Pantanal


UNDE SA MERGEM IN VACANTA IN LUNA IUNIE:



PANTANAL & AMAZON


Manaus - orasul din care se pleaca spre regiunea Amazonului
Daca ai visat sa calatoresti in regiunea Amazonului, poti alege o vacanta care sa te duca in regiunea Pantanal, unde tinuturile mlastinoase detin o diversitate de plante si animale chiar mai mare decat cele amazoniene. In timpul sezonului uscat, regiunea Pantanal din Brazilia este un loc de vis unde sa descoperi natura, sa pescuiesti, sa privelisti aligatorii in apa, sa admiri pasarile colorate, sa te plimbi cu barca sau sa faci calarie.

Pe masura ce descoperi partea central-vestica, vei fi mandru sa ajungi in aceste locuri reprezentative pentru Brazilia, in afara de celebrele plaje din Rio: regiunea Cerrado, cea mai bogata savana a lumii cu specii de plante si animale, cu platourile si cascadele atat de putin explorate din Parcul National Chapada dos Guimarães. Va fi o adevarata aventura sa ajungi in aceste locuri, pentru ca vei avea cazare in arii ecologice protejate, in mijlocul naturii. Un circuit in Pantanal iti va da posibilitatea sa observi pe parcursul mai multor zile flora si fauna de aici, in cadrul unei rezervatii naturale private si vei pleca insotit de ghid intr-o plimbare de doua pana la trei ore calare trecand prin pasuni, paduri si zone mlastinoase.

Cand sa calatoresti in Pantanal - Brazilia?

In regiunea Pantanal sunt doua sezoane: sezonul ploios si sezonul uscat.

Sezonul ploios in Pantanal

Acesta se incadreaza in general intre lunile noiembrie si aprilie, perioada in care nivelul apei in zona creste vertiginos si acopera terenurile mlastinoase si padurile de mangrove. Avantajul este ca in sezonul ploios ai posibilitatea sa strabati canalurile de apa usor si sa vezi peisaje spectaculoase, dezavantajul este insa ca unele drumuri pot fi blocate din cauza inundatiilor, devenind inpracticabile. Sezonul ploios este de asemenea sezonul de imperechere pentru majoritatea animalelor, acestea cautand zonele de pamant mai ridicate pentru a se adaposti din calea ploilor.

Sezonul uscat in Pantanal

Din mai pana in octombrie este sezon uscat in Pantanal, ceea ce inseamna ca ploile abundente se opresc, iar nivelul apei in zona scade, formand ochiuri de apa intinse, cunoscute de localnici sub numele de baias sau lacuri de apa. Acesta este anotimpul in care infloresc copacii, iar animalele - mamifere, reptile, pasari ies din adapost sa caute mancare pentru puii proaspat nascuti. Pentru ca apele se retrag si pamantul se usuca, vei putea vedea o mare varietate de animale adunate in jurul canalelor si a lacurilor. Cele mai multe ploi sunt in februarie si martie, cand drumurile sunt practic inchise.

In concluzie, care este cea mai buna perioada sa vizitezi Pantanal?

In general se spune ca in Pantanal fiecare anotimp are frumusetea si unicitatea sa, astfel ca iti poti programa calatoria in functie de ce vrei sa faci sau sa vezi. In sezonul ploios (octombrie-aprilie), vegetatia este exuberanta, iar apele acopera o mare parte din teritoriile regiunii, fiind mai usor sa strabati zona cu barca. In sezonul uscat, pasarile clocesc, iar caimanii stau la panda in apa. Daca vrei sa vezi jaguari, cea mai buna perioada sa calatoresti in Pantanal este de pe la mijlocul lunii iunie pana in octombrie inclusiv. Iunie si august sunt cele mai uscate luni.


Amazon - Aventura cat pentru o viata


Pentru multi dintre noi, o calatorie in regiunea Amazonului poate fi experienta vietii noastre, un vis devenit realitate dupa ce l-am construit si planificat luni sau ani intregi, visand cu ochii deschisi in timpul documentarelor tv.

Sa te plimbi cu barca pe Amazon poate fi una din cele mai fascinante experiente, pentru ca te vei opri pe parcurs sa faci diverse excursii optionale si vei avea tot confortul la bordul ambarcatiunii, hamac in care sa te intinzi sau chiar cabine de lux, daca esti foarte pretentios la acest capitol. O aventura pe Amazon de acest gen dureaza intre 5 si 10 zile. Daca preferi sa ai cazare intr-un lodge si sa faci zilnic de acolo excursii optionale, sa stii ca vei avea ce vedea si face! Cataratul in copaci si pescuitul sunt cele mai populare activitati pentru cei care vor sa incerce ceva deosebit. Aceste excursii optionale dureaza de obicei o zi si sunt organizate de lodge-ul unde ai cazare.

Cele mai memorabile experiente in Amazon sunt drumetii lungi sau excursii cu canoe, pentru a te bucura de padurea amazoniana si a-i afla secretele. Daca vei vedea animale prin jungla, te vei alege cu amintiri pe care sa le pastrezi toata viata. O alta experienta demna de mentionat este ca vei avea ocazia sa vizitezi casa unei familii locale, pentru a cunoaste viata localnicilor. Daca ai indeajuns de mult curaj, poti petrece noaptea in jungla, pescui piranha sau urmari caimanii de la marginea madurilor de mangrove.

Cand sa mergi in Amazon?

Din mai pana in iunie este o perioada buna sa mergi in regiunea Amazonului, aceasta incadrandu-se intre cele mai ploioase luni (Februarie - Aprilie) si cele mai calduroase si uscate luni (Septembrie-Noiembrie). In aceasta perioada (mai-iunie), nivelul apei al fluviului Amazon este cel mai mare, iar padurile dimprejurul lui sunt in intregime inundate, spre placerea aventurierilor care se pot plimba cu o barca canoe pe canalele de apa ce strabat padurile linistite de mangrove.  

Unde te cazezi in regiunea Amazonului?

Cea mai buna modalitate sa profiti la maxim de aventura ta pe Amazon este sa te cazezi intr-o unitate de cazare numita "lodge". Aici vei beneficia de camera privata, electricitate si excursii in zona organizate zilnic . De exemplu Amazon Ecopark Jungle Lodge 4* este un complex de bungalouri situat in apropiere de raul Tarumã, un afluent al raului Negro, la 20 de minute cu barca de Manaus,  un complex turistic privat care gazduieste insa si activitati stiintifice si educationale. O alta cale de a cunoste atractiile si natura din regiunea Amazonului este sa faci o plimbare cu barca de-a lungul fluviului, cu opriri de-a lungul drumului pentru diverse excursii la tarm. Spre exemplu, circuitul Incursiune in Brazilia include un tur de o zi la „Reuniunea apelor” („Encontro das Águas”), locul in care are loc la confluenta apelor de culoare neagra ale raului Rio Negro, cu apele de culoarea nisipului auriu ale Raului Amazon sau Rio Solimões, asa cum este denumita de catre localnici sectiunea in amonte a Amazonului. Pentru tarife si date de plecare, intra aici.

Cate zile sa stai in regiunea Amazonului?

De regula, cei mai multi aleg sa stea maxim o saptamana, trei sau patru zile fiind perioada ideala pe care sa o petreci in Amazon, daca mai ai si alte activitati si excursii optionale prin alte parti ale Braziliei. Manaus este cel mai mare oras din regiunea Amazonului unde poti ajunge cu zbor direct din Rio de Janeiro, programat de regula dimineata dupa micul dejun, astfel incat sa ajungi devreme la cazarea din Amazon. De la aeroportul din Manaus vei fi transferat spre tabara din Amazon unde vei avea cazare. O buna bucata din drum vei merge cu barca, o adevarata aventura, ce mai! In concluzie, Manaus este calea cea mai scurta si usoara de a ajunge in jungla amazoniana.
 

Circuit Incursiune in Brazilia

Circuit Brazilia - Rio de Janeiro si Pantanal