 euro de persoana. Statiunea se mandreste cu 44 de telescaune, 26 de teleschiuri si 16 telecabine. Cele mai multe partii sunt de dificultate medie (123), apoi partii pentru incepatori (81) si partii dificile (19).
Statiunea este recomandata familiilor cu copii aici existand cursuri de schi pentru copii si gradinite pentru copii.
 
Moena este o localitate in Trentino din regiunea de nord a Italiei Trentino – Alto Adige/Tirolul de Sud, situata la cca 60 km de Trento. Este cea mai mare comuna din Val di Fassa si se remarca prin peisajele pitoresti ale zonelor de schi din Val di Fassa, San Pellegrino Pass si Valle del Biois si print-o atmosfera tinereasca, moderna, ce emana un spirit de petrecere in orice perioada a anului.
Cei ce aleg sa schieze aici trebuie sa stie ca Moena- Passo San Pellegrino  face parte din zona de schi Trevalli, alaturi de Val di Fassa si Valle del Biois. Aici va puteti bucura de 100 km de partie perfect acoperita cu zapada garantata de un sistem de zapada artificiala, puteti incerca schi fond pe 60 km de partie si puteti sa va distrati in cele 3 parcuri de zapada care exista aici. Veti avea parte de peisaje care va taie rasuflarea atunci cand veti merge din Trentino spre Veneto Dolomiti (Dolomitii Venetiei) si veti vedea la orizont varfurile magnifice ale lantului montan Pale di San Martino, varfurile montane Monzoni, lantul muntos Catinaccio si ghetarul Marmolada.
“TreValli Skitour” este o varianta ideala de itinerariu de schi pentru o zi, atat pentru sport, cat si pentru relaxare. O vacanta cu familia sau cu prietenii in TreValli Area (Moena, San Pellegrino Pass sau Falcade) in Dolomitii din Trentino inseamna mai mult decat clasicul schi si anume excursii pe jos prin zapada, tratamente Spa si de infrumusetare, sejururi enogastronomice pentru gurmanzi, in care puteti gusta deliciile bucatariei locale, oferte speciale pentru familii cu copii.
 
Zonele de schi din statiunea Val di Fassa / Fassatal sunt urmatoarele:


- Ciampac – Alba
- Col Rodella – Campitello
- Sella Pass
- Belvedere – Canazei
- Pordoi Pass
- Carezza – Costalunga
- Falcade - San Pellegrino
- Lusia – Moena
- Fedaia – Marmolada
- San Pellegrino Pass
- Buffaure – Pozza
- Catinaccio – Vigo

       
 
         Sella Ronda este cea mai cunoscuta ruta de schi din Dolomiti, aceasta fiind o bucla care ruleaza in sensul acelor de ceasornic sau invers acelor de ceasornic in jurul masivului montan Sella, traseu care poate fi cu usurinta facut intr-o singura zi. Traseul Sella Ronda cuprinde 4 trecatori (Gardena Pass, Sella Pass, Pordoi Pass si Campolongo Pass), 4 vai (Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa, Livinallongo) si 3 provincii (Bolzano, Trento si Belluno). Pentru a face un tur complet este bine sa porniti de dimineata, in jurul orei 10, pentru a termina traseul in jurul orelor 15-16.