Conditii de calatorie in Republica Dominicana in contextul COVID 19

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iulie 2020, s-au ridicat restricțiile și s-au redeschis frontierele Republicii Dominicane, precum și aeroporturile din acest stat. În prezent nu se mai solicită prezentarea rezultatului unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Dominicană, însă în aeroporturi sau porturi se efectuează teste rapide, aleatoriu. Copiii cu vârsta de sub 5 ani și membrii echipajului sunt exceptați de la această măsură. De asemenea, tuturor pasagerilor li se verifică temperatura la sosire.

Pasagerii care prezintă simptome sau ale căror rezultate sunt pozitive vor fi plasați în carantină, în locuri special amenajate de către autorități. Anterior călătoriei, pasagerii trebuie să confirme cu compania aeriană și cu aeroportul din statul de proveniență informațiile privind cerințele necesare pentru permiterea îmbarcării (prezentarea unor eventuale teste sau alte condiții conexe pentru zborurile către Republica Dominicană sau pentru întoarcerea în statul de proveniență).

Declarația pe propria răspundere cu privire la starea de sănătate a pasagerului: Până la data de 31 ianuarie 2021, ca parte a formularelor de imigrare și vamale furnizate de compania aeriană sau de autoritățile dominicane, pasagerii trebuiau să completeze și să trimită formularul numai în format tipărit: Declaración Jurada de Salud del Viajero. Prin acest formular, pasagerii declară că nu au simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și furnizează informații de contact pentru următoarele 30 de zile. Începând cu data de 1 februarie 2021, completarea formularului electronic (E-Ticket) este obligatorie. Formularul poate fi accesat la următoarea pagină de internet: https://eticket.migracion.gob.do. Pasagerii trebuie să completeze un formular pentru sosire și altul pentru plecare, iar sistemul va genera două coduri QR. Cu toate acestea, până la data de 31 martie 2021, autoritățile dominicane vor accepta ambele tipuri de înregistrare pentru a intra în țară: prin intermediul formularelor fizice și prin sistemul digital. Începând cu 1 aprilie 2021, se va utiliza exclusiv formularul electronic.

 Aeroporturile dominicane dispun de acces gratuit la internet, astfel încât pasagerii care nu au completat formularul înainte de zbor pot efectua această operațiune în aeroport. Pentru a economisi timp la sosire, se recomandă completarea formularului cu 72 de ore înainte de călătorie, imprimarea sau efectuarea unei capturi de ecran a codului QR, care va fi prezentat la punctul de trecere a frontierei. În prezent, pagina de internet https://eticket.migracion.gob.do/ prezintă unele dificultăți tehnice la completarea formularelor folosind dispozitive Apple (smartphone-uri și tablete) și motoarele de căutare Safari și Internet Explorer, printre altele. Autoritățile dominicane lucrează constant pentru a îmbunătăți sistemul. La acest moment, se recomandă ca pasagerii cu dispozitive Apple să completeze formularul folosind un computer și un alt browser, spre exemplu Google Chrome. Pentru mai multe informații, inclusiv un video cu instrucțiuni de completare, se recomandă consultarea paginii de internet: https://viajerodigital.mitur.gob.do/.
 
Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 21.07.2021, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro/travel-conditions/3738#854