Top 12 cele mai bune locuri de scuba diving din lume. (II)


6. Marea Gaura Albastra (Great Blue Hole) – Belize

Este o prapastie subacvatica masiva strajuita pe margini de recifuri de corali si populata de rechini, facuta celebra de cunoscutul explorator si om de stiinta Jacques Cousteau. Situata la 100 de kilometri de coasta statului Belize, enorma groapa de sub ape are o forma circulara si este de un albastru eclatant in toate nuantele lui posibile, o minunatie pentru ochi. Cercetatorii spun ca ar fi cea mai mare groapa subacvatica din lume, avand o latime de 300 de metri si o adancime de 125 de metri. Alte detalii care fac orice iubitor de scuba diving sa se viseze deja acolo: se situeaza in centrul atolului numit Lighthouse Reef, unde o insula de corali inconjoara apele putin adanci, de un turcoaz pal, ale lagunei. Nivelul apei din laguna este atat de mic, incat parti ale inelului din jurul dolinei de culoare albastru inchis devin vizibile atunci cand se retrag apele la reflux. Initial, adica in ultima perioada glaciara, groapa a fost o pestera de calcar, nivelul marii fiind atunci foarte scazut. Cand oceanul a inceput sa creasca, sistemul de pesteri a fost inundat si in cele din urma s-a prabusit, creandu-se astfel o pestera verticala in ocean. Locul este foarte popular printre scafandri care vin aici pentru a vedea formatiunile geologice care se afla acum in adancimile oceanului.



 


 


 


 

Cum este inauntrul prapastiei subacvatice Great Blue Hole din Belize?

Vizibilitatea in apele calde ale recifului este de 30 de metri, dupa care urmeaza coborarea intr-o gaura adanca, de un albastru rece inchis, strabatuta de miscari de curenti si stralucirea pe care o produc aceste miscari ale apelor, in timp ce se trece de la apa sarata la apa dulce la o adancime de aproximativ 15 metri. Acum incepe spectacolul cu enormii pesti tuna si alte specii de pesti pelagici care se arunca in aceasta grota subacvatica parca pentru a se „spala” de sare. Poti sa renunti putin la tub, pentru a lua o gura de apa dulce. Urmeaza o descindere de 25 de metri in care poti explora stalactitele si stalagmitele vechilor caverne. Vei parcurge acelasi traseu pe care l-a facut exploratorul subacvatic Jacques Cousteau, care a facut celebru acest loc in 1971, declarandu-l unul dintre cele mai bune 10 locuri din lume pentru diving. La vremea aceea, Cousteau, navigand cu nava lui Calypso, a investigat adancimea gropii si a confirmat ca intr-adevar aceasta provine dintr-o pestera de calcar. Stalactite si stalagmite enorme au fost gasite aproape de suprafata, unele ajungand la 9-12 metri lungime. Aceste formatiuni geologice pot fi vazute si astazi. Se spune ca pe masura ce mergi mai in adancime, apa devine din ce in ce mai cristalina, iar formatiunile calcaroase, mai complexe. Great Blue Hole este parte dintr-un areal protejat mai mare, Sistemul de rezervatie al barierei de corali din Belize, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Insula Ambergris Caye este cea mai mare insula din Belize si foarte populara printre turistii care vin sa viziteze aceasta parte din vestul Caraibelor. Caye inseamna insula din nisip coralier. Insula este cunoscuta pentru  apele sale calde in care poti inota alaturi de rechini mici si pisici de mare, la Shark Ray Alley.
 

7.  Marea Bariera de Corali - Australia

North Horn este una dintre cele mai bune si cele mai renumite locuri de scufundare din Australia, pentru ca detine toate speciile de rechini existente in Marea Bariera de Corali, rechinul cenusiu, rechinul ciocan si extrem de rarul rechinul tigru. Acesta este cel mai bun loc pentru a observa si a inota cu rechinii. Conditiile de vizibiltate sunt de obicei bune, iar uneori excelente, pana la 40 de metri adancime, cum este la Osprey Reef, un atol indepartat in Marea Bariera de Corali, la nord de Queensland, Australia. Scufundarile la North Horn pot fi facute tot timpul anului, iar accesul se face de la tarm. Poti vedea cum este experienta de a inota cu rechinii aici .
 

8. Insulele Similan - Thailanda


Caracatita, Insulele Similan

Insulele Similan sunt un grup de noua insule in Marea Andaman, parte a provinciei Phang Nga din sudul Thailandei. In 1982 acestea au fost declarate parc national, devenind la scurt timp faimos printre amatorii de diving pentru minunatiile subacvatice care pot fi vazute aici. Exista doua moduri de a face diving in Insulele Similan. Scufundarile in partea de est sunt caracterizate de un grad de dificultate mic spre mediu, aceasta insemnand ca treci alunecand printre recifurile de corali, intretaiate ici-colo de fasii de nisip si uneori de vreun bolovan ratacit. In schimb, partea de vest este cunoscuta pentru blocurile subacvatice masive de granit cu numeroase obstacole printre care trebuie sa inoti ca sa le ocolesti. Se spune ca cel mai frumos loc de scufundari din partea de est a Insulelor Similan este East of Eden, pe cea de-a saptea insula.


Elephant Head Rock – locul del mai popular de scufundari din Insulele Similan
 



 


Se numeste asa pentru ca exista la suprafata apei o roca care seamana cu un cap de elefant. De ce a devenit cel mai faimos? Pentru ca promite adrenalina, normal! Aici gasesti un labirint complex de culoare de inot cu mici pesteri, arcade si tuneluri si multi curenti marini ce creeaza varteje de apa care se indreapta in toate directiile, deci este ca un loc de joaca fascinant, dar nu pentru copii, ci pentru adultii pasionati de scuba diving! Vei intalni multe specii de rechini ca rechinul alb, negru si rechinul leopard, bancuri imense de pesti pelagici si pesti Barracuda urmarindu-si prada in jurul bolovanilor gigantici de granit. Elephant Head Rock Dive Site este in primul rand un loc de diving destinat celor experimentati, pentru ca fundul marii se afla la o adancime de 70 de metri, iar curentii sunt foarte puternici in acea zona. De fapt, locul este inclus la categoria scufundarilor adanci. Perioada ideala sa faci scufundari aici sunt lunile octombrie si noiembrie, iar accesul se face de la tarm.

Koh Tao – Thailanda

Este o insula mica pe partea de vest a Golfului Thailandei, aproape de Koh Samui si Koh Pha Ngan, inconjurata din toate partile de recifuri de corali bogate. Daca vrei sa inoti alaturi de rechinul cenusiu de coral si rechinul balena, aici este locul unde trebuie sa mergi.

9. Kailua Kona - Hawaii



Hawaii este o imensa rezervatie marina care pana la un moment dat a fost considerata cea mai mare din lume (in prezent Australia detine acest titlu). Ce fauna marina poti vedea aici: bancuri de pesti tropicali colorati, testoase de mare imense, rechini, balene, pisici de mare. Pentru a avea acces usor la cele mai bune locuri de diving, este recomandat sa-ti iei cazare in istoricul oras de coasta Kailua Kona.
 

10. Grand Turk - Turk & Caicos

Insulele Turk si Caicos inconjurate de apele Oceanului Atlantic incep sa devina o destinatie populara de vacanta datorita apelor de cristal si recifurilor de corali neatinse. Acest fapt se datoreaza si efortului guvernului de a stopa dezvoltarea la scara larga, din dorinta de a proteja mediul natural.

11. Insula Cozumel - Mexic


              Muzeul Subacvatic din Cancun

Cozumel este o destinatie populara de scuba diving recunoscuta pentru „balneario” sau orasele la mare unde ai parte de tratamente Spa, programe de entertainment si tot ce face un turist fericit. Amatorii de scufundari pot explora aici 19 recifuri, pesteri si caverne subacvatice.

Cancun are un parc subacvatic pentru refacerea coralilor

Stiai ca in Cancun poti gasi un parc subacvatic cu peste 400 de sculpturi? Artistul Jason deCaires Taylor ofera o perspectiva asupra modului in care populatia Maya a evoluat in mii de ani, "The Silent Evolution". Statuile respecta marimea naturala si sunt situate la o adancime de 9-20 metri sub apa, in apropiere de Isla Mujeres.

12. Punta Gorda - Costa Rica





Daca vrei sa ai parte de o experienta deosebita, diversitatea subacvatica pe care o gasesti in Costa Rica te va lasa fara cuvinte! Bancuri masive de pesti si pisici de mare strabat apele de pe coasta Pacificului in apropiere de Punta Gorda, cel mai cunoscut loc de diving din Costa Rica, situat la 6 kilometri vest de Playa Ocotal. Poti de asemenea vizita insula Murcielagos si insulele arhipelagului Catalina, unde recifurile de corali sunt uimitoare.