Cum e sa fii prima oara in Bangkok?

"Ar fi trebuit sa ma imbrac mai subtire"

            Acestea au fost primele mele ganduri cand am iesit din aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok si am luat direct in plamani o gura de aer cald care mi-a dat senzatia in primele secunde ca ma voi sufoca. Al doilea gand a urmat insotit de o teama care m-a lasat pentru cateva secunde cu ochii in zare: cum urma sa respir in urmatoarele trei zile, cat aveam sa stau in Bangkok? Nu mai simtisem nicaieri aerul atat de incins si umed incat sa-l simti fizic cum iti inunda pieptul. Senzatia a trecut dupa vreo trei sau patru respiratii, incat apoi mi-a rasarit in minte gandul pacatos de a-mi aprinde o tigara, dupa un zbor care durase doisprezece ore, din Viena.

Lacuri cu nuferi in mijlocul campului si varfuri aurii de temple iesind dintre cladiri cenusii

             Abia ce urcasem in autocar si am parcurs cateva minute din drumul de transfer la hotelul unde urma sa am cazare si am si catalogat orasul: neobisnuit, ciudat si fascinant in bizareria lui. Cautam, cu privirea obosita dar avida, sa gasesc ceva familiar, indicii care sa ma ajute sa asociez ce vedeam cu alte experiente trecute, insa fiecare privire era o provocare si o indepartare de tot ceea ce traisem in viata asta. Mintea mea nu putea pricepe cum rasareau ici colo, pe campurile intinse de la periferia Bangkok-ului, mici lacuri cu flori albe de nufar, care dispareau rapid, in timp ce autocarul trecea printr-o curba. Imi parea rau de fiecare data sa le pierd cu privirea. O data ce am intrat in oras, acoperisurile aurii ale templelor budiste iesind dintre cladirile cenusii au completat impresia pe care mi-o facusem deja despre Bangkok. Era o impresie care nu m-a parasit de atunci.

Aici toata lumea zambeste.

             E ciudat cand vii dintr-o tara europeana ca Romania, in care apasati fiind de grijile zilnice, reale sau imaginare, nu prea obisnuim sa zambim, deci e ciudat cand mergi dintr-o tara ca a noastra in Thailanda, unde vezi pe fiecare chip un zambet. Uneori, daca se intampla sa zambesti tu prima data, celalalt iti va raspunde cu un zambet si mai larg si luminos. Un olandez casatorit de vreo cativa ani in Thailanda spunea ca thailandezii au cam 16 feluri de a zambi. El a inceput sa le deosebeasca fiecare sens dupa doi ani de studiat chipuri si surasuri.

Mancarea este la tot pasul, daca vrei poti savura o supa in plina strada.

          
De-a lungul trotuarelor sunt tot felul de tonete cu umbrelute, unele pe doua roti (pentru a fi transportate seara mai usor), de unde poti sa cumperi racoritoare,
printre care suc de nuca de cocos servit direct din coaja, fructe si tot felul de mancare, pana si supa! Deci cine n-a mai incercat supa fast-food, o poate incerca in Bangkok!



Strada este locul in care te poti bucura de cel mai mare spectacol in Bangkok.
Pacat ca uneori nu poti face poze.


Ar fi pacat sa iesi in strada fara un aparat foto, pentru ca strazile acestei metropole care insumeaza peste 8 milioane de locuitori freamata de viata si sunt pline de culoare. Am intalnit intr-o zi o situatie ciudata si tare as fi vrut sa fac o fotografie, pe principiul ca strada este spatiu public si de aceea nimic nu m-ar fi putut impiedica sa ma manifest in acest sens. In momentul in care mi-am pregatit aparatul si l-am indreptat spre obiectiv, m-a oprit insa gestul persoanei care imi transmitea Nu! de la o distanta de cativa metri printr-o mana ridicata si cu o expresie de suparare pe fata. M-am oprit si am zambit fastacita. Era tocmai barbatul pe care doream sa-l surprind in fotografie care ma oprise prin gestul lui de refuz. Imi parea rau ca il deranjasem din treaba, acesta era asezat pe un scaunel in fata unei masini de cusut, asezata in plina strada, la capatul unui pod de ciment. El cosea linistit la masina lui veche de cusut, in timp ce in fata lui se perindau coloane de masini care, probabil, nu-l impiedicau sa isi duca treaba pana la capat.

Traficul in Bangkok te va fascina intr-un singur caz:
privit seara de la inaltimea balconului hotelului unde esti cazat.


Cu peste 5 milioane de autovehicule inregistrate, puteti sa va imaginati ce inseamna traficul in Bangkok! Daca ne mai gandim si la ploaie, (ploua aproape in fiecare zi in tarile cu clima tropicala sau chiar de mai multe ori pe zi in sezonul ploios), nu este niciun motiv de ras!  Insa de la geamul camerei aflata la etajul 10 al hotelului Holiday Inn, unde am fost cazata, traficul arata spectaculos. A doua zi insa am avut ocazia sa vad si cum e traficul pe propria piele, insa am ales transportul cu un tuk tuk, care avanseaza mult mai repede, strecurandu-se printre coloanele de taxi-uri si motociclete.

In Bangkok nu scapi fara sa treci pragul unui magazin de bijuterii.

In acest caz, ghidurile de calatorie au dreptate: magazile de bijuterii sunt printre cele mai populare locuri de shopping din Bangkok. Orice sofer de tuk tuk te va intreba daca vrei sa faca o oprire la un astfel de magazin, iar daca iti arati interesul, va opri imediat la cea mai apropiata bijuterie, spunandu-ti ca il cunoaste pe patron care intamplator e un prieten sau un var de-al lui. cheeky

Oricat de devreme ti-ai propune sa te trezesti dimineata, nu va fi suficient de devreme.

De ce se intampla asa? Pentru ca Bangkok este intr-adevar un oras care nu doarme niciodata! La orice ora, vei gasi agitatie, freamat pe strazi si vanzatori care isi strang sau isi intind marfa pe tarabe. Noaptea este lunga in Bangkok, cluburile, barurile si terasele fiind pline de turisti pana la lasarea zorilor. Dupa ce iesi din club la ora 3 dimineata, poti sa-ti achizitionezi un tablou cu elefanti ca suvenir, in drumul spre hotel. Vanzatorii isi asteapta clientii toata noaptea. 
Nu ezita sa rezervi vacanta in Bangkok si Phuket , daca te gandesti sa vizitezi Thailanda.