Australia


UNDE SA MERGEM IN VACANTA IN LUNA MAI:



MELBOURNE

Cea mai buna perioada sa vizitezi orasul Melbourne este toamna, din martie pana in mai, cand temperaturile sunt placute si ajung pana la 20°C. Perioada este optima si din punct de vedere al festivalurilor de flori, gastronomie si moda care impanzesc orasul. Ce atractii turistice sa vizitezi in Melbourne: Gradinile Fitzroy, Muzeul din Melbourne, Gradinile Botanice din Melbourne, Gradina Zoologica din Melbourne, National Gallery of Victoria. Daca mergi vara in Melbourne, adica in perioada decembrie-februarie, vei avea parte de temperaturi ridicate, dar si de unul dintre cele mai populare evenimente sportive, Australian Open Tennis.
O alta perioada optima sa vizitezi orasul australian este primavara, din septembrie pana in noiembrie, cand localnicii si turistii care vin in Melbourne se bucura de un alt eveniment sportiv important, Spring Racing Carnival (inclusiv Melbourne Cup).

Best time to visit Australia



Daca iti planifici o calatorie in Australia, iata care sunt perioadele optime sa vizitezi si alte orase si puncte majore de interes de pe continent.

● Sydney. Cea mai buna perioada sa vizitezi Sydney este vara, din ianuarie pana in aprilie, desi parerea generala este ca  Sydney este un oras pe care-l poti vizita fara sa fii afectat de conditiile meteo, pe tot parcursul anului. Totusi, cea mai populara perioada ramane vara (adica atunci cand este iarna in emisfera nordica, implicit la noi), anotimp in care vremea este calda, iar evenimentele se tin lant in oras, printre care unul important, Sydney Festival, dedicat teatrului, dansului, concertelor si artelor vizuale. Toamna in Sydney incepe la mijlocul lunii martie si se incheie la mijlocul lunii iunie si culmea! aduce mai putine ploi decat vara si isi bucura locuitorii orasului cu 6-7 ore de soare pe zi. Primavara (septembrie-decembrie) aduce putine precipitatii si mult soare (8 ore pe zi), adica mai mult decat vara si toamna. Iarna in Sydney (mijloc de iunie-mijloc de septembrie) este cea mai rece perioada a anului, cu temperaturi cuprinse intre 10 si 17°C.
 
● Cairns. Situat in partea de nord-est a Australiei, orasul Cairns aduna cel mai mare numar de vizitatori in sezonul de iarna, din aprilie pana in septembrie, sezonul de varf fiind in lunile iulie si august. Sezonul ploios (The Green Season), cuprins in intervalul decembrie-martie, este cel care aduce vegetatia la viata, plimbarile prin natura fiind o adevarata binecuvantare datorita aerului proaspat si frumusetii vegetatiei. Multi spun ca aceasta este cea mai buna perioada sa vizitezi padurile tropicale ale Australiei si cascadele spectaculoase. Din Cairns, poti lua o ambarcatiune care sa te duca la Marea Bariera de Corali, unde te vei bucura de linistea si lipsa aglomeratiei datorate perioadei de extrasezon. Mai multe detalii despre vremea in Cairns gasesti aici.
 
● Perth. Cu peste 300 de zile de soare pe an, este greu sa numesti cea mai buna perioada pentru a vizita orasul australian Perth, care este caracterizat de un climat mediteranean pe tot parcursul anului, cu soare care straluceste chiar si in timpul scurtului sezon de iarna. Din decembrie pana in martie este sezon de varf sau sezonul de vara, cu temperaturi maxime pana la final de februarie. Daca vrei sa eviti multimile de turisti, atunci alege sa calatoresti in Perth in lunile de toamna, din martie pana in mai, cand serile sunt mai racoroase si uneori insotite de ploi scurte.
Iunie, iulie si august se inscriu in extrasezon, fiind un amalgam de iarna blanda si sezon ploios. Poti sa ai parte in aceasta perioada si de zile insorite, dar la fel de bine si de furtuni sporadice, cu tunete si ploi masive, asa ca daca vizitezi Perth in aceste trei luni, te poti astepta ca multe activitati nautice si relaxarea la plaja sa nu fie posibile din cauza vremii urate. Primavara in Perth (septembrie-noiembrie) se inscrie in middle season si este iarasi o perioada buna, cu zile insorite, seri cu temperaturi placute si aproape fara ploi.

● Marea Bariera de Corali. Excursiile la Marea Bariera de Corali se pot face pe tot parcursul anului, mai ales in extrasezon, cand multimile de turisti se mai raresc, curentii marini sunt slabi si vizibilitatea sub apa foarte buna. Asa ca din decembrie pana in aprilie cand este The Green Season in emisfera nordica vei gasi cele mai bune conditii pentru scufundari in apele coastei Australiei. Trebuie sa ai in vedere un lucru: sezonul meduzelor este din noiembrie pana in mai, perioada in care trebuie sa inoti in zone special amenajate in jurul plajelor sau sa porti un costum special care sa te protejeze de intepaturi. Altfel, daca vrei sa eviti acest inconvenient, perioada ideala sa vezi Marea Bariera de Corali din Australia este iunie-noiembrie. Mai multe informatii gasesti aici.

● Blue Mountains (Muntii Albastri ai Australiei). La vest de Sydney, se afla poalele Muntilor Albastri, care se intind pe o suprafata de 1436 de kilometri patrati. In zona exista mai multe locatii ce ofera vizitatorilor o gama larga de atractii turistice si puncte de interes, cum ar fi Penrith, Richmond, Lithgow si Oberon, asa ca daca vrei sa vizitezi intreaga regiune, ai nevoie de cateva zile. Blue Mountains fac parte din statul australian New South Wales, a carui capitala este Sydney.

Cei mai multi turisti sunt atrasi de Parcul National Blue-Mountains, situat la 80 de kilometri de Sydney, care se parcurg in mai putin de o ora, fie cu trenul sau cu masina. Parcul este imens, cu o suprafata de 2470 km² si se intinde pe culmea unui platou inalt traversat de mai multe rauri. Inaltimea maxima a parcului, 1215 metri, este data de varful Mount Werong, iar punctul cel mai de jos cu altirudinea de 20 de metri deasupra nivelului marii il reprezinta albia raului Nepean River. In Blue Mountains se afla si sursa de apa potabila a orasului Sydney si anume, lacul de acumulare Warragamba, format din apele celor mai mari rauri din Parcul National Blue Mountains: Coxs si Wollondilly River.

Cand sa vizitezi Blue Mountains din Australia

Vara, adica in lunile decembrie, ianuarie si februarie, sunt cele mai ridicate temperaturi, cu o medie de 29°C in zonele mai joase ale muntilor.
Iarna, adica in lunile iunie, iulie si august, vei gasi temperaturi scazute, cu o medie de 16°C. Daca vrei sa urci pe cele mai inalte varfuri, vara temperatura medie este de 18°C si iarna, 5°C.

In concluzie, daca intentionezi sa calatoresti in Australia, trebuie sa te informezi asupra zonelor de interes pe care vrei sa le vezi si in functie de acest aspect, vei stii si cum este vremea. Cert este ca atunci cand este iarna in emisfera nordica (aprilie-septembrie), in emisfera sudica este vara (decembrie-martie). Oricand ai calatori, cea mai buna varianta sa cunosti Australia este sa rezervi un circuit in care sa descoperi cat mai mult din aceasta tara fascinanta.