1. Marea Rosie - Sharm El Sheikh, Egipt
Yolanda Reef, Anemone City si Shark Reef: trei locuri celebre de scufundari din Egipt. Anemone City este un recif care ajunge la o adancime de pana la 20 de metri, insa poti vedea coloniile intregi de anemone in apele mai putin adanci ale recifului. Acesta este singurul loc din lume unde vei gasi cele mai multe anemone la un loc. De aici poti ajunge la Shark Reef si Yolanda Reef fie cu barca, fie de pe tarmurile Golfului Ascuns (Hidden Bay). Shark Reef este celebru pentru un zid ce coboara vertical intr-un abis de peste 700 de metri adancime. Dupa ce parcurgi cativa zeci de metri, vei ajunge la o punte din nisip situata la o mica adancime care leaga reciful Shark de Yolanda Reef. Urmand peretele sudic al aflorimentului de corali si dupa ce treci de coltul sudic, vei vedea la o adancime de 25-10 metri epava navei Yolanda, o nava comerciala cipriota care s-a scufundat in noaptea de 1 spre 2 aprilie 1980 in drumul sau spre Aqaba. Ce a mai ramas din nava: containere, cazi de baie, obiecte sanitare, tapet, lazi de whisky si chiar un automobil BMW 320 care a apartinut capitanului navei. Epava este inconjurata de grupuri mari de pesti Malabar groupers (Epinephelus malabaricus), pestii Napoleon (Cheilinus undulatus), speciile lutianide (Lutjanus monostigma) si pestii Fusiliers (Caesio).
Ras Mohammed – unul dintre cele mai faimoase locuri de diving din lume
Vizibilitatea buna de-a lungul intregului an, apele limpezi pline de vietati marine si faptul ca se afla aproape de Europa, la un zbor relativ scurt, face ca acest parc national sa fie cea mai buna alegere pentru turistii europeni iubitori de diving. Situat la 20 de kilometri de Sharm El Sheikh, pe o peninsula ingusta in punctul cel mai sudic al peninsulei Sinai, se afla Ras Mohammed, primul si cel mai bine conservat parc national din Egipt. Se spune ca numele acestuia provine de la o stanca din apropiere care, sculptata de vanturi de-a lungul timpului, pare a infatisa chipul Profetului Mohammed, care se presupune ca a fost aici in secolul 7. Inconjurat de recifuri bogate de corali care au aparut dupa o distorsiune a portiunii de coasta acum 70.000 de ani, parcul este caracterizat de console verticale care ajung pana la 100 de metri adancime. Datorita situarii sale in peninsula Sinai la jonctiunea dintre Golful Suez si Golful Aqaba, apele cu salinitate diferite din fiecare golf au facut ca aici sa existe o larga varietate de recifuri de corali, pesti pelagici si o fauna acvatica spectaculoasa, intr-un cuvant, locul ideal pentru o vacanta memorabila la scuba diving in Marea Rosie de langa Peninsula Sinai.
2.Baa Atoll - Maldive
Maldive este locul perfect pentru cei care practica scuba diving pentru ca aici gasesti o flora si fauna cu adevarat exotice. Devreme ce atolii arhipelagului Maldivian sunt de mici dimensiuni si despartiti de mari intinderi de apa, aici exista periodic curenti marini care strabat noi si noi traiectorii formand atoli diferiti si ecosisteme marine bogate. Vei intalni aici specii fascinante de pesti, cum ar fi Wahoo, tuna, pestele future si alte specii rare, cum este giganticul Napoleon Wrasse. Exista de asemenea rechinii-balena, anemone, anghile, pisici de mare si broaste testoase. Arhipelagul Maldive este o destinatie de top pentru iubitorii de scuba diving, cele 1192 de insule inconjurate de apele Oceanului Indian fiind cel mai bun loc pentru a observa exotica fauna marina. Daca vrei sa practici scuba diving in Maldive, cel mai bine este sa te informezi inainte cu privire la posibilitatile de a practica acest sport pe care le ofera hotelul unde vei fi cazat, majoritatea avand scoli PADI si reciful de corali in apropiere. Dar nu toate hotelurile ofera posibilitatea de a face diving, iar uneori reciful de corali este destul de departe, de aceea este bine sa studiezi inainte problema, pentru ca asa mergi la sigur.
3. Stramtoarea Tiputa (The Tiputa Pass) - Rangiroa, Polinezia Franceza
Tiputa Pass este o stramtoare in partea de nord-vest a lagunei Rangiroa unde se afla Insulele Tuamotu, stramtoare ce leaga laguna de apele nemarginite ale oceanului. Exista doar doua trecatori de acest fel in Rangiroa, cea de-a doua fiind Avatoru Pass. Tiputa Pass separa orasele Avatoru si Tiputa. Aici este locul de intalnire al pestilor pelagici gri. Este de preferat sa fii insotit de scafandri cu experienta pentru ca exista o vale unde caderea este de pana la 45 de metri adancime, dar va fi fascinant sa vezi ca vei fi insotit si de pestele ciocan. Scufundarile trebuie sa se desfasoare pe un curent de intrare, astfel incat inotatorii sa nu se piarda in apele involburate de curentii marini puternici. Cele mai bune locuri de diving, cu recomandarile expertilor in functie de gradul de dificultate, le gasesti
aici.
4. Insula Sipadan, Malaysia
Sipadan este o insula mica foarte aproape de orasul Semporna pe coasta de est a statului Sabah. Este de fapt o stanca din calcar ce iese din mare, avand o inaltime de 600 de metri. Daca mergi din Semporna pana pe insula Sipadan, vei face o ora cu barca. Barracuda Point este clasat in mod regulat printre primele 5 site-uri de diving din lume. Este fascinant pentru ca detine un banc extrem de mare de pesti Barracuda (cateva mii), care de multe ori pot fi vazuti intr-o formatiune care se aseamana cu o tornada. Vei vedea zeci de broaste testoase intr-un singur loc de diving, bancuri de rechini cu inotatoare albe, pestele liliac, rechini si bineinteles, pestele Barracuda. Un top al celor mai bune locuri de scufundari din Sipadan, Malaezia, gasesti
aici.
Insula Labuan, Malaysia
Insula este situata la 8 kilometri de coasta statului Sabah, in mijlocul regiunii Asia-Pacific. Daca esti pasionat sa vezi epave ale navelor scufundate, acesta este cel mai potrivit loc, pentru ca aici exista 4 epave: Cement Wreck si Blue Water Wreck ce abunda in vietati marine, inclusiv pestele broasca si American Wreck si Australian Wreck, ce sunt la o adancime de 35 metri sub apa. Vizibilitatea poate varia, dar intr-o zi buna, poti ajunge cu usurinta la adancimea de 20 de metri. Unii scafandri experimentati se aventureaza chiar sa patrunda in interiorul epavelor, atrasi de bogatia vietatilor marine.
5. Bali si Gili Islands, Indonezia
Tulamben este un sat mic pescaresc pe coasta de nord-est a insulei Bali. Este unul dintre cele mai populare locuri de diving pentru ca aici se afla epava navei de razboi Liberty, o nava comerciala americana scufundata de japonezi in urma unui atac din 1942. In timpul sezonului de varf, in fiecare zi coboara zilnic in adancuri pana la 100 de iubitori de diving sa vada ce a mai ramas din aceasta nava. Si fotografii sunt curiosi sa faca poze navei incarcata de anemone, corali si formatiuni de gorgonia. Nisipul negru din aceasta parte a insulei contrasteaza minunat cu incredibila varietate a vietii marine, care cuprinde bancuri imense de pesti Trevally si peste 400 de alte specii de pesti. Toate speciile de pesti sunt inofensive si obisnuite cu oamenii, poate si pentru ca multi ghizi ii granesc, asa ca sa nu te mire daca se apropie de picioare sau daca te insotesc.
Crystal Bay - Nusa Perida, Bali
Crystal Bay este un mic golf situat pe partea de vest a insulei Nusa Penida si este numit asa pentru ca are niste ape limpezi superbe si, prin urmare, o buna vizibilitate sub apa. Golful are o plaja fantastica, cu nisip alb si strajuita de palmieri, numai buna pentru relaxare dupa o sedinta de diving. Crystal Bay este unul dintre cele mai bune site-uri de scufundari din Bali, dar este recomandat mai mult celor experimentati, pentru ca se intampla sa apara
curenti puternici descendenti. Aici este locul unde vei avea ocazia sa vezi faimonul peste Mola Mola din Nusa Penida, in timpul sezonului august – octombrie. Reciful de corali este de asemenea minunat la o adancime de 15-20 de metri, dar ca sa vezi un peste mola mola va trebui sa te duci mai in adancime, la cca 30 de metri.
Parcul National Komodo
Situat in centrul arhipelagului indonezian intre insulele Sumbawa and Flores, Parcul National Komodo este compus din trei insule mari - Rinca, Komodo si Padar, dar si numeroase insule mai mici, toate de origine vulcanica. Parcul este celebru in primul rand pentru giganticele soparle numite Komodo dragons, pentru alura lor fioroasa si comportamentul agresiv. Aici este singurul loc din lume unde exista astfel de soparle si se pare ca o duc bine, pentru ca in prezent sunt in jur de 5.700 de soparle de acest fel, considerate a fi cele mai mari soparle din lume. Dar sub apa sunt si mai multe atractii: pisici de mare care se aduna in grupuri si care pot fi vazute in Manta Alley, o multime de pesti colorati de toate felurile la Batu Bolong, Hollow Rock si Cannibal Rocks. Dar mai multe te invit sa afli aici.
Insulele Gili - supranumite „capitala testoaselor din lume”
Daca ajungi aici, vei avea parte de un adevarat spectacol subacvatic, cu o mare varietate de plante si vietuitoare marine. Insulele se afla aproape de insula Bali, asa ca poti sa ajungi usor in ambele locuri.
≈ TO BE CONTINUED ≈