Conditii de calatorie in Croatia in contextul COVID 19

Conditii calatorii in Croatia
 
STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
- Conform deciziei Autorității Naționale de Protecție Civilă, începând cu 1 iulie 2020, intrarea în Republica Croația este permisă, fără restricții, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățeni români, statelor Schengen, statelor Schengen asociate și membrilor familiilor acestora, cetățenilor țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în conformitate cu Directiva 2003/109/CE, persoanelor care au dreptul de ședere în conformitate cu alte directive ale UE sau legislația națională sau care au vize naționale pe termen lung.
- Aceste persoane nu mai sunt obligate să intre în autoizolare.
- Pentru persoanele sus menționate nu există obligativitatea prezentării unui test PCR pentru COVID-19.
- Pentru a reduce timpii de așteptare la punctele de frontieră, cetățenilor străini le este recomandat să acceseze website-ul entercroatia.mup.hr și să completeze chestionarul privind intrarea lor în Croația.
- La intrarea în Republica Croația, ofițerii de frontieră vor oferi un prospect care conține instrucțiuni și recomandări emise de Institutul Croat de Sănătate Publică, care trebuie respectate în următoarele 14 zile.
- Institutul Național de Sănătate Publică a emis la 10 iulie 2020 următoarele recomandări și instrucțiuni privind intrarea în Republica Croația a persoanelor exceptate de la măsura autoizolării:

1. În primele 14 zile de la intrarea în Republica Croația, deplasările în afara spațiului de cazare vor fi limitate la cele esențiale, astfel: în interes de serviciu dacă motivul intrării în Republica Croația este de afaceri, activitățile necesare realizându-se cu implementarea continuă a măsurilor de igienă.
2. În afara spațiului de cazare, se recomandă folosirea măștii faciale, menținerea distanței fizice față de celelalte persoane (minim 1,5 metri) și igienizarea mâinilor.
3. Mâinile se spală cât mai des cu apă caldă și săpun și / sau se folosește un dezinfectant. Se recomandă evitarea atingerii feței, gurii, nasului și ochilor.
4. Se recomandă evitarea utilizării transportului public. Într-un mijloc de transport, este de dorit ca o persoană să fie singură sau exclusiv cu persoane din același spațiu de cazare.
5. Adunările trebuie evitate.
6. În timpul întâlnirilor de afaceri este recomandat contactul cu cât mai puține persoane, asigurarea distanței fizice de 1,5 metri, utilizarea dezinfectanților și evitarea întâlnirilor inutile.
7. Serviciile de plată vor fi efectuate cu carduri, fără numerar sau prin intermediul serviciilor on-line.
8. În fiecare dimineață, este necesară măsurarea temperaturii corpului, dacă este mai mare de 37,2C, măsurarea trebuie repetată după 10 minute, iar dacă temperatura este mai mare de 37,2 C, este necesar ca persoanele să rămână în spațiul de cazare și să contacteze medicul sau epidemiologul responsabil teritorial.
9. În cazul simptomelor unei infecții respiratorii acute (tuse, dureri în gât, febră, dificultăți de respirație sau pierderea mirosului), este necesar ca persoanele să rămână în spațiul de cazare și să contacteze medicul sau epidemiologul responsabil teritorial.
10. În caz de apariție bruscă a simptomelor grave, care pot pune viața în pericol, contactați serviciul medical de urgență la 194.

Recomandările și instrucțiunile Institutului croat de Sănătate Publică privind intrarea în Republica Croația pot fi accesate în limba engleză la următoarea adresă web: