Conditii de calatorie in Grecia in contextul COVID 19

Conditii de calatorie in Grecia
Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca  in Grecia  anul acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene (copiii sub 10 ani nu trebuie sa efectueze testul molecular)
- Completarea formularului PLF (Passenger Locator Form)
Link formular PLF: https://travel.gov.gr/#/user/login
 
Acest formular trebuie completat cu min 24 h inaintea intrarii pe teritoriul statului Elen si include informatii detaliate despre sejurul programat.
Daca se calatoreste cu famila se va completa un singur formular PLF.
 
 
 
Informatii suplimentare:
Sursa: http://www.mae.ro/node/3701
Începând cu data de 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. Noile reglementări anunțate de autoritățile elene se aplică, în plus față de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19, cetățenilor eleni și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă.
  
Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.
 
În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale). Această măsură se aplică cu aceeași dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și din Malta.
 
Totodată, începând cu data de 17 august 2020, toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei pe cale aeriană, dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat.
 
Toate aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 august 2020, cu mențiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autoritățile elene competente.
 
Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR. 
 
ACCESUL PE CALE RUTIERĂ:
ATENȚIE! Conform anunțului inițial al autorităților elene din 15 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop de vizită/turistic se face în continuare doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Republica Elenă), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc) traficul esential se poate desfășura prin orice PCTF (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni, Promachonas).
ATENȚIE! Începând cu data de 4 august 2020, punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene cu statele vecine, utilizate pentru călătoriile esențiale, altele decât Kulata – Promachonas, vor fi închise în intervalul orar 23.00 – 07.00.
Numărul persoanelor care intră în Republica Elenă pe la frontiera terestră cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) va fi limitat la 750 de persoane pe zi. Măsura se aplică începând cu data de 16 august 2020.
Totodată, începând cu data de 17 august 2020, va fi solicitat, în mod obligatoriu, testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, pentru toate persoanele care intră în acest stat, pe cale terestră, prin punctele de trecere a frontierei cu statele vecine. Măsura se va aplica inclusiv pentru cetățenii greci și pentru cetățenii străini cu rezidența în Republica Elenă.
Ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră, cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment fără preaviz:
- Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria)
- Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria)
- Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord)
 
La intrarea în Republica Elenă, toți cetățenii străini sunt obligați să prezinte codul QR și un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei (măsură valabilă până la data de 31 august 2020).
 
ACCESUL PE CALE AERIANĂ:
ATENȚIE! Începând cu joi, 16 iulie, până luni, 31 august 2020, completarea obligatorie a formularului de localizare a pasagerilor (PLF) la adresa electronică https://travel.gov.gr de către toți pasagerii zborurilor internaționale spre Grecia poate fi realizată inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.
Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a Republicii Elene a solicitat tuturor liniilor aeriene care operează zboruri spre Grecia să verifice, înaintea de acceptarea pasagerilor pentru îmbarcare, următoarele:
  1. confirmarea transmiterii PLF (care este un document de călătorie obligatoriu), cel târziu în ziua anterioară zborului.
  2. concordanța dintre codul QR și PLF.
  3. prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.
 
Începând cu data de 11 august 2020, toate persoanele care călătoresc din Bulgaria, România, Emiratele Arabe Unite și Malta, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia.
Începând cu data de 17 august 2020, toate persoanele care sosesc în Republica Elenă prin intermediul zborurilor dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord vor fi obligate să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia.
Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form, respectiv prezentarea codului QR.
Liniile aeriene care nu se conformează acestei obligații de control vor fi responsabile de repatrierea pasagerilor, pe cheltuiala companiei.
 
- Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Grecia.
- Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.
- La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie și bilete și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.
- Obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, s-a prelungit până la data de 31 august 2020.
 
  Zborurile efectuate pe aeroportul din Atena:
- Pasagerii sosiți cu zboruri de pe aeroporturi de origine care NU se află pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau care NU provin din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile. România intră în această categorie.
- Pasagerii care sosesc cu un zbor de pe un aeroport aflat pe lista zonelor afectate a EASA (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads) sau din Italia, Spania, Olanda, Suedia, Albania și Macedonia de Nord vor fi testați în mod obligatoriu la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Atena). Dacă rezultatul testului este negativ, pasagerii se pot deplasa către destinația finală. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul este plasat în carantină timp de 14 zile.
 Zborurile efectuate pe aeroportul din Salonic:
- Toți pasagerii vor fi testați, în mod aleatoriu, la sosire.
​Totodată, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv. 
 
ACCESUL PE CALE MARITIMĂ:
- Este permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport. Accesul persoanelor care doresc să intre în Republica Elenă pe cale maritimă este permis doar prin porturile Corfu, Patra și Igoumenitsa, acestea operând și curse de feribot.
 
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:
 
- Începând cu data de 1 iulie, oricare dintre vizitatorii/pasagerii care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia pot fi supuși unor teste aleatorii la sosire. După ce a fost testat, pasagerul este liber să se deplaseze la destinația finală, unde va aștepta rezultatul testului.
- În cazul unui rezultat pozitiv, aceștia vor fi contactați de către autoritățile elene și plasați în carantină pentru 14 zile, costurile fiind suportate de către statul grec.
- Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Greciei le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe website-ul Visit Greece (http://www.visitgreece.gr). Totodată, este disponibilă , în mod gratuit, aplicația “Visit Greece”, care va putea fi descărcată înainte sau la sosirea în Grecia.
- Vizitatorii trebuie să completeze (inclusiv în cursul zilei anterioare călătoriei) un formular Passenger Load Factor / PLF, cu datele de contact din Grecia. Acest formular este disponibil pe site-ul https://travel.gov.gr.     
 
MĂSURI PE PLAN INTERN:
  1. Între 1-31 august 2020 este obligatorie utilizarea măștii în toate spațiile închise, inclusiv în lăcașurile de cult  (cu excepția zonelor de luat masa și a cazurilor medicale, de exemplu persoane cu probleme respiratorii, sau a copiilor sub trei ani).
  2. Între 1 -15 august 2020 se suspendă vizitele în centrele de îngrijire pentru vârstnici (de exemplu aziluri de bătrâni), în structurile pentru grupuri vulnerabile (de ex. persoane fără adăpost, refugiați etc.) și în spitale. În plus, în cazul spitalelor, acolo unde este necesar, se va putea accepta un însoțitor.
  3. Între 3-15 august 2020, se impune limita de maxim 100 de persoane la evenimentele precum nunțile, botezurile, înmormântările, cu respectarea regulilor sanitare existente.
  4. Între 3-9 august 2020, cluburile de noapte, barurile, localurile cu muzică live, cafe-barurile, barurile restaurant etc pot funcționa doar cu clienți la mese, nu în picioare.
  5. Interdicția pentru festivaluri și alte evenimente publice deschise se extinde până la 31 august.
  6. Măsurile pentru menținerea distanței sociale pe plaje se extinde până la 31 august.
  7. Măsurile de protecție pe ambarcațiunile private de agrement și pe vasele turistice profesionale se extind până la 31 august.
  8. Decizia generală de menținere a regulilor de distanțare socială se extinde până la 31 august.
  9. Între 1-15 august 2020 se recomandă puternic utilizarea măștii în spații deschise, atunci când nu este posibilă menținerea distanței sociale.
  10. Turiștii care călătoresc cu feribotul în Grecia sunt obligați să poarte mască, inclusiv când stau pe punți în aer liber. Măsura este valabilă până la data de 18 august 2020.
  11. Guvernul elen își rezervă dreptul de a prelungi măsurile restrictive referitoare la intrarea în țară a lucrătorilor sezonieri străini care au părăsit anterior Grecia și după data de 15 august, în funcție de evoluțiile epidemiologice.
  12. Începând cu data de 07.08.2020 și până la 17.08.2020 (06.00), autoritățile elene din insula Poros au decis introducerea unor măsuri stricte de prevenție a răspândirii COVID-19, urmând ca, în funcție de evoluția cazurilor ce vor fi înregistrate în această perioadă, să fie stabilit următorul set de măsuri.

În intervalul menționat, vor fi aplicate următoarele restricții:
      - Interzicerea funcționării tuturor unităților/întreprinderilor/organizațiilor de interes public în intervalul orar 23.00 - 07.00;
     - Suspendarea oricărui tip de manifestare cum ar fi petreceri în aer liber, festivaluri, piețe în aer liber, ceremonii religioase, etc.
     - Interzicerea adunărilor/manifestărilor care implică participarea unui număr mai mare de 9 persoane, organizate fie pe domeniul public, fie în mediu/pe domeniu privat;
     - În localurile de alimentație publică este permisă prezența unui număr de maximum 4 persoane, cu excepția situației în care acestea sunt rude de gradul I, caz în care este permisă prezența a 6 persoane;
     - Purtarea măștii, atât în spații închise, cât și în spații deschise, devine obligatorie.
13. Același set de măsuri restrictive au fost impuse și pentru localitatea Ampelona din regiunea Larissa, pentru intervalul 10.08.2020 (ora 06,00) – 20.08.2020 (ora 06,00).
14. Începând cu data de 9 august 2020, sunt interzise ceremoniile religioase, de orice religie, oficiate printr-o procesiune în afara lăcașurilor de cult. Cuantumul amenzii pentru nerespectarea acestei decizii este de 150 de euro. Măsura este valabilă până la data de 31 august, cu posibilitatea de extindere ulterioară a acesteia.
15.  Începând cu data de 10.08.2020 , autoritățile elene au anunțat suspendarea tuturor evenimentelor publice, inclusiv concerte, târguri și evenimente culturale, unde participanții nu au locurile asigurate (stau în picioare). Măsura este valabilă pentru întregul teritoriu al Greciei.
16.  În perioada 11-23 august 2020, toate terasele, barurile, restaurantele din regiunile Creta, Macedonia de Est, Tracia, județele Salonic, Halkidiki, Larissa și Corfu, precum și municipalitățile Mykonos, Paros, Santorini, Volos, Katerini, Rodos, Antiparos, Zakynthos, Kos își suspendă activitatea în intervalul orar 12.00-7.00.
17.  Târgul Internațional de la Salonic (programat pentru perioada 5-13 septembrie 2020) a fost anulat.


Data ultimei actualizari: 18.08.2020.