GUEST POST: Lavinia & Stefan, Vacanta Bali, octombrie 2015


     Am avut parte de o vacanta cu totul speciala, fara griji sau stres, datorita lui Rares si companiei Aerocenter. De la ajutorul in alegerea locatiei, zonei si hotelului in functie de preferintele personale, pana la surpriza care mi-a fost pregatita pe ascuns de prietenul (iar dupa Bali, logodnicul) meu impreuna cu Rares, toate detaliile au fost puse la punct impecabil: zborurile alese foarte bine, cu suficient timp intre escale, chiar cu o zi superba in Amsterdam, transferurile safe and smooth intre aeroporturi si locatii, cazarile la hoteluri, detalii utile si raspunsuri la orice intrebari legate de activitati, banii locali si tot ce am vrut sa aflam.


    

     Bali ne-a oferit atat o experienta spirituala profunda si emotionanta, dar si relaxare si liniste la plaja, cu soare din plin. Din cele 10 zile in Indonesia, primele 3 le-am petrecut in Ubud, la resortul Kupu Kupu, iar urmatoarele 7, in Nusa Dua la resortul Ayodya. Amandoua locatiile ne-au surprins in mod placut, in feluri diferite.

     Kupu Kupu Resort & Spa by L'Occitane este un hotel frumos, cu staff foarte primitor, intr-o padure tropicala, cu camere superb amenajate in stil balinez, cu vedere deosebita deasupra palmierilor. Am avut inclus in pachetul cazarii cate un masaj de 90 minute si o excursie de trekking de 4 ore. Masajul balinez a fost excelent, iar la trekking nu am ajuns. Micul dejun destul de basic, dar pentru 3 dimineti a fost in regula, mai ales datorita panoramei de care ne bucuram in restaurantul in care se lua micul dejun. Din ora in ora de la hotel pleca un mini bus (gratuit) pana in centrul orasului si astfel 2 zile ne-am plimbat la pas prin Ubud, am vazut multe temple, celebra Piata din Ubud (de unde nu am facut cumparaturi, preturile si obiectele fiind clar turistice), stradute ascunse, terase micute de orez si multe altele. Ne-am dat seama ca temple mai mici sau mai mari sunt la fiecare pas, nu trebuie vreo excursie speciala pentru a le vedea. Este impresionant fiecare templu in parte, alaturi de puternica lor credinta hindusa, ce se resimte pretutindeni. A treia zi din Ubud am facut o excursie cu sofer si ghid, care ne-au dus in locurile mai greu accesibile, departe de centrul orasului si in acea zi plina am bifat majoritatea atractiilor turistice principale: dansuri Barong, templul Batuan, sate cu lucratori in lemn si in argint si pictori, cascada Tegelungan, padurea maimutelor (Monkey Forest), terasele de orez Telegalang si plantatiile de cafea, ceai, cacao, unde am si baut cateva tipuri de cafea si ceai si nu in ultimul rand, celebra cafea Kopi Luwak - cea mai scumpa cafea din lume (la pretul de 5$ ceasca).

     A urmat apoi transferul in a doua locatie, in Nusa Dua, pe malul oceanului, dar experienta noastra spirituala nu se inchieie aici. Nusa Dua este o destinatia turistica de tip all inclusive, cu un grad ridicat de securitate. Acest orasel este format dintr-un complex urias de hoteluri care mai de care luxoase si mai spectaculoase... un complex cat un oras, care are propriul centru comercial, numit Bali Collection (unde sunt zeci de restaurante, magazine, schimburi valutare, saloane de masaj, supermarketuri).



     Hotelul nostru, Ayodya Resort, ne-a impresionat prin stilul arhitectural balinez al constructiei, cu multe restaurante, un teatru balinez, lacuri, lagune, piscine si orice altceva ai putea avea nevoie. Camerele sunt absolut normale, nimic spectaculos, dar curate, ingrijite. Ni s-a parut foarte frig in camera deoarece sistemul de aer conditionat era prevazut cu un grilaj prin care circula aerul si intra aer rece din celelalte camere chiar daca nu am pornit deloc aparatul. Micul dejun super bogat si diversificat, o adevarata abundenta! Pe langa micul dejun care era inclus, noi am mancat si cina la hotel de cateva ori din comoditate si preturile sunt destul de mari (duble) fata de restaurantele din complexul Bali Collection si probabil de 3-4 ori mai mari fata de exteriorul complexului cu totul.

     Plaja din fata hotelului este una frumoasa, cu nisip fin si foarte curata. Din pacate ne asteptam ca snorkelingul sa fie mai usor de practicat, adica sa intram pur si simplu in apa cu echipamentele noastre si sa ne minunam de viata subacvatica, dar nu a fost asa. Oceanul nu era chiar prietenos, ci rece si agitat, asa ca pentru snorkeling am apelat la tururi profesioniste. Intr-una din zile dupa 2 ore de mers cu masina si o ora cu barca, ne-am bucurat de 2 locatii frumoase de snorkeling in Padang Bai. Intr-un final am considerat ca este prea complicat pentru 60 minute in apa sa continuam sa facem astfel de excursii in zone indepartate. Urmatoarea excursie am ales-o de pe plaja din Nusa Dua intr-o locatie la 15 minute cu barca de hotel. Aceasta experienta a fost mai frumoasa si mai accesibila si am vazut muuulti pesti colorati si o caracatita :)



     Restul zilelor le-am petrecut pe plaja, dar in ultimele 2 zile pe insula am mai facut excursii catre templele si atractiile care ramasesera nebifate. Am sunat la o companie care organiza "half day trips" si am programat pentru a doua zi un tur privat care a inclus Templul Tanah Lot, Templul Uluwatu, dansuri Kecak la Uluwatu si cina cu fructe de mare pe plaja in Jimbaran beach. Aceste temple sunt aproape de Nusa Dua si de aceea le-am lasat pentru a doua parte a excursiei. De data aceasta, ghidul care ne-a intampinat a fost exact cum ne doream, vorbaret si saritor, cu povesti, explicatii, legende si raspunsuri la orice. Ne-am imprietenit cu Dudy si am aflat ca intr-adevar pana atunci vazusem doar partea turistica a insulei Bali si am decis sa facem un tur cu el in urmatoarea zi si sa ne duca peste tot unde considera el. Daca primul ghid a terminat traseul cu 3 ore inainte (deci in 5-6 ore vazusem tot) si nu ne-a dat prea multe amanunte despre nimic, de data aceasta a durat cam 12 ore plimbarea si experienta a fost completa. Am vazut temple minunate, unele chiar fara urma de om (Taman Ayun, Ulun Danu, Batukaru), terasele de orez Jatiluwih, Alas Ketadon (o alta padure cu maimute si lilieci) si satul Tabanan, unde Dudy ne-a dus la el acasa si am mancat dulciuri din orez specific balineze. La finalul zilei, ghidul ne-a dus la un magazin enorm, numit Krisna, numai cu suveniruri (aceleasi ca in Ubud market sau ca in orice magazin de suveniruri), la preturi semnificativ mai mici (un sfert din pret sau mai putin). Acest lucru m-a incantat in special pentru ca am scapat de negocieri si de neintelegeri si am ales ce si cate am vrut, fara nicio presiune.

     Legat de siguranta pe insula, ne-am simtit tot timpul in siguranta, desi am plecat desul de speriati de tot ce citeam pe internet. Am fost atenti si pregatiti pentru orice, dar nu ne-am simtit in pericol nici o clipa. Nu am facut niciun vaccin si a fost alegerea corecta. Mentionez ca pe tot parcursul vacantei am baut numai apa si lichide imbulelitate, dar am mancat absolut orice mancare si fructe care mai de care mai ciudate si nu am avut niciun fel de problema de sanatate. Am avut la noi Autan Tropical cat pentru 3 ani si abia daca am folosit de cateva ori serile, pentru ca nu am simtit nevoia. Banii am preferat sa ii schimbam la banci si cate 100$ pe rand.

     Concluzia este simpla: a fost excursia vietii noastre si abia asteptam sa o planuim pe urmatoarea tot cu Aerocenter! Drumul a fost lung, dar suportabil si a meritat din plin tot ce a urmat. Bali este o locatie de vis, greu de descris in cuvinte! Oricate am citit si am vazut pe Internet nu se compara cu sentimentul pe care il ai cand esti acolo.

Lavinia & Stefan