Conditii de calatorie in Costa Rica in contextul COVID 19

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna noiembrie 2020, turiștii care intră în Costa Rica trebuie să îndeplinească următoarele două condiții:
1. Să dețină o asigurare medicală de călătorie care să acopere minim 50.000 USD, cheltuielile privind izolarea (chiria) în valoare de minim 4.000 USD și cheltuielile generate de afecțiuni precum COVID-19. Acest tip de asigurare trebuie să fie achiziționată de la o firmă de asigurări din Costa Rica, la următoarea pagină de internet: https://cotiza.ins-cr.com/frmDatosIncluir.aspx?P=431. Autoritățile de imigrări decid câte zile permit turiștilor să stea pe teritoriul costarican în funcție de acoperirea poliței de asigurare.
 
2. Să completeze formularul de sănătate publicat pe pagina de internet: https://salud.go.cr.  
Începând cu luna octombrie 2020 nu mai este necesară prezentarea obligatorie a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, însă autoritățile evaluează reintroducerea acestuia din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Pentru a nu întâmpina probleme la îmbarcarea în zborurile de reîntoarecere în Europa/România, vă recomandăm să verificați dacă țara în care veți face escală este catalogată sau nu drept una cu risc epidemiologic de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. Dacă respectiva țară este una cu risc epidemiologic, va trebui să prezentați, la momentul realizării escalei și a îmbarcării într-un zbor către România, un test negativ PCR (realizat cu máximum 72 ore înainte) sau certificatul medical care atestă efectuarea vaccinului anti-Covid (a doua doză) cu cel puțin 10 zile înainte sau certificatul medical care demonstrează că ați fost infectat cu Covid-19 și că au trecut deja 14 zile de la confirmarea infectării.
 
MĂSURI PE PLAN INTERN:
  • Barurile, cluburile, cazinourile și parcurile naționale de distracții sunt închise.
  • Restaurantele și centrele comerciale funcționează la 50% din capacitatea autorizată.
  • Autoritățile recomandă respectarea regulilor sanitare (purtarea măștii, distanțarea socială, monitorizarea temperaturii, utilizarea gelului dezinfectant).
 
 
Documente necesare pentru intrarea în Costa Rica:  
  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară.
  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include itinerariul, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate
  • demonstrarea deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv,  extras de cont bancar, etc.).
  • asigurare de voiaj/sănătate care să aibă acoperire în Costa Rica.
  • la ieșirea din țară, autoritățile costaricane percep o taxă de aprox. 29 dolari americani (USD) dar aceasta poate fi deja inclusă în biletul de avion.
 
 
Sistemul medical
Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. În mod normal, acestea nu sunt boli mortale, deși implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contactează Zika.
 
Înaintea realizării călătoriei, se recomandă consultarea medicului pentru realizarea vaccinurilor necesare în funcție de situația stării dvs. de sănătate și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății - http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs117/en/ .
 
 
Pentru mai multe informatii actualizate dupa data de 14.07.2021, va recomandam sa consultati site-ul Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro/travel-conditions/3687#851 .