Conditii de calatorie in Cuba in contextul COVID 19

Conditii de intrare in Cuba:
TURISMUL ORGANIZAT. Condiții obligatorii: deținerea unui test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire la un laborator certificat din statul de origine, deținerea unei asigurări cu acoperire în caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2. La intrarea în Cuba, pe aeroport, va fi efectuat un nou test tip PCR. Turiștii vor fi transferați la hotel și, după primirea rezultatului testului efectuat la sosire, vor putea urma programul turistic stabilit. Purtarea măștii este obligatorie în zonele publice ale hotelurilor. În cazul unui rezultat pozitiv la testul PCR efectuat la sosire, turiștii vor fi plasați în carantină, în hotel, fără posibilitatea de a ieși din cameră. Deplasările turiștilor sunt limitate la interiorul stațiunilor.
-Se recomandă tuturor categoriilor de călători încheierea unei polițe de asigurare care să includă COVID-19, deoarece costurile spitalizării și tratamentului în spitalele internaționale, singurele în care pot fi primiți cetățenii străini, sunt foarte ridicate, externarea fiind condiționată de plata integrală a serviciilor medicale (care se pot ridica la peste 10.000 euro)
-Se recomandă contactarea Ambasadei Republicii Cuba la București (https://www.mae.ro/foreign-missions/3515) pentru verificarea condițiilor aplicabile călătorilor străini și confirmarea ultimelor norme sanitare aplicabile. Informații actualizate sunt, de asemenea, disponibile pe pagina de internet și de socializare a Ministerului Turismului (https://www.mintur.gob.cu/https://www.facebook.com/MinturCuba/?ref=page_internal). 
 
Masuri pe plan intern:
-Începând cu luna ianuarie 2021, a fost eliminată moneda peso convertibil (CUC). Bancomatele eliberează doar peso cubanez (CUP). În perioada imediat următoare nu vor putea fi retrași bani de la bancomate cu carduri străine, retragerile de numerar din conturile proprii în baza cardurilor Visa sau Mastercard putând fi efectuate doar la ghișeele băncilor.
-În zonele turistice toate costurile locale vor fi achitate cu card de credit, fiind interzisă folosirea banilor în numerar. Se recomandă cetățenilor români să contacteze banca emitentă a cardurilor pentru a verifica condițiile de utilizare a acestora în Cuba, având în vedere sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii Cubei, cu efecte inclusiv în privința plăților internaționale.
 
Conditii de intrare si regim de sedere:
-Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Cuba. Pașaportul trebuie să fie valabil pe durata șederii în Cuba.
-Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate, fiindemise pentru o perioadă de 30 zile.
Pentru verificarea condiţiilor de intrare prevăzute de legislaţia naţională cubaneză şi necesitatea obţinerii vizei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cubaneze:
-Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cuba
-Ambasada Republicii Cuba din Bucureşti (Str. Nicolae Caramfil nr.73, Intr. Ghe. Simionescu, et. 4, Sector 1, Bucureşti, Telefon: 021-211-8739; 211-8795; Tel/Fax:021-211-8916; E-mail: embajada@embacuba.ro)
Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 16.08.2021, va recomandam sa consultati site-ul http://www.mae.ro/travel-conditions/3689#852