Cum sa-ti alegi hotelul potrivit in Maldive – 6 criterii

     Cu atat de multe hoteluri si insulite ale arhipelagului maldivian, fiecare oferind plaje imaculate cu nisip fin si palmieri leganati de briza tropicelor, poate sa-ti fie greu sa alegi cel mai potrivit hotel pentru vacanta ta in Maldive.

     De exemplu, daca ai de ales intre doua hoteluri din aceeasi categorie, sa spunem de 4 stele, pe care il alegi? La ce te gandesti cand faci selectia?

     La aspectul camerelor? Multi spun ca asta nu conteaza, ca nu stai in camera in Maldive, cand ai asa plaja splendida in fata ochilor. Din contra, altii tin foarte mult la tipul de camera si vor doar vila pe apa, din care pot privi orizontul albastru care se ingemaneaza cu marea… 

     Poate vei spune “Nu vreau ceva anume, vreau doar sa ma relaxez…” Dar asta nu te va ajuta prea mult sa te decizi asupra hotelului, pentru ca Maldive reprezinta locul de relaxare prin excelenta.
      Am sumarizat cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand iti alegi hotelul in Maldive. Pentru ca nu exista “cel mai bun hotel”, exista doar “cel mai bun hotel pentru tine”.


1.Care este bugetul tau pentru vacanta in Maldive?

      De multe ori, raspunsul la aceasta intrebare este acela ca nu exista un buget stabilit, insa atunci cand vorbim despre o vacanta in Maldive, bugetul este esential. Mult mai important decat la alte destinatii exotice. Asa ca…de cati bani dispui sau cat de mult te intinzi la bani pentru aceasta vacanta in Maldive? Nu de alta, dar in functie de raspunsul la aceasta intrebare esentiala, oferta de vacanta in Maldive poata sa fie de 1200 euro/persoana sau de 10.000 euro/persoana. Daca ai raspunsul la aceasta intrebare, brusc, lista de hoteluri se va restrange semnificativ.

2.Mic dejun, demipensiune sau All Inclusive?

       Doua lucruri sunt evidente atunci cand nu rezervi All Inclusive:

a) vei avea nevoie de cel putin inca o masa pe zi, pranz sau cina, daca nu de ambele, iar pe acestea le vei plati la fata locului.
b) te afli pe o insulita in mijlocul Oceanului Indian, deci posibilitatile de a lua masa altundeva decat la hotel sunt practic inexistente.

      Pentru a lua decizia in cunostinta de cauza, trebuie sa stii ca preturile la mancare si bautura la hotelurile din Maldive variaza in intervalul mari – exagerat de mari. De aceea multa lume prefera sa-si rezerve vacanta in Maldive cu All Inclusive, pentru ca in acest fel au un control asupra costurilor suplimentare si stiu cat vor cheltui pe vacanta. Daca dispui de un buget mai generos, atunci poti sa optezi la fata locului pentru plata celorlalte mese, avand optiunea de a alege intre diversele restaurante A la Carte. Trebuie sa stii ca preturile de la hotel vor fi cu atat mai mari, cu cat hotelul are mai multe stele. De regula, suplimentul de All Inclusive platit in agentie este mai avantajos, mai ales daca ai norocul sa prinzi o oferta speciala.

3.Preferi o insula mai mare sau una mai mica?

     In functie de cat esti de activ, poti sa alegi un hotel situat pe un atol de 500 metri lungime sau 2 kilometri lungime. Hotelurile de pe insulele mai mari pun la dispozitia oaspetilor biciclete, pentru a strabate toata suprafata insulei. Dar cu siguranta ca intr-o saptamana vei putea explora orice insula din Maldive, intr-o plimbare pe jos.  In timp ce pentru unii o insula de mici dimensiuni poate insemna intimitate, reducandu-se la spatiul privat format dintr-un sezlong cu o umbreluta pe nisipul alb din fata vilei pe plaja,  pentru altii care prefera sa exploreze si sa aleaga dintr-o gama mai variata de activitati, aceasta poate insemna claustrofobie! Raspunsul e la tine.

4.Cat de mult iti place sa practici snorkeling?

       Poti face snorkeling pe oricare insula din Maldive. Insa sunt impatimiti ai acestui sport acvatic carora nu le este de ajuns laguna putin adanca din jurul hotelului, cu un numar limitat de specii de pesti si un recif de corali mai sarac. De aceea exista hoteluri cu recif de corali la 50 – 100 de metri, asa numitul “House Reef”, un paradis pentru cei cu experienta in snorkeling. Un astfel de recif iti da posibilitatea sa iesi din apele superficiale ce inconjoara insulita si sa intri in apele nemarginite si adanci, ca niste prapastii albastre pline cu bancuri de pesti si “paduri” intregi de corali care alcatuiesc pereti naturali intre uscat si ocean… Cei care practica activ snorkeling vor insista ca hotelul sa aiba un recif de corali la inaltimea pasiunea lor. Cei care nu tin neaparat la acest sport, dar vor sa nu plece din Maldive fara sa faca macar o data o sedinta de snorkeling, pot alege excursii de snorkeling, in care se parcurge o anumita distanta pentru a ajunge la reciful de corali.

5.Iei si copiii in Maldive?

      Unele hoteluri au facilitati pentru copii, dar nu te astepta la prea multe…de regula ofera loc de joaca pentru copii, piscina, scaune speciale in restaurant si eventual serviciu de babysitting. Sunt putine hoteluri destinate familiilor cu copii, conceptul de “family friendly” nefiind unul specific acestei destinatii… Unele hoteluri sunt Adults Only si majoritatea hotelurilor nu accepta cazarea copiilor in vile pe apa (chiar impreuna cu parintii!).

6.Vrei transfer cu hidroavionul?

        In functie de distanta de la aeroportul din Male la hoteluri, exista hoteluri care ofera transfer doar cu hidroavionul (cele mai indepartate), cu barca de viteza (cele aproape de aeroport) sau ambele variante (cele situate la mijlocul distantei de aeroport). Daca ai ales un hotel care intruneste toate preferintele tale, dar nu are transfer cu hidroavionul, va trebui sa te reorientezi, in cazul in care acest criteriu este esential pentru tine. Intr-adevar, experienta merita din plin, pentru ca peisajul din hidroavion pare de pe alta planeta. Sunt convinsa ca ai vazut fotografii facute din aer cu atolii pierduti in largul oceanului, cu apa oceanului in diferite nuante de turcoaz care inconjoara o insulita cu mult verde si alb in jur.



In situatia in care vrei sa te bucuri de aceasta priveliste live, trebuie sa fii pregatit cu privire la trei aspecte:

a) teama de zbor – daca in general pasesti cu strangere de inima intr-un avion, mai bine optezi pentru transfer cu barca de viteza, daca ai aceasta optiune; zborul cu hidroavionul poate fi o experienta plina de adrenalina pentru cei care n-au niciun fel de probleme sa zboare. Vei zbura cu avioane de mici dimensiuni care fac un zgomot asurzitor (sa-ti pregatesti dopurile de urechi de acasa!), in timp ce pilotul va conduce avionul relaxat, in bermude si slapi.

b) cost suplimentar – de cele mai multe ori, oamenii sunt socati cand afla ce diferenta mare de pret exista la transferul cu hidroavionul. Suplimentul minim este de 200 euro / persoana dus-intors, dar poate ajunge si la 600 euro, daca hotelul este foarte departe de Male.

c) timp suplimentar de asteptat in aeroport – transferurile cu hidroavionul se fac doar la anumite ore, de regula in intervalul 09-14.30. Daca ai zborul de retur din Male la ora 08.00 dimineata, va trebui sa pleci de la hotel cu o zi inainte si sa te cazezi o noapte intr-un hotel din aeroportul Male. Daca ai un zbor de noapte, ultimul transfer cu hidroavionul se face dupa-amiaza, restul timpului pana la plecare trebuind sa-l petreci in Male. Dar cei mai multi sunt de parere ca merita efortul, pentru ca privelistea din hidroavion este ceva ce nu intalnesti prea des…

Tie care ti se pare cel mai important criteriu daca ar fi sa alegi hotelul ideal in Maldive?