3 motive pentru care vreau sa parasesc plajele cu nisip fin din Republica Dominicana

Toata lumea stie ca plajele din Republica Dominicana sunt magnifice, pentru ca reprezinta intinderi nesfarsite de nisip alb si fin, care devine orbitor in lumina soarelui puternic al Caraibelor. Sa amintim si apa care este cum nu se poate mai clara si cu nuante de albastru, turcoaz, verde-smarald care se intrepatrund pana departe, in larg, la linia orizontului, unde cerul imbratiseaza marea. Pentru ca in Dominicana hotelurile au regimul de masa All Inclusive si sunt dotate cu baruri pe plaja, este lesne de inteles ca poti sa-ti petreci asa o zi intreaga, pe plaja, intr-un sezlong, cu un cocktail in mana. In ultimii ani, a crescut numarul romanilor care viseaza la o vacanta in Republica Dominicana si mai mult decat atat, si-o si implinesc! Daca as fi turist in Republica Dominicana si m-as bucura de toate minunatiile descrise mai sus, de ce as vrea sa parasesc plajele magnifice?!

Iata mai jos 3 motive.

1.Pentru farmecul colonial al capitalei Santo Domingo. Situata la 195 kilometri de aeroportul din Punta Cana, care se strabat in cca 2 ore si jumatate cu masina, capitala si cel mai mare oras al Republicii Dominicane este locul in care sa te pierzi pe stradutele intortocheate impregnate de izul colonial al insulei. Si iata de ce spun asta:

Catedrala Primada de America este cea mai veche catedrala din emisfera vestica, prima caramida fiind pusa in 1512, sub comanda episcopului Fray Garcia Padilla. De atunci si pana in 1540, cand a fost finalizata, numerosi arhitecti s-au succedat la ridicarea acestui monument, acesta fiind motivul pentru care catedrala poarta insemnele multor stiluri arhitecturale: gotic, romanic si baroc. Pantalonii scurti si maiourile sunt interzise daca doriti sa intrati in catedrala. Biletele se pot lua la intrarea din partea de sud-est a catedralei si includ un ghid audio disponibil intr-o varietate de limbi. Biletele fara ghidul audio costa 40 de pesos dominicani (DOP).

 
Alcazar de Colon este o cladire ridicata de fiul exploratorului Cristofor Columb intre anii 1510 si 1514, astazi restaurata perfect si ridicata la rangul de una dintre primele si cele mai vechi constructii din orasele infiintate de europeni pe continentul american. Palatul este o constructie grandioasa de blocuri coraline (de culoare rosiatica) care odata adaposteau 50 de camere, gradini si curti interioare. A fost construit de Diego Colon, cand a devenit vicerege de La Española si Indii in 1509, pentru a servi ca resedinta de familie si conac de guvernare. In timpul perioadei coloniale spaniole, in acest loc s-au planificat multe expeditii de cucerire. Astazi, aici vei gasi mobilier de epoca, opere de arta si multe alte obiecte apartinand nobilimii spaniole. Poti face un tur individual al palatului folosind un speaker audio portabil disponibil in diferite limbi care-ti va da informatii despre functionalitatea fiecarei camere in care intri.
 
Parque Colon este piata centrala din centrul istoric al districtului Ciudad Colonial din Santo Domingo si are in centrul sau statuia lui Cristofor Columb, in onoarea caruia a fost redenumita in 1887 aceasta piata (anterior numita Plaza Mayor). Calle del Conde, pe vremuri un centru comercial infloritor din Santo Domingo, incepe din Parque Colon si continua inspre Puerta del Conde in traducere “poarta contelui”, locul unde Francisco del Rosario Sanchez, unul dintre fondatorii Republicii Dominicane, a declarat independenta tarii si a ridicat steagul in 1844. La inceputul acestui bulevard Calle del Conte este amplasat bustul lui Bartolomeu Columb, fratele lui Christofor Columb si unul din intemeietorii orasului Santo Domingo.


Sursa: http://conventodominico.org/

Hostal Nicolas de Ovando este o cladire construita in 1502, care era la vremea aceea casa fondatorului orasului, guvernatorul Nicolas de Ovando. Impreuna cu alte 3 case si curtile interioare ale acestora au fost declarate monumente ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea au fost renovate si transformate intr-unul dintre cele mai luxoase hoteluri care pastreaza parfumul colonial si reda intocmai parfumul epocii de altadata. Hotelul Hostal Nicolas de Ovando are 5 stele si face parte din prestigioasa colectie MGallery, sub numele careia se afla hoteluri de top din lumea intreaga, unice in lume, cu o personalitate aparte si o poveste deosebita. Insasi locatia hotelului este remarcabila, pe faimoasa strada Las Damas, prima strada pavata din Lumea Noua.
 
2.Pentru a pune piciorul in Puerto Plata, orasul proiectat de fratii Columb - Cristofor si Bartolomé. Purto Plata este o provincie in nordul insulei, a carei capitala este San Felipe de Puerto Plata. Este extrem de cunoscuta printre turisti datorita statiunilor Playa Dorada si Costa Dorada, care au plaje magnifice. Din Punta Cana, statiunea no 1 din Republica Dominicana, sunt 400 de kilometri, care se parcurg in cca 5-6 ore cu masina. Puerto Plata are si aeroport, in caz ca vrei sa iei avionul.
Dar cum nu mi-am propus sa vorbesc despre plajele din Dominicana, iata ce gasesti aici in afara de plaja:

El Templo de Las Americas  construit dintr-un amestec de piatra acoperita de var si caramida este o biserica veche din 1493, aici avand loc prima ceremonie religioasa din Lumea Noua. Frumoasa biserica in stil colonial este o comoara nationala a Republicii Dominicane si considerata locul in care s-a nascut catolicismul in America.
 
Cele 27 de cascade de la Damajagua sunt locul unde poti sa te distrezi cu familia sau cu prietenii si e usor de ajuns aici, pentru ca distanta este de cca 25 de minute cu masina de Puerto Plata. Taxa de intrare de 460 RD include tot ce ai nevoie: incaltaminte, casca de protectie, vesta de salvare, ghid), dar trebuie sa stii ca ai posibilitatea sa platesti mai putin daca vrei sa faci mai putine activitati si nu esti chiar asa pregatit pentru o zi intreaga de aventura. Sunt o multime de variante de distractie si aventura pe munte. De exemplu, daca vrei sa faci canoe, vei face mai intai o drumetie de o ora pe munte ca sa ajungi la cascade, de unde te vei intoarce cu barca de-a lungul raului sarind si vaslind prin piscine naturale cu apa. Gasesti aici si un centru  cu facilitati pentru vizitatori, dotat cu bai proprii, un bar si magazine de suveniruri.
 
Muntele Isabel de Torres iti ofera o panorama asupra orasului si oceanului de la o altitudine de 760 de metri. Ca sa ajungi aici vei urca cu telefericul, urcarea fiind relativ domoala, fata de coborare, cand vei prinde ceva viteza! Oricum, merita distractia, pentru ca privelistile sunt fantastice: pentru un minut esti complet acoperit de nori, iar apoi ti se arata privirii intregul golf cu apele care sclipesc in soare.
 
Fort San Felipe este unul dintre primele fortificatii construite in America , pentru a apara orasul impotriva atacurilor piratilor si corsarilor care strabateau Atlanticul in anul 1564, un must see daca te preocupa in general istoria locurilor prin care treci.

Ocean World Adventure Park este un parc de distractii situat pe Cofresi Beach, la 3 kilometri vest de orasul Puerto Plata si il recomand tuturor care viziteaza Republica Dominicana, pentru ca aici vei intalni animale si parcuri intregi cu vegetatie specifice acestei tari.  Daca suna plictisitor a vedea, atunci  sa vina in scena actiunea! Aici poti inota cu delfinii, iar copiii pot atinge sau chiar hrani animalele, delfini, lei de mare, rechini si o multime de pasari exotice tropicale. Parcul are nenumarate restaurante, baruri, teatru cu spectacole de dans, cazino si disco-lounge.

3. Pentru alte plaje de pe alte insule mai putin cunoscute. Da, acesta este al treilea motiv pentru care as vrea sa parasesc plajele din Republica Dominicana! Insula-mama este inconjurata de cateva insulite pe care merita sa le strabati intr-o excursie de o zi cu barca.

Insula Saona se afla in partea de sud-est si reprezinta un areal protejat parte din Parque Nacional del Este. Insula este renumita pentru frumusetea naturala a plajelor sale, fiind aleasa de multi producatori de film si publicitate ca imagine stereotip de insula pustie. Acesta este si motivul pentru care este prezentata turistilor ca insula pe care s-au filmat reclamele la celebra ciocolata Bounty.
Insula a fost botezata Saona de catre Cristofor Columb care a descoperit-o in 1494, in timpul celei de-a doua expeditii in Americi, numele fiindu-i dat in amintirea unui bun prieten din Savona (Italia) al exploratorului. De fapt Columb a dat numele de Michele da Cuneo, asa cum se numea prietenul sau italian,  primului guvernator al insulei. Astazi, insula Saona si provincia Savona, parte din Liguria din nordul Italiei inca mai pastreaza relatii de infratire.

Insula Catalina este foarte aproape de statiunea La Romana, la doar 2 kilometri de continent. Pana sa ajungi pe insula, iti recomand sa te opresti la Altos de Chavon, cea mai mare atractie din statiunea La Romana, care reprezinta un oras european medieval recreat in viziunea unui designer al studiourilor Paramount Pictures. Constructia a inceput in 1976 si cuprinde pe langa clona unei biserici din Spania, si un pod peste raul Chavon, pe care-l poti traversa cu barca, daca vrei sa incerci si acest gen de aventura. Pe insula poti sa faci snorkeling, diving si in principiu tot ce vrei tu. Vei avea pranzul inclus iar fotografii se vor tine de tine lant ca sa-ti faca poze, deci nu-ti face probleme daca ti-ai uitat aparatul foto acasa.

Cayo Levantado este o insula situata in partea de nord-est, in golful Samana Bay si gazduieste un singur hotel: Gran Bahia Principe Levantado. Ciudat este ca insulei i se mai spune si Insula Bacardi, pentru ca aici s-a filmat un spot publicitar pentru bautura Bacardi.



Tu ai calatorit in Republica Dominicana? Ce ai vizitat si de ce te-ai intoarce in aceasta insula din Caraibe (daca ai alege sa te intorci)?