GUEST POST: Sri Lanka sau Insula Ceylon - Dragostea mea

Shakespeare spunea: Dragostea este visul cel mai frumos. Inca de cand eram copil , firea mea a fost si este una visatoare. Am incercat sa fiu o persoana pragmatica potrivit realitatii cotidiene dar nu uitand de vise. Visele sunt importante. Ne ajuta sa speram si sa ne dezvoltam.  Inca de la sosirea la hotel, am ajuns sa ma indragostesc de aceasta insula mirifica si plina de suspans, farmec si un apus rosu extraordinar.



Am fost cazat la hotelul Ranweli Eco Village din regiunea Waikkal aflata la circa 18-20 km de Aeroportul International Bandaranaike. Un hotel de circa 4 stele reprezentat prin bungalowuri situate aproape de plaja, la circa 50-60 de m de oceanul Indian. Dimineata poti iesi pe terasa cu privirea tintita direct spre Oceanul Indian.
Am ales sa plec in Sri Lanka in luna octombrie la inceput deoarece in partea de vest musonul este mai ‘’linistit’’. Din fericire am avut 80% vreme cu soare, chiar si in calatoriile mele.



Ce se poate face in Sri Lanka?

 Unul dintre cele mai importante obiective este roca Sigiriya folosita de calugarii budisti in secolul al III-lea I.HR. Kassapa (fiul regelui Dhatusena 455-473) a ridicat in 7 ani un castel si o fortareata. Acest oras contruit din piatra masiva pe o roca aflata la circa 200 m face parte din patrimoniul UNESCO. Urcarea se face prin  trepte (peste 1000 la numar) si dureaza circa 1 ora cu intervale de pauza. Sigiriya prezinta si picturi murale reprezentand printesele regelui pe care il venerau. Aceste picturi murale dateaza de circa peste 1600 de ani (conform ghizilor) si sunt alcatuite din culori naturale. Picturi care inca se afla sub o stare de conservare buna. Este o minune sa vezi cu ochii tai aceste picturi care erau realizate sub o maiestrie pura. In prezent nu se mai practica asemenea tipuri de picturi.
 Dupa ce se ajunge in varf la roca, se poate admira o priveliste fantastica. Mereu mi-am dorit sa fiu la inaltime oriunde am fost. Am ales acest obiectiv si din acest punct de vedere. Un loc unde am putut sa las capul pe spate, sa inchid ochii, sa desfac bratele si sa ma simt UNIC.  Pretul unui bilet este de 30 $ (se accepta dolari) sau 3900 de rupee. Moneda oficiala este Rupie Srilankeza. 130 de rupie = 1$. Studentii nu beneficiaza de reduceri in caz ca va ganditi la asta. Nici jurnalistii la fel. Va recomand sa va luati apa (cel putin o sticla) cu voi si sa nu va grabiti sa coborati. Un astfel de moment de-a fi pe o roca , situata cu un oras si fortareata este unic. La intrare in perimetru Sigiriya vor fi ghizi neautorizati (localnici) care se vor oferi sa va conduca pana sus. Chiar sa va ajute sa urcati scarile. In final vor astepta plata. Ignorati-i si mergeti mai departe. In Sigiriya se poate face si ‘’elephant riding’’. Preturile sunt exagerate si nu sunt negociabile din pacate. 30$ circa 15 minute un calarit cu elefantul.



Al doilea punct turistic este templul de piatra Dambulla, aflat la circa o ora de mers cu masina fata de Sigiriya. Sunt multe de spus. Acest templu este ‘’sapat’’ intr-o piatra mare si dateaza dinaintea lui Cristos. A fost folosit de calugarii budisti care se rugau de 2 ori dimineata si o data seara. Templul contine 5 camere ornamentate cu statuia lui Buda in timp ce doarme, regi, etc. Este o splendoare sa vezi aceste minuni create manual. Este o minune sa vezi un templu sculptat in piatra. Cata munca manuala s-a efectuat . Templul este inca activ si este dechis publicului. Pretul unui bilet este de 1500 de Rupie si se achizitioneaza la Golden Temple. Un templu situat inainte de-a ajunge la Rock Dambulla (asa va scrie pe bilet). E bine de stiut ca la templu se intra descult si se poarta pantaloni sau fuste peste genunchi si sandale. Nu este permis sa faci poze la Buda cu persoane in cadru. Riscati sa va stearga pozele. Este o insulta adusa (conform traditiei) la adresa lui Buda si a natiunii.



La Rock Dambulla veti avea ocazia sa vedeti maimute. Nu le dati de mancare si fiti atenti la bagajul de mana. Sunt ‘’hotomane’’, chiar daca se cunoaste acest obicei si in tara noastra, va sfatuiesc sa fiti atenti. Sunt artagoase daca le atingi. La poze stau si nu asteapta ‘’tip’’ precum altii. Vreau sa va marturisesc ca la hotel majoritatea asteapta bacsis. Nu sunteti obligati sa o faceti. Fiecare zambeste (fals) si incearca sa fie amabil. Eu am dat bacsis unui muncitor de acolo pentru ca mi-a facut multe poze. Am facut o sesiune de poze (rad), specific mie. Nu a fost multumit si m-a intrebat daca am dolari (rad). In Sri Lanka oamenii simpli zambesc atunci cand te vad si te saluta. ‘’Businessman’’ sunt mai smecheri care incearca sa va ‘’traduca’’ de bani.


 
Un alt obiectiv important pentru mine care se practica doar in cateva colturi ale Lumii si este unic:

Observarea de balene in Oceanul Indian

Croaziera pe Oceanul Indian (cu vase, vaporas) in cautarea balenelor si a delfinilor. Pentru mine a fost o experienta extraordinara si unica de-a vedea cu proprii ochi balene. Nu orice specie de balena.
Aceasta excursie se poate lua din orasul Mirissa (aflata in sudul Insulei) cu organizatorul Raja & The whales (http://www.rajaandthewhales.com). De ce va recomand aceasta societate? Ei organizeaza direct si platesti 46$ (6000 rupees) pentru un adult (copiii au reducere de pana la 12 ani 50% si sub gratuit). Sunt o firma serioasa formata dintr-un echipaj tanar (20 de ani) si un manager care stie bine engleza. Ei organizeaza (in analogie cu concurenta) in fiecare zi croaziera pe ocean. Sezonul de-a vedea balene si delfini este in luna noiembrie cand oceanul devine mai linistit. Puteti suna la ei si sa va rezervati loc. Cum am ajuns acolo? As vrea sa va recomand atunci cand va cazati la un hotel, acesta sa fie situat cat mai aproape de aeroport (40 de km-50..). Negombo, Waikkal..Sau spre sud. De ce precizez asta? Deoarece si obiectivele Sigiriya, Dambulla sunt situate la circa de 150 de km (dambulla rock avand traseu comun). Mirissa este aflata la circa 200 de km. Se pot face excursii de o zi. Noi am plecat la circa ora 02:00 dimineata pe autostrada A3 unde am platit 700 de rupees (doua taxe) pe un singur drum. La intoarcere se plateste la fel aceeasi suma. Plecarea se face la 6:30 de obicei din port si dureaza cam 4-5 ore croaziera.
 


Eu nu am avut rau de ocean si mereu am fost improscati cu apa din cauza valurilor destul de mari. A fost o experienta unica datorata si oceanului care a fost agitat si ne-a zguduit. In perioada lui octombrie oceanul este mai agitat si multi nu organizeaza croaziera pe ocean in aceasta perioada. Celor care au rau de ocean, primesc o tableta pentru stomac. La ora 07:00 (cu intarziere) am pornit din port si la circa ora 09:00 am inceput sa vedem o testoasa. Dupa care a urmat minunea.
 Vreau sa marturisesc ca ma simt un privilegiat si s-ar putea sa fiu chiar unicul sau printre primii 10 din Cluj Napoca care au vazut cel mai mare animal de pe planeta Pamant.

La orizont apare Balena Albastra. Cu o lungime de 30 de m si o greutate de peste 170 de tone, inima de de 650 kg, limba de 2,5 tone, balena albastra este considerat cel mai mare animal de pe Terra.  Am asteptat 3 randuri ca sa pozam aceasta ‘’splendoare’’ si sa ne apropiem cat mai mult de ea dar nu mai putin de 100 m. (conform normelor si regulamentului marin). Balena se scufunda la o adancime de peste 100 de m si iese la la suprafata circa la 20-25 de minute. Sincer sa fiu, special m-a atras aceasta posibilitate de-a vedea balena cu ochii mei. In Thailanda nu se organizeaza acest tip de croaziera. Cand este sezonul poti vedea si delfini. Noi am vazut o balena si o testoasa. Oceanul Indian este albastru in larg si de o splendoare inimaginabila. Nu poti sa realizezi cu ochii cand esti pe ocean.  Adrenalina, dusurile si brizele cu care te atinge Oceanul Indian sunt la superlativ. Mai ales daca la vest sau est soarele incanta oceanul cu ale sale raze incandescente care lumineaza o portiune din ocean si face totul sa para un VIS. Momentul culminant si verosimil este acela cand balena isi face aparitia. Pot spune ca este unul dintre cele mai importante momente din viata mea. Am vazut aproape toate tipurile de animale cunoscute (mamifere, reptile, etc) dar niciodata balena.
 



Ce mai putem vizita in Sri Lanka si de unde luam excursii optionale?

 Sri Lanka este o insula destul de mare cu circa aproximativ 22 de milioane de locuitori . La intrarea in aeroport dupa verificari, pe partea dreapta sunt agentii de taxiuri autorizate unde iti poti negocia pretul. De precizat este ca in Sri lanka nu se foloseste aparat de taxat per km. Ei iti ofera tariful in functie de destinatie. E bine de luat de la agentii acreditate si e bine sa stii ce vrei. Unde vrei sa mergi. Multi va vor propune sa mergeti la Kandy dar putini va vor spune de Sigiriya sau Mirissa unde poti vedea balene. De ce? Aceste obiective sunt destul de departe si ei vor sa iese in castig cat mai bine. De asemenea, Sigiriya, Kandy, Dambulla, Mirissa (aflate la o distanta rezonabila) se pot face intr-o zi. Multi va vor propune tururi de 3-4 zile sau cu cazare la Mirissa, Kandy. Eu nu am optat pentru asta ceva stiind ca 400 de km ii poti face intr-o zi. Traficul este infernal, dupa ora 6, 7. De aceea noi (eu cu soferul), am pornit pe la 2, 3 dimineata pentru a putea ajunge la obiective. Sigiriya se deschide la orele 07:00 si primiti si un cd cadou. De asta v-am si recomandat sa stati cati mai aproape de aeroport, altfel va veti afla la distante de 7-8 ore de aceste obiective. Se poate vizita orfelinatul de elefanti aflat la 40 de km de Kandy unde este situat si templul dintelui lui Buda. Agentiile de turism sau ghizi local va propun sa mergeti si la Gradina Botanica, etc . Nuwara Eliya este un loc cu plantatii de ceai de culoarea verdelui viu. Nu am ajuns acolo dar se poate vizita. Legat de preturile pentru drumetii. V-as recomanda sa negociati foarte bine si sa nu iesiti la mai mult de 80$ per persoana pentru Sigiriya cu Dambulla..Kandy, Mirissa, et. Avantajul este atunci cand sunteti un cuplu. Eu am fost singur dar si asa am iesit sub 100 $. Agentiile de turism din Sri Lanka imi ofereau un pret de 110$ sau 150$ pentru Sigiriya cu Dambulla. Bine de stiut este sa va interesati daca sunt incluse intrarile la obiective sau nu. La 100$ nu iti dau intrari incluse. Oricum, la un calcul rezulta ca la 400 de km, se consuma 8 %. Litrul de benzina in Sri Lanka este de circa 160 rupie (1$ si 20 de centi circa). La 400 de km se consuma circa 35 litri de benzina. 40$ maxim- Agentiile de turism te taxeaza la overprice. Agentiile de taxiuri sunt mai flexibile. Sunt si localnici care organizeaza excursii cu 80$ per zi. Personal nu prea am incredere in aceste persoane si de asta am si colaborat cu o agentie de taxiuri (in incita aeroportului pe dreapta din anul 1970 parca). Au vechime in spate si am primit chitanta. E important sa stii unde vrei sa mergi si sa specifici exact ce vrei. Astfel te pot purta in locuri cu cazare (unde isi obtin comisioane, gradini botanice, locuri nu foarte atractive). Studiati de acasa ce se poate vizita si cititi pe forumuri. In Sri Lanka afaceristii stiu doar de nemti, englezi si rusi. Cand le spui Romania ei considera ca e una cu Germania. Ma refer la aspectul financiar. Nemtii isi iau pachete de 2-3 saptamani si localnicii cunosc traiul acestora si al englezilor. Fapt pentru care vor incerca sa obtina un pret cat mai mare pe excursii, suveniruri. Negociati cat se poate de mult. Unde sunteti mai multi se imparte si iesiti mai convenabil.
 


Ce buget trebuie sa avem cu noi si de unde schimbam sau retragem bani?

Consider ca per persoana este necesar un minim 500 de EURO sa aveti la voi. Excursiile se aduna la circa 100 de dolari (+-) plus intrari. De asemenea este bine de achizionat un pachet cu demipensiune daca calatoriti.. All inclusive este avantajos cand stati peste 7 zile si aveti timp mai mult la dispozitie. Asa cum procedeaza nemtii. 3, 4 excursii si restul hotel.
Personal, mi-am dus o suma mica fizic cu mine si in dolari. Nu am vrut sa risc sa pierd banii. De asta mi-am pus un un card in portofel si altul intr-o geanta sau alt loc. Nu se stie cand iti poti pierde ceva si este bine sa fii asigurat. Am ridicat bani de la un ATM (aflate in partea stanga de tot, dupa colt. Sunt 3 bancomate. Am ridicat de la primul bancomat Sampath care ofera pana la 80.000 de rupie per extragere. Am ridicat cu un card VISA Clasic Debit fara nicio problema. Se alege limba si optiunea cont curent si se specifica suma care se doreste. La intrarea in vama se primeste (in avion se completeaza o foaie) o cartela de la Mobitel gratuit cu numar. E important sa ai un numar local pentru internet sau daca ai de luat legatura cu agentul, etc. In partea stanga (in fata langa Dialog) se afla operatorul de telecomunicatii Mobitel. Acestia au o arie de acoperire mare si mi-am reincarcat cu 1800 de rupie (setari internet, etc). Am primit 2 GB de internet, 60 de minute in orice retea, 200 de sms internationale, sms nationale si circa 30 de minute internationale in Europa. Telefonia este mai ieftina ca-n Romania in Sri Lanka. Calculat la un apel in Romania, am iesit cu circa .20 rupees per minut. Tinand cont ca 130 de rupees e echivalentul a 1$. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Am folosit internetul, am sunat local si international.
 


Shopping in Sri Lanka


 Au multe suveniruri (elefanti, brelocuri, postcarduri, bratari, statuete, etc). Atentie mare la preturi. De obicei pentru un elefant din lemn (manual facute unele, altele turnate dupa ceva modele) se cere un pret de 4000 de rupees. Este foarte important sa negociati la sange. Din 4000 de rupees se ajunge la 1000 de rupees. Un elefant mic costa 500 de rupees. Ei va vor cere 1200 de rupees. Am achizionat un elefant din lemn si maro la culoare la 1200 de rupees de la 4000. Un model diferit si frumos fata de cei obisnuiti. Atunci cand observati ca lasa din pret la 2000, plecati de acolo. Vor veni dupa dumneavoastra si veti obtine pretul dorit sau convenabil. Elefantii ornamentati costa 1000 de rupees in magazinele autorizate si nu sunt negociabile preturi. Chiar si in aeroport puteti negocia preturile.
Un tricou este circa 500-700 de rupees. Unde o camasa este 1000-1200 de rupees cu maneca scurta. (rad) deoarece nu am vazut camasa cu maneca lunga. La obiectivele turistice va vor cere pentru un tricou dublu (1200-1400 de rupees). Totul puteti obtine la mai putin de jumatate de pret. De asemenea va recomand sa aveti medicamente la voi gen: antiinflamatorii (dureri de cap, spate, dinti). Contra diareei, antibiotice (contra infectiei). Mancarea in Sri Lanka este axata mult (spicy) pe peste si curry. Fish curry, Pork curry, . La hotel este si bucatarie internationala unde veti gasi o varietate de mancaruri la cele 2 sau 3 mese pe zi. Totul este in stil bufet . La hotelul nostru am avut experienta sa fim vizitati mereu de o veverita. Am si reusit sa ating una.

Sri Lanka este un taram al minunilor. Se poate face safari in parcurile Yala (aflat in sud-est) si Wilpattu in Nord (250 km de aeroport circa) unde se pot observa (depinde de noroc) leoparzi. Alte animale precum crocodil, elefant (mai rar).  De imbracat nu este nevoie de haine groase. Vremea este diferita si uneori ploua dar este cald. In partea de vest vremea este mai buna in luna octombrie si dupa. Mai mult ploua in Romania uneori si mai puternic. Ploile au o durata mai scurta . Paradoxal (nu m-am asteptat) ploile nu sunt ‘’salbatice’’ si cu fulgere ca la noi. Dupa 20 de minute ploile se opresc sau chiar 5 minute.
Legat de partea de conducere. In Sri Lanka volanul unei masini este aflat pe partea dreapta si se conduce pe banda stanga (rad). Este interesant cum mergi pe stanga si ai tendinta ca altii vin direct in tine.
Dupa 2 zile de calatorie la intoarcerea spre casa, inima mea inca vibra prin emotiile aduse de locurile si intamplarile minunate petrecute de-a lungul sederii mele in insula Ceylon.



Sri Lanka a dat nastere din nou sentimentului de-a fi cel mai bun cu mine si fata de altii. Spun aceste lucruri si din alt aspect. Nu foarte multi romani au capacitatea sau inspiratia de-a alege locuri deosebite (ASIA, America de Sud) si prefera sa mearga in Turcia sau Grecia pentru aceiasi bani. Alegerile uneori ne definesc ca oameni si atunci cand te intorci din tara precum Sri Lanka dai clasa la toti si te simti, esti THE ONE.

Multumesc Aerocenter pentru un pret bun si ca visul meu a luat forma. Am intalnit ‘’Dragostea’’.

          A visa este o cale catre a simti. Scopul meu in viata este sa simt. Atunci cand simti, iubesti. Cand iubesti, TRAIESTI.  Nu am dorit sa acumulez masina, casa conform traditiilor locale. Am dorit si voi dori sa acumulez trairi. Trairi care dau sens vietii si ne arata cat de frumoasa este ea purtandun-ne prin locuri mirifice, oameni de diferite culturi, mentalitati, natura, fauna, etc. Sa calatoresti inseamna sa ‘’injectezi’’ bucurie in viata ta. Sa calatoresti inseamna LIBERTATE.
Libertatea aduce odata cu ea FERICIREA!



Urmatoarea destinatie? Imi doresc foarte mult un circuit in America de Sud (Cascada Iguazu, etc). Din pacate va ramane doar un vis mult si bine de acum inainte..

Cugeta prin suflet si daruieste visului forme!

Be the one, not everyone!