Conditii de calatorie in Mexic in contextul COVID 19

CONDITII DE CALATORIE:
 
Începând cu luna martie 2020 au fost introduse, temporar, controale sanitare la toate punctele de frontieră.
Pentru a nu întâmpina probleme la îmbarcarea în zborurile de reîntoarcere în Europa/România, vă recomandăm să verificați dacă țara în care veți face escală este catalogată sau nu drept una cu risc epidemiologic de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - Liste zone afectate COVID-19 (cnscbt.ro). Dacă respectiva țară este una cu risc epidemiologic, va trebui să prezentați, la momentul realizării escalei și a îmbarcării într-un zbor către România, un test negativ PCR (realizat cu maximum 72 ore anterior) sau certificatul medical care atestă efectuarea vaccinului anti-COVID-19 (a doua doză) cu cel puțin 10 zile înainte sau certificatul medical care demonstrează că ați fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 și că au trecut deja 14 zile de la confirmarea infectării.
 
Cetăţenii români, deţinători de paşapoarte simple sau simple electronice valabile, pot călători în Mexic, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un interval de 1 an, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. Depășirea perioadei de 180 de zile poate duce la aplicarea unei amenzi, reținerea și expulzarea de pe teritoriul național.

 
Documente necesare pentru intrarea în Mexic: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:
  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul ieșirii de pe teritoriul mexican
  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Mexicului, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă mergeți în vizită la o persoană care locuiește în Mexic), etc.
  • dovada deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada călătoriei (bani în efectiv, extras de cont bancar, etc.);
  • asigurare de călătorie/sănătate/viață care să aibă acoperire în Mexic;
  • formularul migratoriu mexican denumit „Forma Migratoria Multiple” (companiile aeriene sunt obligate să vi-l ofere spre completare înainte de aterizarea în Mexic; de asemenea îl puteți completa on-line la adresa: https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/solicitud.html, fiind necesară imprimarea acestuia);
 
 
Autoritățile mexicane își rezervă dreptul de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul național al unui cetățean străin, inclusiv român, dacă se încadrează în următoarele situații:
  • este inculpat într-un proces penal sau a fost condamnat pentru un delict grav;
Notă: sistemul de verificare migratorie al autorităților mexicane este conectat la baza de date a mai multor țări, inclusiv la cea a SUA, ceea ce permite identificarea în timp real a acestor informații/alerte.
poate pune în pericol siguranța națională și ordinea publică;
  • nu dispune de mijloace financiare suficiente sau nu poate demonstra că are asigurate condițiile pentru o ședere temporară (cazare, transport, etc.);
  • nu îndeplinește cerințele stabilite prin legislația mexicană în vigoare privind migrația;
  • când există dubii cu privire la autenticitatea documentelor prezentate sau a explicațiilor oferite privind scopul vizitei și modul în care se va întreține pe durata șederii (ex: contradicții sau necunoașterea unor date simple privind persoana la care declară că va locui, localitatea unde ar urma să se deplaseze etc.)
  • când există interdicții dispuse de autoritățile competente, inclusiv de ordin judiciar.
 
Sistemul medical
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue, zika și chikungunya.
Înainte de efectuarea unei călătorii în Mexic, este preferabilă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, defteriei, febrei tifoide şi hepatitei A şi B.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale), să accesați, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori)  şi să consultați medicul dvs. pentru realizarea vaccinurilor necesare în funcție de situația stării dvs. de sănătate.
 
Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 12.07.2021, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe - https://www.mae.ro/travel-conditions/3727