AFRICA live: ce ai spune de un date cu leii din savana?

Tuturor ne place ce e autentic. Cele mai convingatoare argumente vin din experienta unora care au fost, au gustat, au incercat, au testat, indiferent de rezultat, ca a fost bine, ca a fost rau, important e ca stiu despre ce vorbesc. Principiul se aplica la orice: la comenzi online de haine, la restaurante, la spectacole de teatru si mai ales in domeniul serviciilor, unde retincenta de a incerca este mai mare, daca nu ai auzit de altii care au spart gheata. De ce? Pentru ca in general serviciile costa mai mult decat un produs banal pe care daca-l cumperi si nu-ti place il poti arunca fara prea mari regrete fix in cosul de gunoi. Dar altfel sta treaba cu luna de miere. Iti poti permite sa o arunci la gunoi? Nu prea cred! Iti poti permite sa mergi intr-o destinatie care pare atat de frumoasa in cataloagele agentiilor de turism, sa dai 3000 de euro si sa ajungi acolo si sa-ti dai seama ca nu asta era ceea ce-ti doreai si ca in loc de o luna de miere, vei avea o luna de fiere, vorba lui Pascal Bruckner?! Intrebarea este retorica, nu mai are nevoie de raspuns.

Masina visurilor tale este la Test Drive. Este in parcare, urci in ea, dai la cheie si auzi sunetul motorului, accelerezi si pleci.

Cum  ar fi insa daca ar exista un Travel Drive?


Scena la un targ de turism: agentul de turism rasfoieste un catalog frumos colorat si ii prezinta potentialului client un hotel de 5 stele de pe coasta de est a Africii. Vorbeste despre cat de frumos si cat de bune servicii are acest hotel incat mai mai reuseste sa-l transpuna pe omul din fata lui in atmosfera exotica a continentului african. Deodata, impredictibila si grea ca o piatra de moara, vine intrebarea: „Dar de unde stiti? Ati fost acolo?”.
Povestea are un final fericit sau nu, in functie de raspunsul la aceasta intrebare.
 

Gabor Xantus si Aron Xantus au fost acolo. De-a lungul bogatei lor cariere in televiziune si specializarilor in arte vizuale si cinematografie, au strabatut tari si continente unde au gasit inpiratie pentru fotografiile si filmele lor documentare. Cu o experienta de peste 40 de ani in productia filmelor documentare si in televiziune, Gabor Xantus este autorul unei filmografii ce  cuprinde peste 120 de filme de autor. Fiul sau, Aron Xantus a mostenit pasiunea tatalui si este director de imagine la cele mai multe dintre productiile marca Xantus Film. A obtinut titlul de doctor in  arte vizuale-cinematografie, in urma unui proiect care s-a bazat pe expeditia de anul trecut din Antarctica, pe care a facut-o impreuna cu Gabor Xantus.

Materialul de mai jos a fost filmat de Aron Xantus, CEO Xantus Film, in diverse locatii de pe continentul african, asa ca ce vedeti este experienta unor oameni care au fost acolo. Oameni pasionati de filmari in cele mai inedite locuri care redau realitatea asa cum este ea, ca o marturie documentara a acelor locuri si, in plus, ii adauga un strop de poezie. Sau o fi poezia locurilor care reiese din filmarile lor?!

 



Materialul a fost filmat in Africa de Aron Xantus, doctor in  arte vizuale-cinematografie, CEO Xantus Film si de Gabor Xantus, cineast-documentarist, regizor si operator de imagine, profesor universitar la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, membru al IDA si al APTR - Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania.


Le multumim pe aceasta cale pentru amabilitatea de a ne oferi acest film.