Conditii de calatorie in Kenya in contextul COVID 19

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
 
Cetățenilor români care călătoresc în Kenya li se permite intrarea în acest stat dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
  • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 96 de ore înainte de sosirea în Kenya. Se recomandă consultarea paginii de internet a Ministerului Sănătății din Kenya (https://www.health.go.ke/) sau apelarea liniei telefonice directe pentru COVID-19 la numărul de urgență local 719 pentru informații actualizate;
  • temperatura corporală sub 37.5°C;
  • lipsa simptomelor specifice COVID-19 (tuse persistentă, dificultăți de respirație sau alte simptome asemănătoare gripei);
  • completarea formularului online de călătorie, folosind aplicația mobilă „Jitenge App” sau folosind varianta web disponibilă la adresa: https://ears.health.go.ke/local_airline_registration/ și prezentarea la sosirea în Kenya a codului QR recepționat pe e-mail sau afișat în cadrul aplicației mobile. Pentru mai multe informații este necesară consultarea următoarei pagini de internet: https://www.mhealthkenya.org/covid-19.  
 
Cetățenii români care sosesc în Kenya sunt exceptați de la măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile: https://kcaa.or.ke/sites/default/files/docs/covid_19/exempted_states.pdf.
 
Cetățenii străini, inclusiv cetățenii români, care urmează să se deplaseze în Kenya sau care urmează să părăsească Kenya trebuie să introducă detaliile testului molecular tip PCR cu rezultat negativ, pentru validare, efectuat la un laborator autorizat, pe platforma trustedtravel.panabios.org, urmând să recepționeze un e-mail cu un cod „TT” (Trusted Travel) care trebuie prezentat la intrarea/ieșirea din Kenya. În situația în care certificatul testului a fost emis într-o jurisdicție unde „TT” nu este funcțional, pasagerii pot introduce datele pe platforma www.globalhaven.org. Mai multe informații privind validarea testelor RT-PCR pentru COVID-19 pot fi consultate la pagina de internet: https://africacdc.org/trusted-travel/. Platformele pentru validarea testelor tip RT-PCR sunt în prezent în stadiu de implementare, însă la momentul operaționalizării platformelor de către autoritățile kenyene, există posibilitatea nepermiterii intrării în Kenya dacă nu sunt validate testele tip RT-PCR pentru COVID-19.
 
  • Pasagerii care sosesc sau pleacă în/din Kenya sunt exceptați de la interdicția deplasării pe timp de noapte dacă fac dovada deținerii unui bilet de călătorie valabil.
  • Este interzisă deplasarea în afara domiciliului între orele 22:00 – 04:00. Restricția se aplică până la data de 31 august 2021.
  • Purtarea măștii în spațiul public este obligatorie, nerespectarea măsurii fiind sancționată cu amendă.
  • Cetatenii români pot călători în Kenya în baza unei vize de intrare.
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care doresc să călătorească în Kenya trebuie să aplice online, anterior călătoriei, pe paginile de internet http://account.ecitizen.go.ke/register, www.evisa.go.ke în vederea obținerii în prealabil a vizei electronice kenyene. Nu se mai emit vize la sosirea în acest stat.
Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 23.07.2021, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe - https://www.mae.ro/travel-conditions/30273#726